Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Spory o osobnosť JUDr. G. Husáka

...Skúste povedať Francúzom aby odstránili sochy Napoleona, Gruzíncom aby odstránili sochy Stalina a Rusom aby odstránili sochy Lenina...

Poslanci mestskej časti Bratislavy v Dúbravke vraj majú problém. Dovolili si odhlasovať, že na budove ich miestneho zastupiteľstva odhalia pamätnú tabuľu miestnemu,  azda aj najznámejšiemu  rodákovi Dúbravky, ktorým nie je nik iný, než JUDr. Gustáv Husák. Pre tých čo by azda nevedeli, kto to bol,  tak len v stručnosti.Bojovník proti fašizmu, jeden z hlavných organizátorov Slovenského národného povstania a podpredseda Slovenskej národnej rady v Banskej Bystrici, po druhej svetovej vojne sa stal predsedom Zboru povereníkov na Slovensku,  za presadzovanie záujmov Slovákov bol odsúdený za „buržoázny nacionalizmus“ na doživotie,  po prepustení z väzenia bol v roku 1963 plne rehabilitovaný, v roku 1968 ako spolupracovník Alexandra Dubčeka presadil vznik Slovenskej republiky v rámci Československej federácie, od roku 1975 do roku 1989 československý prezident. Po prevrate v novembri 1989 sám odstúpil z funkcie prezidenta ČSSR. Okrem politických funkcií zastaval aj najvyššie stranícke funkcie v Komunistickej strane Slovenska a Komunistickej strane Československa. Dáva sa mu za vinu, že ako hlavný normalizátor po roku 1968-1969 sa vraj  bezohľadne podieľal na politických čistkách v Československu.  Zomrel 18. novembra 1991 v Bratislave. Nemal štátny pohreb. Na jeho pohrebe sa zúčastnil napr. aj Ján Čarnogurský.

Politológ Kusý o ňom povedal: „Gustáv Husák, zohral v československých a slovenských dejinách jednoznačne negatívnu úlohu.“ Na druhej strane Ján Čarnogurský povedal: „V povojnovom období sa Husák pričinil, aby bol môj otec prepustený z väzenia tesne po vojne. A to dvakrát. V roku 1968 bol najreálnejšie zmýšľajúcim politikom Československa, ktorý rozoznal, že politika "socializmu s ľudskou tvárou" nemala mocenské zakotvenie.  Ja som voči nemu nepociťoval nijakú emocionálnu nenávisť, ale bol mojím politickým odporcom.“ Režisér Robert Sedláček natočil dvojhodinový dokument o poslednom československom socialistickom prezidentovi a na margo toho povedal: „Husák nás priťahuje ako čistá esencia všetkého, čo je na politike odpudivé, ako obrazáreň pudov, ktorých je politika katalyzátorom." Podľa slov arcibiskupa Jána Sokola, „prekvapujúco významnú zásluhu na vzniku cirkevnej katolíckej provincie na Slovensku v roku 1977 mal vtedajší prezident Československa a generálny tajomník KSČ Gustáv Husák, ktorý pochopil, že vznikom provincie sa upevnia štátne hranice.“ V roku 1968 Gustáv Husák podpísal vládne nariadenie, na základe ktorého sa vtedajší majetok pravoslávnej cirkvi mal po dohode s gréckokatolíckou cirkvou rozdeliť medzi tieto cirkvi  s prihliadnutím na  pôvod vlastníctva.

Okrem Husáka sme mali aj Jánošíka a ten  bol zbojník a podľa historických prameňov aj vrah, a  má svoj monument v Terchovej.  Andrej Hlinka a Alexander Dubček boli tiež rozporuplné postavy našich dejín a okrem pamätných tabúľ a búst majú aj svoj zákon. Dr. Jozef Tiso ďalšia kontroverzná postava našich dejín má po Slovensku tiež svoje pamätníky. Prečo by ich teda nemohol mať aj Gustáv Husák?  Toto všetko sú predsa naše dejiny. A ak ich budeme večne lustrovať, tak nakoniec prídeme k záveru, že žiadne dejiny vlastne mať nebudeme.

Skúste povedať Francúzom aby odstránili sochy Napoleona, Gruzíncom aby odstránili sochy Stalina a Rusom aby odstránili sochy Lenina.  Asi by ste u nich týmto nezabodovali. Lebo ide o ich dejiny a oni sú s tým zmierení, že boli také aké ich život priniesol. To je osud. S tým nič nenarobíme.  

Ak sa aj na osobnosť Gustáva Husáka pozriem s prihliadnutím na uvedené fakty, potom mi  bez akejkoľvek zaujatostí  vychádza, že ide  jednoznačne o významnú osobnosť v dejinách Slovenska.  Síce značne rozporuplnú, ale  predsa len o osobnosť, ktorá je v našich dejinách tak hlboko zapísaná, že sa odtiaľ už jednoducho nedá vymazať. A taká osobnosť podľa mňa, má mať právo aj nato, aby si ju rodáci, ak sa tak slobodne rozhodli, uctili hoci aj postavením sochy a nielen odhalením pamätnej dosky. Je to skutočne ich vec. 

Prajem príjemný deň. doko


Významní rodáci | stály odkaz

Komentáre

  1. A ja by som všetkým prezidentom, aj bývalým, zakázal
    štátne pohreby. Všetkým rovnako. Keď chcú mať pohreb, ať si ho zaplatia. Ako tetka z Dolnej Strehovej. Čo už si myslia? Že vraj ja som prezident. No a čo? Pýtam sa. Ja som MIťo.
    publikované: 11.12.2008 19:24:28 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Súhlasím s Dokom,G.Husák bol politik
    v našich dejinách neprehliadnuteľný. Je pravda, že deje neinicioval ale ich vedel vo vhodnej chvíli využiť ako odrazový mostík...pre seba, možno i pre národy Československa...kopať doň nemá zmysel, je súčasťou československých dejín...
    publikované: 11.12.2008 21:17:52 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Je to presne o tom, že sme mali prezidentov
    a nie málo. Podľa mna akurát. A prečo jedni a nie druhí? Tak potom ať idú všetci prezidenti tam, kam obyčajní, prostí občania.
    Keď úcta, tak úcta. A né že ne. Že nejakej pán, alebo pani, napíše, že to nebyl hodnej prezident. Prezidenti nejsou vod toho aby byli hodní. Měli by bejt na něco jinýho, přeci..
    Zdá se, jako kdyby sme mněli jenom oblíbený prezidenty. A já bych chtěl už konečně prezidentku.Nemusí bejt pěkná. Stačí, aby byla.
    Chlapi za prezidenty mne sklamali. Nechaj se sebou vorat, jak se poslancům zachce.








    publikované: 11.12.2008 21:45:51 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Súhlasím s dokom iba čiastočne
    Už som alergický na relativizovanie skutočností. Dobro so zlom sa pomieša - taký je dnes zvyk, a vraj tak je to objektívne. Zo všetkého najviac nenávidím lož. A tej je v súvislosti s Husákom veľká kopa. Ten fiškálsky klamár bez mihnutia oka zradil kohokoľvek. Išlo mu nie o dobro nás, ale o svoju moc. Počas normalizácie on riadil ten odporný komunistický ideostroj. Zapredal nás sovietskej armáde, Rusom. Zradil Dubčeka a nás, čo sme mu verili, že to bude "kerovať" znesiteľným smerom. Ale stal sa prvý opak: z agresie - bratská pomoc, z potláčania základných slobôd - normalizácia, náboženský útlak. Presadil socialistickú ústavu ČSFR, kde sa písalo, že Česká socialistická republika a Slovenská socialistická republika sú dva suverénne federatívne štáty. Ale: keďže nefungovala demokracia, nefungovala ani ústava. Ten zapredanec začal hovoriť pri rôznych oficiálnych vystúpeniach PO ČESKY. Česi sa mu vždy smiali, že tak sa naučil "mluvit na Pankráci". Najohavnejšia vec, ktorú si pamätám, bol jeho prejav počas návštevy rakúskeho prezidenta na bratislavskom hrade PO ČEESKY. Na to nikdy nezabudnem! A že vraj národovec!!! Protivný fiškál, ako všetci fiškáli v politike, len si ich poobzerajme, čo sú to za "národní hrdinovia". Som šokovaný, aká krátka je pamäť nášho národa. A to hodnotenie, že Husák bol chudobný, ale že dnes je všade plno zlodejov. Áno, najmä tých, čo ešte z čias socializmu, aj za Husáka kradli, lebo boli pri válovoch až podnes vedeli, ako na to a nás, hlupákov, nikdy stranícky neorganizovaných, tíško, rozprávajúc o národných témach, o strašne veľa okradli. No nech si to majú, aj s Husákom na piedestáli.
    publikované: 11.12.2008 23:30:23 | autor: Funkam (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Funkam, áno, Husák bol normalizátor,
    ale to že zradil Dubčeka, tak to si prestrelil...Dubček v podstate zradil Slovákov a Čechov...prečítaj si záznam rozhovoru Dubček-Brežnev tesne pred okupáciou...pre mňa Dubček nebol iba slaboch ale možno aj zradca...
    Husák bol macchiavelista...
    publikované: 11.12.2008 23:40:05 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  6. A propos...
    Prečo tamojší nenavrhli napísať na tú pamätnútabuľu presný názov GENERÁLNY TAJOMNÍK KSČ A PREZIDENT ČESKOSLOVENSKEJ SOCIALISTICKEJ REPUBLIKY? Čo to taja? A v rokoch 1990-1992 prezidentom Českej a Slovenskej federatívnej republiky.
    publikované: 11.12.2008 23:41:56 | autor: Funkam (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Áno!
    Aj Dubček zradil, veľmi dobre viem, ale pôsobenie Husáka je jasné. Aj "pôsobenie" Dubčeka za vlády Husáka. Nicoló Machiavelli a "klasici" (Marx, Engels, Lenin, Stalin) sa chovali podobne, svet však je dnes mnohotvárnejší, než v minulých dobách. Napr. čo keby vtedy bol býval internet? Oveľa ťažšie by sa bolo vládlo...
    publikované: 11.12.2008 23:52:37 | autor: Funkam (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014