Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

CBQ a kernel 2.6

Tak som strávil "pekný" víkend rekompilovaním jadra a hľadaním dôvodu, prečo to mrzne.

Inštaláciou linuxov sa zaoberám, už veľa-veľa rokov. Pamätám ešte kernel pod 1.0 a inštaláciu linuxu z diskiet. Rozbehal som linux na alpha platforme a zistil, že sú tam chyby vo firewalle. Asi predo mnou nikto firewall na alphe pod linuxom neskúšal. V poslednej dobe už nové servery inštalujem len s kernelom 2.6. A nie vždy to prináša iba výhody.

Ako som už spomínal minule, nepodarilo sa mi ešte rozbehať ipsec. Taktiež podpora via-sata raid 1 je len pre kernel 2.4. A teraz som ešte narazil na CBQ. (Pre tých, čo netušia čo CBQ je, asi nemá zmysel pokračovať :), ale je to Class Based Queueing, čo je súčasťou QoS (teda Quality of Service),  mne teda ide hlavne o limitovanie rýchlosti prenášanej od nejakého užívateľa cez nejaký sieťový interface).

Ešte sa mi nestalo, aby linux takto nechutne a často mrzol. V jadre nebolo skoro nič zvláštneho: ext2, xfs, iptables s full NAT. Všetko súčasťou kernelu. Jediné čo bolo naviac, je hostap_pci pre Prism II chipset. Ale to je už tiež skoro štandartná záležitosť. Každopádne linux mi bežal niekoľko dní (vždy ho najprv poriadne otestujem, než ho pustím z ruky a odovzdám zákazníkovi). V poslednom čase používam distriúciu Gentoo (začal som so Slackware, potom prešiel na RedHat, kde som vydržal až po verziu 8.0, ktorá už nebola použiteľná. Zo zúfalstva som prešiel na LFS (Linux From Scratch, ale udržiavať to je dosť náročné) a teraz všetky servery inštalujem z Gentoo. Je to taký kompromis, medzi LFS a binárnou distribúciou. V podstate je to LFS s repository. Ale späť k mrznutiu.

Keď som na serveri pripravil pravidlá pre CBQ a tie som som cez cbqinit (verzia 0.7.3) spustil, tak sa zdalo, že to nabehlo. Ale keď som dal cbqinit stop, tak to zatuhlo. Blbé je, že ja som v Prahe a server, ktorý som inštaloval v Michalovciach. Keďže som to robil z piatka na sobotu /v noci/, musel som počkať do rána, až niekto zbehne do kanclu a reštartne mi to (navyše kolega v sobotu rodil v Košiciach). V tej chvíli som si myslel, že je to len krátke zaváhanie. Ale keď to zamrzlo znovu a znovu a furt to iba mrzlo a ja som stále volal do Michaloviec, aby to reštartovali, bolo jasné, že treba niekde hľadať chybu a nie v nastavení.

Tak som prekompiloval jadro s trošku menšou podporou CBQ (vyhodil som zopár modulov) a ono to tuhlo ďalej. Použil som ešte novší release jadra (v gentoo označený ako masked gentoo-dev-sources-2.6.8-r4) a nič nepomohlo. Tak nezostalo už nič iné, než downgrade na jadro 2.4. A zrazu to všetko bežalo jak má.

Som z toho všetkého v rozpakoch. Veľa vecí je v novom jadre lepšie riešených, ale že narazím na toľko problémov, som netušil. Musím sa rozhodnúť ako ďalej. Či ešte zostať na 2.4, alebo sa trápiť a hľadať ďalšie nedostatky v 2.6. Pôvodne som si myslel, že na 2.6 prejdem až bude vo verzii aspoň 2.6.11, ale neodolal som už pri 2.6.4.


net | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014