Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ďalej sporiteľom?

Odhlasované a schválené. Vládny Smer si schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá okrem iného mení podmienky sporenia na dôchodok v druhom dôchodkovom pilieri. Príspevky sporiteľov sa znižujú o viac ako polovicu na 4 %, menia sa poplatky pre DSS a opäť sa otvára druhý pilier. Vláda tvrdí, že konečne napravili krivdy z minulosti a zmenila nevýhodné nastavenie druhého piliera, opozícia zasa kričí, že Smer okradol ľudí o dôchodky.

Bez ohľadu na to, či je človek prívržencom ľavice alebo pravice, zrejme má z toho poriadny guľáš. Na jednej strane treba povedať, že náš druhý pilier nastavený druhou Dzurindovou vládou stanovil jeden z najvyšších odvodov na účet sporiteľa ( 9 % ) v celej Európe. Inšpirácia krajinami ako Chile a Mexiko možno nebola práve najšťastnejšia, pretože sa prehĺbil výrazne deficit Sociálnej poisťovne, aj keď príjmy tejto inštitúcii utekajú aj v iných oblastiach, ale to je už iná téma. Na druhej strane si ale sporiteľ odkladá na svoj vlastný účet svoje vlastné peniaze, ktoré sa mu štát len tak nepreje. A tu prichádza problém. Človek tam dobrovoľne vstúpil na určitých podmienok, ktoré sa teraz výrazne menia a je otázne, či a pre koho bude vlastne druhý pilier ešte výhodný. Momentálne to nevie nikto, to že politici hádžu čísla raz také, raz onaké, sú len výstrely do slepa. Pravica sa snaží zachrániť svoje dieťa a bojuje za jeho zachovanie v pôvodnej podobe, ľavica samozrejme robí presný opak a poukazuje na to, že štát sa postará. No ak sa štát dostane do situácie v akej je teraz napríklad Grécko, tak sa asi nepostará o naše dôchodky.

 Čo má teraz robiť človek – sporiteľ s priemernou mzdou? Vystúpiť z druhého piliera alebo si povedať, že už to nejako dokončím a snáď sa to oplatí? Otázky, ktoré zodpovie až budúcnosť. Sporiteľom preto neostáva nič iné ako čakať, kým sa začnú vyplácať prvé dôchodky z dôchodkových správcovských spoločností a dúfať, že už žiadne výrazné zmeny budúcnosť neprinesie. Aká to naivná dôvera v našich politikov.


Spravodajstvo | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014