Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Štrbské Pleso v septembri dejiskom FIS Cupu

V Športovom areáli na Štrbskom Plese sa v dňoch 12. a 13. septembra 2009 uskutoční už XXIII. ročník Pohára Vysokých Tatier v skokoch na lyžiach na mostíku HS-98 s umelou hmotou. Jeho súčasťou budú dve súťaže, zaradené v sezóne 2009/2010 do seriálu FIS Cupu.

 zdroj: slz.sk

BRATISLAVA 24. augusta (SITA) - V Športovom areáli na Štrbskom Plese sa v dňoch 12. a 13. septembra 2009 uskutoční už XXIII. ročník Pohára Vysokých Tatier v skokoch na lyžiach na mostíku HS-98 s umelou hmotou. Jeho súčasťou budú dve súťaže, zaradené v sezóne 2009/2010 do seriálu FIS Cupu.
Premiérový ročník "Pohára Vysokých Tatier" sa zorganizoval už v roku 1983, keď umelú hmotu položili na celý skokanský mostík, v roku 1989 ju však na nájazde nahradila keramická stopa. Dnešný vzhľad a novú umelú hmotu na dopade získal mostík po rozsiahlej rekonštrukcii v roku 2002.
"Paradoxne najúspešnejším v doterajšej histórii pretekov bol ten minuloročný XXII. ročník, na ktorom sa zúčastnilo 76 skokanov až z 13 krajín celého sveta, hoci sa uskutočnil po viac ako päť rokov dlhej skokanskej organizátorskej odmlke v období rokov 2003 - 2008. Túto úspešnú a dlhoročnú tradíciu sa podarilo obnoviť spoločným úsilím obce Štrba, spoločnosti 1. Tatranská a. s., Skokanský areál Štrbské Pleso s. r. o. a Klubu priateľov skokov na lyžiach z Banskej Bystrice," informoval agentúru SITA podpredseda organizačného výboru pretekov na Štrbskom Plese Peter Chudý.
Tohtoročná letná séria pretekov FIS Cupu 2009 má v itinerári spolu 11 súťaží v šiestich dejiskách. Seriál začal v rakúskom Villachu, pokračoval v talianskom Val di Fiemme, nemeckom Oberwiesenthali, teraz bude nasledovať Štrbské Pleso. "Po nás bude podujatie FIS Cupu ešte organizovať švédsky Falun a finále sa uskutoční v dňoch 9. a 10. októbra 2009 vo švajčiarskom stredisku Einsiedeln," doplnil P. Chudý.
Aj slovenskí reprezentanti sa už aktívne zapojili do tohtosezónnych pretekov FIS Cupu. Najviac sa im darilo začiatkom augusta vo Val di Fiemme, kde hneď až dvaja skokani dokázali bodovať. V súčasnosti najlepší Slovák na mostíkoch, 20-ročný Tomáš Zmoray bol dokonca aj na stupňoch víťazov, keď obsadil výborné 2. miesto. Sedemnásťročného Denisa Šindlera vtedy klasifikovali na 29. priečke, čím si vyskákal možnosť súťažiť aj v pretekoch vyššieho rangu v Kontinentálnom pohári.
Tomáš Zmoray si už pripísal body aj v rámci letnej Grand Prix (LGP) 2009, kde v Pragelate skončil na výbornom 29. mieste a získal prvé dva body do Svetového pohára. Medzi najlepších 50 skokanov do hlavnej súťaže postúpil člen ŠK Kartík Banská Bystrica aj vo francúzskom Courcheveli, kde obsadil konečné 37. miesto.
"Slovenskí skokani sa toto leto už viackrát pripravovali v rámci výcvikového tábora priamo v športovom areáli na Štrbskom Plese. Tým prvým bolo sústredenie v dňoch 23. - 25. júla 2009. Radi by totiž pred vlastnými divákmi nadviazali na minuloročné úspešné vystúpenie, keď bodovali dvaja naši skokani, pričom Tomáš Zmoray stál dokonca prvýkrát na stupni víťazov za 3. miesto," dodal Peter Chudý.


Aktuality | stály odkaz

Komentáre

  1. @zuzka,
    no konečne sme sa dočkali... Ak vyjde počasie, idem na jednodňový výlet.
    publikované: 25.08.2009 17:13:07 | autor: aurel (e-mail, web, autorizovaný)
  2. @aurel
    Dufam ze porobis nejake fotky :)
    publikované: 25.08.2009 17:27:51 | autor: zuzka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Pardon...
    Pán Chudý pozabudol - kto vie pre čo, spomenúť prínos pani Michaely Filipkovej...
    publikované: 27.08.2009 13:10:36 | autor: Senior (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014