Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slovenská káva

...je znamenitý nápoj, ktorý sa skladá výlučne z darov našej rodnej pôdy... Čo písali v minulosti (52)
Slogan „Kupujme slovenské výrobky, využívajme slovenské služby a jedzme slovenské produkty“,  momentálne akosi v spoločnosti rezonuje menej, ale to iste neznamená, že ľudia na to zabudli. V tejto súvislosti, by možno v dnešnej dobe pre niekoho prekvapujúco znela agitácia na pitie slovenskej kávy vyrobenej čisto zo slovenských produktov. Veď skoro každý vie, že nám Slovákom sa už síce na našom území podarilo dopestovať, napríklad aj také teplomilné kiwi, ale nie  kávovníky.  Hoci s rastúcim globálnym otepľovaním sa možno dožijeme aj toho. Bežne sa ale o slovenskej káve hovorilo už pred štvrťstoročím. O čo vtedy išlo sa môžete dozvedieť, ak si prečítate dobový článok tak ako je napísaný v Pútniku svätovojtešskom ročník 1936, a to presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou.

Ak je niečo dobrého

Ak je niečo dobrého, tak je to káva ! Tá i nasýti a nestojí skoro nič, keď máme dosť mlieka doma.

A preto môžeme ju piť i pri najväčšej sporivosti.

Ale z čoho máme uvariť kávu, aby bola dobrá a pri  tom tiež dosť lacná?

Tu si musíme vyhľadať niečo takého, čo je veľmi výdatné a to je žitná káva „Perola“. K nej pridáme správnu dávku pravej Franckovej  cigorie, ktorá sa vyrába zo zošľachtených čakankových koreňov a ktorá je preto veľmi zdravá. Ona činí kávu ešte výdatnejšou a dáva jej tiež peknú barvu.

Tak získame s dobrým mliekom znamenitý nápoj, ktorý sa skladá výlučne z darov našej rodnej pôdy.

Takže ako vidíte, obyčajným Slovákom v minulosti nechýbala  exotická  káva, či už arabica alebo robusta. Stačilo im to, čo mali doma. A to iste ani netušili, že konzumáciou vlastných, slovenských výrobkov  nám už vtedy položili základy pre švajčiarske  Slovensko. No nezaslúžia si  našu vďaku ?   

Všetkým prajem veselý a pekný  deň. doko

 Ak si chcete prečítať aj iné zaujímavosti z minulosti kliknite si na doko.blog.pravda.sk/ 

 


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014