Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ťažký deň

(surrealistická poviedka)
            Vstal a išiel otvoriť dvere. Niekto klopal. Dvere nenašiel, žiadne tam neboli. Zmätene sa poobzeral okolo seba. Otvoril chladničku. Zhltol gumu a ostrihal si bradu. Veľmi mu to nešlo, pretože hrniec nebol nabrúsený. Vybehol z domu. Potom sa pobil s vrátnikom a rozbil registračnú pokladnicu. Veď aj tak meškala. Zohol sa a zbadal niečo modré.  Ochutnal čerešne, ktoré vyzerali ako banán. Dostáva sa do depresie a preto si vrazí päsťou po ústach. Vypadnú mu všetky zuby, ktoré sa menia na diamanty. Rozhodne sa ich predať. Otvorí dvierka od mikrovlnky a vstúpi. Zbadá nízke dievča, ktorému chce ponúknuť svoj tovar. Ona neodpovedá. Prizrie sa jej bližšie a vidí slovník cudzích slov. Rozplače sa a kúpi si pukance. Veľmi mu nechutia, pretože mlieko nemá od malička rád. Vojde do kina Mäsiarstvo. Oblečie si nohavice a opije sa minerálkou. Zastaví prvý vlak a nastúpi, hneď zájde do baru a ukradne auto.
            Uháňa dlhou diaľnicou bez konca. Žltá čiara sa mihá pod jeho kolesami. Zrazí sa s kamiónom a odletí do teplých krajín. Nikde nemôže dostať zmrzlinu. To vie teda človeka riadne vytočiť. Oblizuje peňaženku, keď ho zasypú odpadky. Chytí sa slamky a utopí sa. Ocitne sa v rybom parlamente, kde rozhodujú o priamej voľbe chyteného. Hlasuje za a vynorí sa v záchode. Zje čokoládového anjela. Otvorí dvere pračky a zasurfuje si na internete. Sú slabé vlny, preto to vzdá a pustí si rádio. V televízií nič nedávajú, tak ju vypne a zlomí pero. Zapáli sviečku a zhltne tabletky. Nalepí sa na neho samolepka s prekrásnymi očami. Oči sú ako studňa, preto sa napije a začne maľovať byt na bielo. Táto aktivita ho po chvíli prestane baviť, preto nastúpi na okoloidúceho soba. Tomu však po chvíli dôjdu baterky, preto podpíše petíciu proti privatizácií elektrárni.  Priviaže sa na protest reťazami o stĺp vysokého napätia a vietor ho rozfúkne po poliach. Vrazí do neho slepý krt a premieša sa s hlinou.
             Ocitá sa v kvetináči s fazuľou, ochutná hrachovú polievku a zhnusene ju vypľuje, je kyslá a on nemá rád sladkú polievku. Zje vidličku a poškrabe sa ňou na chrbte, vyhodí staré zošity z matematiky a ľahne si do postele, bol to ťažký deň, pomyslí si a zaspí. Deň sa mu však nekončí, aj keď v to pevne dúfa. Opäť niekto klope, čo ho vyruší zo sna. Namosúrene vstane. Niekto klopal. Nikto tam nie je? Nikto už neklope. Zvoní zvonček. To je divné, pomyslí si, veď zvonček predal na splátky. Otvorí dvere. Vidí malého trpaslíka, ktorého skoro nevidí, lebo je malý. Ponúka mu životné poistenie. On nechce žiadnu kosačku, veď si nič neobjednal. Zahladí sa do diaľky, trpaslík mu prebehne medzi nohami a ukradne mu žiarovku. Smrť odborárom, skríkne a uteká za žabou. Tá sa premení na leoparda a zaútočí. On sa zľakne a chytí sa za hlavu. Žiadnu nenahmatal. Žiadna tam nebola. Dotkol sa prstov na pravej nohe. Hľadal na nesprávnom mieste. Zosmutnie a poberie sa nazad do postele. Dúfa, že ho už nič nevyruší. Deň sa pre neho skutočne končí. Na budíku sú štyri nuly s dvojbodkou.
 
 

2000/2003

 

Fikcie | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014