Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

A začalo to tak nevinne

V roku 1909 sa zišli vo Viedni, v dome jednej zámožnej židovskej rodiny (kde sa pravidelne stretávali významné osobnosti a riešili politické otázky tej doby) dvaja významní páni, ktorí ovplyvnili vývoj nasledovných desaťročí prakticky na celom svete. Sadli si za jeden stôl a začali hrať kráľovskú hru s názvom šach. Pri tejto hre ich zvečnila učiteľka maľovania jedného zo zúčastnených, Adolfa Hitlera. Autorkou skice zobrazenej nižšie je Emma Lowenstramm. Emma bola židovského pôvodu a Hitler ju po nástupe k moci ochraňoval. Zomrela prirodzenou smrťou v roku 1941. Že je Emma autorkou spominanej skice dokazuje aj jej podpis na zadnej strane.

Druhým do partie bol exilant Vladimír Iljič Lenin, čo vyplýva z názvu skice:

"A Chess Game: Lenin with Hitler - Vienna 1909"

"Šachová hra: Lenin s Hitlerom - Viedeň 1909"

Skica zobrazuje Hitlera pod oknom hrajúceho s bielymi figúrkami (čiže vľavo). V tom čase mal Adolf 20 rokov a Lenin v polovičnom tieni takmer raz toľko. Tí čo neveria, že skica môže byť pravá argumentujú tým, že Lenin bol v roku 1909 určite plešatý. Dokazuje to aj fotka z roku 1896 keď bol zatknutý v Sankt Peterburgu.



Ale na rovinu, Vy by ste nechceli po umelcovi, aby Vás zvečnil lepšie ako v skutočnosti vyzeráte povedzme trochu mladším? 300 stranový forenzný dokument potvrdzuje pravosť skice, ktorá bude vydražená 1. októbra v Ludlow, Shropshire.





Believe or not, it's your choice.

Svet | stály odkaz

Komentáre

  1. zaujímavé, tiež by som tam nenašla typický Leninov profil.
    a to bez ohľadu na vlasy...
    publikované: 18.11.2009 22:54:49 | autor: coko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. tak ja
    asi tak ako Coko...akurat som sa aj uchechtla..vies Krija, je zaujimave ako sa podaktore veci zrazu objavia..v urcitych kruhoch , za urcitych okolnosti, v urcitom case ...takehoto dacoho je v nasej historii ludstva ohooopreplno...
    ..za chvilu najdu pyramidu najstarsiu a bude tam sediet ..no hadaj kto ;-) ale Lenin to isto nebude.. uz sa o to v historii snazili ..
    Dobru noc :)
    publikované: 18.11.2009 23:05:51 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. šach?
    český frajter vtedy nevedel hrať šach, to sa naučil z dlhej chvíle, ked smolil mein kampf v kriminále
    publikované: 07.02.2011 19:38:15 | autor: maxx (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014