Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ake su priciny depesie??

Aké sú príčiny depresie?
Podobne ako pri iných duševných poruchách aj pri vzniku depresie sa uplatňuje viacero príčin. Biologické príčiny spočívajú v dedičnom základe, alebo v biochemických zmenách v mozgu, ktoré môžu byť vyvolané aj psychologickými podnetmi. Biologické a psychologické príčiny sa navzájom ovplyvňujú nielen pri vzniku, ale aj pri liečbe depresie. Z psychologického hľadiska je pri vzniku ochorenia veľmi dôležitá schopnosť vyrovnať sa s rôznymi stratami v živote.
Ako často sa depresia vyskytuje?
Depresia patrí k najčastejším a najzávažnejším ochoreniam. Najzávažnejšími depresiami trpí asi 2-3% ľudí, menej závažnú prekoná počas života tretina až polovica obyvateľstva. Len jednu desatinu z nich však lekári správne diagnostikujú a aj z nich sa len asi tretina správne lieči. Dôsledkom nesprávnej liečby sú nielen závažné ekonomické straty pre pacienta i celú spoločnosť (depresia je v súčasnosti druhé najnákladnejšie ochorenie na svete), ale aj zbytočné utrpenie až smrť chorého (až 15 -20% pacientov sa pokúsi o samovraždu).
Aké sú možnosti liečby?
Od r. 1957 poznáme lieky, ktoré dokážu ovplyvniť depresívne prežívanie pacienta - antidepresíva. Samotné ochorenie, ktoré sa u časti pacientov môže vracať, síce nevyliečia, ale dokážu ovplyvniť jeho príznaky a spolu s ďalšími liekmi na stabilizovanie nálady dokážu držať ochorenie pod kontrolou. Nemenej dôležitá je schopnosť vyrovnať sa s psychologickými príčinami depresie a so zvýšenou citlivosťou voči záťažiam pomocou psychoterapie. Poznáme viacero psychoterapeutických metód, ktoré spolu s liekmi umožnia väčšine pacientov pokračovať v normálnom živote. Dôležité je mať niekoho, s kým sa možno porozprávať o problémoch, aktívne sa snažiť nežiť osamelo. Prvým predpokladom, ako sa depresii vyhnúť, sú vedomosti o nej. Spoznanie vlastného ochorenia a prvých príznakov je predpokladom, aby depresia nevrátila.
Ak pomoc najbližšieho okolia nestačí, treba vyhľadať obvodného lekára, psychológa alebo psychiatra.

EMO | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014