Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Romanca pre husle

Spomienky
Predošlý Ďalší
 
 
 
 
         Išli hudci horou, horou javorovou
         našli drevo krásnô, na husličky hlasnô.
Iba ho zotnime
a sebou vezmime...
 
takto začína jedna z ľúbozvučných slovenských balád. Viacero školských rokov som práve ňou a ešte piesňou – baladou o kačičke divokej a šuhajovi – strelcovi začínala na hodinách literatúry kapitolku o baladách. Bývali to hodiny plné citov, veď ako často kráča láska ruka v ruke s tragikou, keď vykvitne na nesprávnom mieste, keď nevydrží skúšky osudu, keď sa stretne s nenávisťou, keď sa dá oklamať leskom bohatstva. Klasické balady, zapísané do zvučných melodických veršov, sa žiaci radi učili aj dramatizovali a verím, že z nich aj pochopili aspoň časť ich citového a etického posolstva.
Ale vrátim sa späť k úvodným veršom, k balade o hudcoch: ...našli zvláštny javor – so zakliatou dievčinou. Keď z jeho dreva zhotovili husličky, zneli, lkali dievčenským hlasom. Mali pripomenúť matke jej tragické slová, vyrieknuté v hneve. Nie, nechcem písať o ľudskom hneve, o slovách, ktoré padnú a ublížia, o slovách, ktoré by sme radi vziať späť, ale ony už boli vyslovené a ranili.
Budem radšej o husličkách. O ich mieste v mojom srdci.
 
Spomienka z detstva – moja mamka - mladá, štíhla, sústredenú tvár lemuje záplava čiernych vlasov a na čele sa črtá kolmá vrásočka - stojí pri okne v izbe nášho malého učiteľského bytu a hrá. Husle v jej rukách zobudia a potom nesú izbou melódie / až omnoho neskôr sa dozvedám ich názvy – Poém, Humoreska, Snenie, Babičkino údolie.../ Čím dlhšie hrá, tým je jej tvár krajšia. Už bez vrásky na čele, so zádumčivým úsmevom. Občas sa jej po tvári kotúľajú slzy –
- Maminka, nehraj túto! Neplač! Zahraj veselú – stojím pri nej a poťahujem ju za rukáv. Spamätá sa a zahrá mi napríklad vŕzgajúce dvere alebo Let čmeliaka, alebo takú skladbičku, pri ktorej je naša izba plná trilkujúcich vtáčikov. Až oveľa, oveľa neskôr som pochopila to mamičkino husličkovanie – smútok za rodičmi, lebo sa jej tak rýchlo pominuli, za sestrou, ktorá sa stratila navždy v chaose druhej svetovej vojny, za rodným mestom, kde sme cestovávali vlakom len počas hlavných prázdnin.
Občas hrával na husliach aj otecko. On hrával pesničky a potom ich nacvičoval v žiackom speváckom zbore. Ale radšej maľoval, kreslil, stružlikal z dreva bábky do bábkového divadla.
Aj ja som chcela hrať. A tak sa jedného dňa objavili u nás malé, polové husle. A hľa, prvé veľké detské rozčarovanie – kdeže melódie, kde vtáčiky? Iba škripot, neskôr čisté, ale rezavé tóny a nepríjemné pocity v pleciach, zápästí, vlastne po celom tele. Pravda, po čase sa „narodila“ aj pesnička: Spievanky, spievanky... alebo Ovčáci, štveráci..., ale nič viac! Mňa husličky nechceli poslúchať. A maminka stratila trpezlivosť... Alebo možno viac môže zato môj malý braček, ktorý sa vtedy narodil, že moje „trápenie“ s husličkami pominulo.
Avšak nie radosť a obdiv, zblíženie s hudbou aspoň v role pozornej a nadšenej poslucháčky. Možno o to viac, že som si uvedomovala zložitosť cesty k jej interpretácii.
 
Husle – vedel ich nádherne rozozvučať aj môj svokor. Fascinovalo ma sledovať jeho šikovné mocné prsty stolára, ako sa dotýkajú strún, ako husličky v jeho rukách hrajú, vyspevujú. Vždy, keď prišiel k nám na návštevu, najprv sa povypytoval, čo máme nové, požartoval s vnučkami, ochutnal, čo práve varím, a potom sa pobral do obývačky. Tam ho, na skrinke, čakali husle. Doladil ich – a hral. Naše dcérky a ja sme sa tíško ako myšky usadili na gauči alebo len tak na koberci a načúvali sme. Ak bol doma manžel, jeho prostredný syn, hrávali spolu – klavír a husle napĺňali celý náš byt nádhernými melódiami a neopakovateľnou slastnou pohodou. Dodnes na to s dcérami spomíname.
 
Husličky z javora – mala som šťastie rozprávať sa aj s tvorcom huslí. Bolo to na jednej zaujímavej návšteve v srbskej Kovačici. Vlastne, mala by som povedať v slovenskej Kovačici, lebo asi netreba vysvetľovať, ako sa Slováci dostali do Banátu, tejto časti Srbska, a ako si tam do dnešných čias chránia a rozvíjajú slovenské korene. Navštívili sme známych maliarov, tvorcov kovačickej insity, ale aj ďalších umelcov, žijúcich v tomto mestečku. Jedno popoludnie sme strávili v dome známeho kovačického výrobcu hudobných nástrojov Janka Nemčeka.
Nie, nikdy nezabudnem na jeho rozprávanie o tom, ako hľadá drevo „na husličky hlasnô“ – ak citujem verš zo spomínanej balady. Ako chodí horou a načúva spevu, volaniu stromov. Ako sa im prihovára a prikladá ucho ku kmeňom, vypytuje sa ich, kde je, v ktorom, zakliata víla Spievanka. Vraj sa treba drevu prihovárať aj vtedy, keď sa mení na tenušké dosky, keď oddychuje, tvaruje sa, keď sa z neho postupne tvoria jednotlivé časti budúcich husieľ.
 
Remeslo a umenie zároveň. Dlhá cesta, plná tajomstiev, fortieľu, trpezlivosti a lásky. Až po odkliatie. Až po chvíľu, keď sa husle po prvýkrát rozospievajú. Až po chvíľu, keď si s nimi porozumejú šikovné ruky huslistu.
 
Ja ich iba rada počúvam. Nie, nie je mi dopriate viac – ale aj tak ma napĺňajú zážitkami. Obohacujú ma.
 
Mamičkine husličky! Dodnes ich máme. Mamičkino husličkovanie – nosím ho vo svojom srdci ako súčasť najvzácnejších spomienok.
 
 
Čítanie z letokruhov
 
Rastie strom a v letokruhy
píše román – iba svoj:
O vtáčikoch, ľuďoch, slnku,
o vodičke navôkol.
 
Rastie strom a každým rokom
novú stránku píše.
Kolo neho svet životom
spieva, stonká, dýše...
 
Rastie strom a roky plynú,
doba nové nesie.
Pod stromom už iným mladým
klíči láska, šťastie.
 
Rastie strom a v jeho kmeni
zakliata je knižnica:
Niečo pošlo iba v listoch,
podstatné skryl do srdca...
 
Padá strom! A ktože všetko,
čo v ňom bolo, prečíta?
V letokruhoch odhalených
kapitola odkrytá...
 
Ruka hladká živé drevo:
Na iné sa zmení ...
Kto v ňom skryté, kto len nájde
v takom premenení?
 
Našiel majster. Vdýchol dušu,
odkryl skrytú žilu:
Tak v husličkách staré deje
v spevnom šate žijú.
 
Husličky spievajú,
husličky hudú:
Ej, boli príbehy,
ale aj budú!
 
 
 
 
 
 
Predošlý Ďalší

Spomienky | stály odkaz

Komentáre

  1. Dobruška, mám veľmi rada tieto tvoje spomínania... :-)
    Sú plné múdrosti.
    publikované: 16.11.2009 12:39:01 | autor: Zuzka K. (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. s dojatim
    som precitala vas blog. je plny lasky, hlbokych citov a spomienok. prekrasna slovencina ma pohladila a privolala spomienky na moju ucitelku literatury. tiez vedela pouzivat lubozvucnu rec tak, ze hladila a vyvolavala silne pocity. vy aj meno mate take lubozvucne - Dobroslava Luknarova, znie mi ako zurcanie potocika. vdaka za prijemne chvile vo vasej spolocnosti :)
    publikované: 16.11.2009 14:36:24 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Zuzka, vitaj !
    Stále sa mi chce na niečo spomínať a ešte sa o tie spomienky aj podeliť s niekým blízkym. Prajem pekný deň.
    publikované: 16.11.2009 14:40:14 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Milá Kordelia,
    potešila ma Vaša návšteva aj hodnotenie. Je to také priateľské podanie ruky. A aj príjemná chvíľka, hoci na rôznu vzdialenosť. Však ?
    Prajem pekné popoludnie.
    publikované: 16.11.2009 14:43:58 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. :))
    ano, je to priatelske podanie ruky, a po jej prijati - aj vrucne objatie. ste velmi citliva a pozorna. vzdialenost v tomto pripade vobec nehra rolu. :) dnes je krasny den! :))
    publikované: 16.11.2009 15:14:11 | autor: kordelia (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. pekná spomienka
    na matku, rodičov. Aj balady. Aj preonačenie, toho javorového, v kremennej zemi rastúceho a v zime zoťatého stromu, ktorý pod teplom pracujúcich teplých rúk majstra so srdcom, sa zmenil na rozochvievajúci tón obyčajne clivej melódie.
    publikované: 16.11.2009 20:12:07 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Husle sú veru ťažký nástroj
    krásne spomínanie a ešte krajšie, ak je na čo spomínať
    publikované: 16.11.2009 21:31:38 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Milé, Vasilisa 26, KameliaB,
    som rada, že sa Vám moje rozprávanie prihovorilo. A potešia ma aj ďalšie Vaše návštevy. Prajem peknú dobrú noc.
    publikované: 16.11.2009 23:48:04 | autor: D.Luknárová (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014