Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kauza Facebook !!! Cyberšikana

Tak toto ma dostalo, s fb a cyberšikanou som mala podobný problém, možno nie v takom rozsahu, no tiež ma to veľmi trápilo a nevedela som si s tým rady, na Linku som volala mnohoráz, no nepomohlo, vyhľadala som i pomoc psychologičky, no ani to nepomohlo, povedala som to rodičom- ako inak nepomohlo, tak som si to vyriešila sama zrušením účtu na sociálnej sieti Facebook. Stojí za to vypočuť si 1.3. 2011 na rádiu Regina BA o 17:30 Králikovci - repríza 702 č. Kauza facebook

Facebook

Facebook vznikol v roku 2004 pôvodne ako školský server, ktorý sa neskôr rozšíril na jednu z najpopulárnejších komunít. Vytvoril ho študent Harvardu Mark Zuckerberg. Služby Facebooku sa postupne rozširovali a boli do neho zapájané nové a nové univerzity. V súčasnosti má vo Facebooku svoju používateľskú skupinu každá univerzita a aj najznámejšie stredné školy. Pomocou Facebooku dokážete vyhľadať svojich bývalých, terajších, prípadne budúcich spolužiakov. Každý používateľ má opäť svoj vlastný „blog“. Základný profil je doplnený množstvom miniaplikácií. Facebook obsahuje otvorené programovacie prostredie, takže každý s dobrým nápadom môže prispieť. (o tom je aj film Sociálna sieť)

Bližšie o fb

Facebook je rozsiahly komunitný webový systém, ktorý založil 4. februára 2004 Mark Zuckerberg počas štúdia na Harvardovej univerzite. Spoluzakladateľmi systému boli Chris Hughes, Dustin Moskovitz a Eduardo Saverin.

História a Súčasnosť

Facebook pôvodne slúžil len študentom Harvardovej univerzity. Mark ho spustil zo svojej internátnej izby. Naprogramovanie mu údajne trvalo menej ako dva týždne. Za taký istý čas ho začala využívať polovica školy, preto ho rozšíril na americké univerzity Yale a Stanford. Neskôr bol prístup otvorený pre všetkých používateľov s univerzitnou e-mailovou adresou (.edu, .ac.uk,...). Od 27. februára 2006 sa začali do systému pripájať niektoré veľké spoločnosti a od 11. augusta 2006 sa môže pripojiť ktokoľvek starší ako 13 rokov. Používatelia sa v systéme môžu pripájať na rôzne sociálne siete, napríklad v rámci jednej školy, firmy alebo geografickej lokácie. To umožňuje ľahšie vyhľadávanie jednotlivých osôb. Facebook má od januára 2011 cez 600 miliónov používatelov.

V dnešnej dobe slúži Facebook hlavne na komunikáciu, nadväzovanie priateľstiev a zdieľanie fotografií a videí. V polovici roku 2006 mal už 7 miliónov členov. Lákavý bol pre rôzne veľké spoločnosti ako Microsoft, Yahoo! alebo Viacom. Yahoo! dokonca za Facebook ponúklo 1 miliardu dolárov. V súčasnosti má Facebook vyše 500 miliónov členov a je dostupný skoro na celom svete. Jeho hlavný konkurent MySpace, donedávna neohroziteľná jednotka na trhu s počtom užívateľov nad 100 miliónov, stratil svoju pozíciu v roku 2008.Facebook momentálne zamestnáva viac ako 1000 zamestnancov a jeho aktuálna trhová cena sa pohybuje tesne nad úrovňou 50 miliárd dolárov.

Kyberšikana

Kyberšikana (tiež kybernetické šikanovanie, počítačová šikana či cyberbullying) je druh šikanovania, ktorý využíva elektronické prostriedky ako sú mobilné telefóny, e-maily, pagery, internet, blogy a podobne. Rad jej prejavov môže spadať do oblasti kriminálnych činov. Jej najobvyklejšie prejavy predstavuje zasielanie obťažujúcich, urážajúcich či útočných mailov a SMS, vytváranie stránok a blogov dehonestujúce ostatné, prípadne môže slúžiť k posilneniu klasických foriem šikanovania, najčastejšie prostredníctvom nahranie scény na mobilný telefón a jej následného rozoslania známym dotyčného, prípadne vystavenie na internete. Najmä posledný variant šikanovania môže byť extrémne nebezpečná - ak sa spojí s nejakou veľmi ponižujúcou situáciou, také zverejnenie ponižujúcich materiálov pre obrovské množstvo ľudí (ktoré nejde vziať späť) mnohonásobne zvyšuje utrpenie a traumu obete, čo na ňu môže mať extrémne zlý dopad. 

Kyberšikana je veľkým problémom v mnohých krajinách. Niekoľko krajín kvôli nej prijíma nové zákony a bezpečnostné opatrenia (napr. Poľsko filtruje na školských sieťach prístup k internetu a zakáže deťom používať na školách mobilné telefóny, Južná Kórea prijíma rozsiahle reštriktívne úpravy ohľadom využitia internetu), niektoré krajiny už dokonca zriadili špeciálnu policajné vyšetrovacie tímy určené pre boj s kyberšikanou (napr. Južná Kórea, kde predstavuje vážny celospoločenský problém).
V USA je kyberšikana od roku 2006 federálnym zločinom.

Výhody pre páchateľa
Kyberšikana má pre páchateľov oproti tradičnej šikane rad výhod. Šikovný a inteligentný páchateľ je len ťažko polapitelný, postihnutí (podobne ako u tradičnej šikanovania) nemajú príliš tendenciu sa sťažovať a zverejňovať tak svoje poníženie a internetové prostredie naviac zmazáva rozdiely vo fyzickej sile a sociálneho postavenia v skupine. Otvára teda polia i tým, ktorí nemajú žiadnych priateľov a preto si nemôžu utvoriť tlupu, s ktorou by terorizovali okolie, ktorí nemajú dosť fyzickej sily a prestíže, aby obeť terorizovali v reálnom svete. Môže sa týkať všetkých vekových skupín a môže ich zasiahnuť doslova cez celý svet. Jednotlivé systémy komunitných a sociálnych sietí umožňujú zdieľanie obsahu všetkým a preto nie je problém pre kohokoľvek s nekalými úmyslami, aby umiestňoval akýkoľvek obsah, ktorý obeť poníži, či znemožní.

 Známe prípady

Prvým udávaným závažným prípadom takéhoto šikanovania je prípad Star Wars kid (2003), kedy internetové zverejnenie videonahrávky, na ktorej sa Ghyslain Raza nie príliš úspešne pokúšal stvárniť postavu Darth Maul, priviedlo chlapcov na pokraj psychického zrútenia a musel sa zo svojej nadobudnutej popularity (skutočne celosvetovej) dlhodobo liečiť. Jedným z prvých a zároveň najtragickejších prípadov tohto typu v slovanských krajinách je prípad z gdanského gimnazja č 2, ktorého štrnásťročná žiačka Ania spáchala samovraždu potom, čo ju päť spolužiakov pred celou triedou podrobilo sexuálnej šikane, ktorú nahrali na mobil a sľúbili zverejnenie na internete.

Riziká pre páchateľa

Na druhej strane kyberšikana môže byť aj veľmi nebezpečná pre jej páchateľa - pri nerozumnej forme použitia či súhre náhod môže viesť k odhaleniu a jednoznačnému preukázaniu šikanovania. V prípade Anii bola nahrávka z mobilu použitá ako kľúčový dôkaz v procese s násilníkmi (a to napriek tomu, že ju autor na internet nevyvesil a zmazal ju hneď potom, čo sa dozvedel o samovražde dievaťa- policajný technici totiz dokázali zmazaný film zrekonštruovať).

!!Myslím, že nateraz o

 kyberšikane, ktorú som

 mimochodom niekoľkoráz

 tiež zažila celkom stačí,

 základ je o tom čo najviac

 hovoriť a to odporúčam

 predovšetkým obetiam, ak

 sa nájde niekto, s podobným

 problémov, neváhajte a

 zdôverte sa, samovražda,

 nad ktorou som tiež mnoho

 ráz rozmýšľala totiž nie je

 riešenie, prečo si vziať

 život, kvoli niekomu, kto za

 to nestojí ?! Preto ak sa

 nemáte komu zdôveriť,

 pokojne mi napíšte na tento

 blog či e-mail

ludmila-luptakova@inmail.sk

 a verte, že sa aspoň pokúsim

 vám pomôcť !

Prajem veľa šťastia, aby sa

 vám niečo podobné ako mne

 nestalo !!!

Vaša Mili

 

 


 


 

 

 


Aktuálne | stály odkaz

Komentáre

  1. Zvedavec
    A co sa Ti stalo, mohla by si byt konkretnejsia (ak si to nechces nechat len pre seba)?
    publikované: 27.02.2011 18:43:11 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Robentin
    Zneužitie osobných údajov, spamy na fb i na e-maili, skopírovanie, zneužitie fotografií, anti skupiny v ktorých boli o mne samé klamstvá, narušenie súkromia, verejné ohováranie, etc., stačí alebo mám pokračovať ? ;) znie to možno hrozne, no som si vedomá, že sčasti si zato môžem aj sama, pretože keby som tam niektoré fotky nedala, neboli by tam (to sa nedá povedať o všetkých, pretože, ma mnohoráz označili na fotkách ľudia, ktorí ich fotili a tomu som už zabrániť nemohla), momentálne mám aspoň šancu, že sa o sebe nedočítam niečo sprosté na internete, kedže o škole, do ktorej chodím sa to nedá povedať, samozrejme, nikto si neprizná, že aj psychické týranie (urážky, nadávky, klamstvá, zverejňovanie súkromných záležitostí) je šikana, no omnoho ťažšie sa to dokazuje, v mojom prípad je to prakticky nedokázateľné
    publikované: 28.02.2011 15:22:47 | autor: Mili (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Mili,
    na tak mladú, veľmi dobre uvažuješ a poučila si sa, že nemôžeš všetkým dôverovať. Vieš ono i také nevinné pýtanie čísla mobilu na to, aby si mohla komentovať u našho rovnomenného"brata" u susedov, pomocou zaregistrovania cez sms je "kradnutie" súkromia. Potom sa človek čuduje, odkiaľ taká a taká dílerská spoločnosť má jeho súkromné číslo.
    publikované: 28.02.2011 19:40:34 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Vasilisa26
    Poučila som sa, no dúfam, že ostatný sa už poučia z mojej chyby a nie z vlastnej ;) Niečo na tom bude, veď minule sme s kamarátkou len tak zadávali do googlu nejaké slová, že aké obrázky to vyhodí, a pod nejakým z tých slov som našla i moje fotografie, čomu som bola dosť prekvapená a veľmi zajujímavé je zadať si do googlu aj svoje meno, skutočne zaujímavé výsledky ;)
    Veľmi sa čudujem, že sa nájdu ľudia ktorí majú všetko napr. na facebook-u odomknuté pre verejnosť, jednoducho ktokoľvek, si môže čítať ich statusy, či prezerať ich fotky, ja som si dala aspoň taký pozor, že som tieto veci sprístupnila IBA priateľom, no aj tento systém sa dá mnohými spôsobmi oblbnúť..
    publikované: 28.02.2011 20:10:04 | autor: Mili (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Prečo to všetko ?
    Mili, a to niekto koho poznas sa postaral o tie klamstva a sprostosti?
    publikované: 01.03.2011 00:22:50 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Robentin
    Prečo ?, tak to skutočne netuším, zväčša sú to ľudia, ktorých poznám, no neraz sa stalo, že to boli aj neznámi ľudia
    publikované: 03.03.2011 13:58:46 | autor: Mili (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Komunikácia
    A tych ktorych poznas, nespytala si sa ich ze preco to robia?
    publikované: 04.03.2011 08:36:07 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Keby sa to dalo..
    určite, že som to urobila a neraz, zväčša nemali dôvod a snažili sa zmenť tému alebo hodili nejakú trápnu výhovorku, či povedali, že si za to môžem sama...rozumnej odpovede som sa ako ináč nedočkala
    publikované: 04.03.2011 19:55:54 | autor: mili (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. PISEM OD VECI :-)
    ahojte.. sorry že vam tu narusam komunikacny kanal, ale potrebujem s niecim poradit. Som tu nova, dnes som sa zaregistrovala a neviem sem pridat clanok, nakolko mi v clankoch nejde zaskrtnut "Publikovany" a pritom temnu nemam nastavenu ako osobnu.. neviete mi niekto poradit????? :) sorry este raz a diky ;-)
    publikované: 04.03.2011 20:41:36 | autor: AuroraEos (e-mail, web, autorizovaný)
  10. auroraeos-ja,čo viem...
    ...musíš mať vyplnené políčka vpravo-obidva dátum a čas/podľa predlohy čo sa ukáže/ a -rovnako!
    ...a keď máš článok napísaný-dáš najskôr "Editovaný"až potom"Publikovaný"...možno tak:-)
    publikované: 05.03.2011 06:36:41 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  11. "Môžeš si za to sama"
    To poznám, Mili, a smutne je ze si to Ty - ved kto iny -, kto sa musi prisposobit - napr suplovanym hodinam v skole... ten zabity cas mozes predsa vyuzit - ako Vasilisa radi -, napr hrou v piskorky... Nemas niekedy ten dojem (hlavne v styku s dospelakmi) ze mas do cinenia s tehlami a nie s (mentalne slobodnymi) ludmi?
    publikované: 07.03.2011 11:07:41 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Robentin
    Vieš, že mám niekdy ten dojem, no mnohoráz najmä ak ide o dospeláka nemám právo ani len otvoriť si k nemu/nej ústa
    publikované: 08.03.2011 16:46:07 | autor: Mili (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Mantinel zostane mantinelom
    a poviem Ti, Mili, nezmeni sa to ani ked uz vyrasties a budes dospela. Bude ina "jedna suplovana hodina na druhou" a budu ini - dalsi ktori odignoruju pointu Tvojho "frflania" na skolu. Co myslis, da sa s tym nieco robit?
    publikované: 09.03.2011 08:25:57 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  14. ..
    Pochybujem, že sa s tým dá niečo robiť, je to všetko pre mňa až prliš zložité
    publikované: 09.03.2011 13:00:28 | autor: Mili (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Jednoduché riešenie
    Keby sa aspon ta (rokmi mudra) Vasilisa nespravala jak taky ignorant, "jedna suplovaná hodina za druhou," neprehanas? :)
    publikované: 09.03.2011 19:58:51 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  16. R+M,
    Tá rokmi mudra vasilisa nie je ignorant,. Vasilisa sa snaží si chrániť súkromie a tak ju môžu na FB alebo Boodo a ja neviem kde ešte pozývať kto chce, na návštevu k nim nepôjde. Stačí mi rozprava na tomto blogu, s tebou, Mili a ostatnými, ktorých blog rada navštevujem. Verejne sa otvárať je ako ponúkať sa, aby som bola zneužitá. Ako som komentovala, Mili je milá a múdra a aj keď ešte urobí v živote veľa chýb, určite sa z tých urobených poučí a bude sa snažiť nezopakovať ich.
    publikované: 09.03.2011 20:40:51 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Rozprava na blogu
    ahoj Vasilisa, na ignorovani pozvanok do fasabuku nie je myslim nic ignorantske ale na to ako som ja travil suplovane hodiny si zareagovat mohla...
    publikované: 09.03.2011 21:10:35 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Mentálna hluchota
    Vasilisa, normalne sa Ta spytam, bez urazky, chapes Ty vobec na co narazam?
    publikované: 11.03.2011 07:46:11 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Robentin-pre Teba...
    Mili napísala:...Otvára polia i tým,ktorí nemajú žiadnych priateľov a preto si nemôžu vytvoriť tlupu,a ktorou by terorizovali okolie...ktorí nemajú dosť fyzickej sily a prestíže,aby obeť terorizovali v reálnom svete.Môže sa to týkať všetkých vekových skupín...aby umiestňovali akýkoľvek obsah,ktorý obeť poníži,či znemožní...
    Zamysli sa nad tým...
    publikované: 11.03.2011 08:21:34 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. V boji s ohováračmi
    ahoj Vyfack-naivita, snazis sa ma tu pred vsetkymi takto ponizit ci znemoznit ze aky ja vlastne som - podla toho co ma Mili v tom jej clanku -, ked tu Vasilisu takto (takpovediac) terorizujem? - Viem ze nie, :) Ty len skratka a dobre nevies co jej vycitam a preco som taky zly na nu.
    publikované: 14.03.2011 10:26:38 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014