Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vedomie verzus podvedomie?

Otázkou je, aký je medzi tými pojmami vlastne rozdiel?

Takže vedomie je definované ako:  človek  je schopný reagovať na podnety, vnímať, prežívať, myslieť a tieto procesy si uvedomovať. Je to teda stav uvedomovania si časopriestorových aspektov prúdu prežitkov (vnemov, pocitov atď.), ako aj aspektov vlastnej osoby (vedomie ja).

Čo je však podvedomie? Funguje na základe týchto zákonnitostí, je stále neprebádané.

  1. Jazykom podvedomia je predstavivosť.
  2. Podvedomie nedokáže klamať.
  3. Každá názorná predstava v našom podvedomí ma tendenciu sa uskutočniť.
  4. Ak sa snažíme vôľou ovládať, alebo odporovať predstavám v našom podvedomí, predstavy vždy zvíťazia.
  5. Všetko úsilie našej vôle bez názornej predstavy zostane bezvýsledné, často  má dokonca opačný účinok.
  6. Na základe názornej predstavy dokáže podvedomie nájsť najlepší spôsob, ako dosiahnuť želaný výsledok.
  7. Základnou funkciou nášho podvedomia je nás chrániť, nikdy neurobí nič, čo by nám mohlo ublížiť.

Z toho vyplýva, že podvedomie je oveľa ďalej než naše vedomie. To čo vieme je málo oproti tomu čo ešte nevieme a stále sa snažíme to zistiť. Podvedomie tu je na to, aby nás ochraňovalo pred negatívnymi vplyvmi a skúsenosťami, napr. máme zlú skúsenosť, že keď som zjedla nejaký druh jedla, z ktorého mi bolo zle, podvedomie si tento fakt dôkladne zafixuje a pri zopakovaní tejto činností sa mi znovu objaví pocit, že mi je zle, čo je opäť znakom vplyvu podvedomia na určitú skúsenosť.  Lenže pre človeka v minulosti to bolo pozitívom, lebo slúžilo na ochranu. Pre dnešného človeka je to na ťarchu, pretože ho ovplyvňuje príliš a my chceme byť predsa slobodní a nechceme obmedzenia. Čím ale ďalej ideme, tým sa viac samy obmedzujeme a nadobúdame v našom podvedomí veľa negatívnych skúseností vďaka stresu, ktorý dnes vládne svetu. To zapríčiňuje podľa mňa nespočetné množsto psychických porúch, najmä fóbií-dnes je veľmi rozšírená sociálna fóbia, ktorá nie je ničím iným vyvolaná než stresom v našich uponáhľaných životoch. Ľudia v minulosti takéto niečo nepoznali!!

Podľa mňa je podvedomie jedna z úžasných,ale zložitých vecí na tomto svete. Lebo každá osoba je osobnosťou je jedinečná a má iné myšlienky, iné názory, iné postoje....

Podvedomie je niekde v našich hlavách. My samy si ho vytvárame, napriek tomu ho nedokážeme ovplvyniť.


Na čo myslím? | stály odkaz

Komentáre

  1. podvedomie
    Podvedomie nás má chrániť, ale mnohokrát je proti nám presne ako si povedala. Ide o to, že ľudský mozog je tak neprebádaný a myslieť si že niekedy pochopíme ho z hľadiska fyzickej činnosti a jej interpretácie do myšlienok je utópia. Mozog a veodmie je zviazané s podvedomím a oboje s dušou, ktorej sídlo nie je známe, ale jej existencia je nespochybniteľná.
    publikované: 24.11.2006 23:16:46 | autor: Kyžo (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014