Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Modifikácie w slowenčine =))

UPOZORNENIE: text obsahuje modifikáciu slowa, ktoré je w rozpore s dobrými mrawmi a všeobecne uznáwanými etickými a morálnymi princípami spoločnosti.Ak s tým máte problém, nečítajte =)

Slovník slova jebať a jeho modifikácií

          Slovo jebať pochádza z ruského jazyka a v našej reči sa začalo vyskytovať pravdepodobne už v dobách slovenského jazykového a národného obrodenia, kedy sa niektorí naši národní dejatelia začínali upínať k ruskému jazyku. Aj keď nepredpokladám, že by Ľudovít Štúr pri osudnom postrelení svojou vlastnou zbraňou (možnosť atentátu zo strany maďarských orgánov stále vyšetruje zvláštna komisia) padal s výkrikom: „Job tvaju mať!“ na perách, do príchodu prvých československých legionárov z Ruska neuplynie ani šesťdesiatpäť rokov. Slovo jebať sa u nás ale začínalo udomácňovať najneskôr od roku 1945. Do roku 1989 bol náš národ vystavený vplyvu týchto ruských jazykových prvkov v dostatočnej miere a tak dlho, že dokázal tieto vplyvy prevziať a vytvoriť si vlastné slovo s bohatým významovým podhubím.

          Sloveso jebať zaujíma v modernej slovenčine veľmi významné postavenie, predovšetkým čo do častosti, pestrosti svojho výskytu, možností a významov, ktoré v sebe ukrýva v rôznych kombináciách a podobách. Už len nedokonavé či dokonavé formy tohto slovesa majú zásadne rozdielny význam a každá predpona či prípona indikuje iný význam spomínaného slova, čo dokazuje vysokú variabilitu nášho slovenského jazyka, ktorý je napriek obmedzenej slovnej zásobe a neschopnosti zlučovať slová do moderných foriem, bohatý na morfémy. Nech sa čitateľ nenechá odradiť faktom, že sa vo všetkých prípadoch jedná o vulgarizmy.

     dojebať 1. dobiť do bezvedomia alebo na smrť, (Ismaila dojebali dvaja skinheadi basebalovými pálkami za bieleho dňa.), 2. niekoho veľmi skritizovať (Za ten prehratý zápas ma tréner dobre dojebal).

     jebať 1. mať pohlavný styk, súložiť, kefovať, trtkať, trtúšiť, pichať, prášiť, (Zatiaľ čo je on na cestách, ona jebe so všetkými susedmi), 2. j. niekoho: niekoho nevyberaným spôsobom kritizovať, (Šéf ma hodinu jebal za moje správanie k zákazníkovi), 3. j. na niečo: ignorovať, neprejaviť záujem, (Keď mi nedajú väčší plat, jebem na celú firmu!), 4. niekomu j-e: je šibnutý, vykoľajený, silne psychicky narušený (Deža si nevšímaj, jemu jebe.)

     jebať sa 1. niekam dlho a namáhavo cestovať, (Jebali sme sa do Dúbravky viac než hodinu), 2. neprimerane dlho vykonávať nejakú činnosť (Elektrikár sa s tým jebal dva dni), 3. štorcovať sa, komplikovať situáciu

     jebačka 1. sexuálna partnerka, milenka, priateľka, frajerka

     jebák 1. Vyrážka, najčastejšie akné

     jeblina 1. ~ jebačka, 2. psychicky narušená, jebnutá žena

     jebnutý 1. šibnutý, vykoľajený, psychicky narušený, príp. jeho správanie je výnimočne diskomformné ~ jebať niekomu

     jebnúť 1. niekoho, niekomu: silno udrieť, (Juraj mu jednu jebol, bez ohľadu na to, že bol o veľa starší), 2. niečo, niekam: hodiť, rázne položiť (Tie krabice jebni niekam do kúta).

     jebo gogo 1. pekná žena (nárečie Zulu)

     najebať 1. n. niekomu: naložiť mu, zbiť ho, (A dobre mu najebte, veď ste za to platení.) 2. niečo niekam n.; nahádzať, nakopiť (Tie veci v sklade sú tam tak najebané, že sa k tomu ani prasa nedostane), 3. najebať sa: byť opitý, namlátený, mať pod čapicou (Prišiel taký najebaný, že si cigaretou chcel odomknúť dvere).

     odjebať 1. niekoho zabiť, najčastejšie v súvislosti s použitím strelnej zbrane, (Hank fízla odjebal jednou ranou svojej štyridsaťpäťky), 2. odpísať, poraziť (súpera, tím), poslať k vode (partnera), 3. odbiť niekoho (Stále na ňu niekto dotiera, ale ona nakoniec každého odjebe).

     ojebávať 1. klamať, šáliť, podvádzať, (Ten feťák ma už druhý krát ojebal), 2. nedodržiavať pravidlá (My hráme fér a on ojebáva!).

     podjebávať 1. provokovať, mať narážky, rýpať do niekoho

     pojebať 1. posúložiť, (Pojebal ju tak, že nemohla dať spolu nohy), 2. silne skritizovať 3. p-aný byť; nevydarený, nepodarený alebo inak negatívny človek alebo vec, najčastejšie technicky nevydarený predmet funkčného charakteru (Ten pojebaný žigulík ma stojí stále viac nervov.)

     prejebať 1. pretiahnuť, posúložiť, (Ona bola sama a oni traja, tak dlho neuvažovali a prejebali ju). 2. niečo zmeškať, (Zmeškal som autobus, tak som prejebal aj odlet lietadla), 3. p-ávať čas: zabíjať čas

     prijebať 1. p. niekomu: niekoho silno udrieť, (Prijebem ti?) 2. Pripevniť niečo niekam alebo o niečo, najčastejšie klincami (Prišróbujeme tú dosku alebo ju prijebeme klincami?).

     ujebať 1. niečo ukradnúť, (Vlámali sa do skladu, ale ujebali len jedny dvere) 2. u.si: prejaviť vetry, zavzdušnenosť, prdnúť si, ufetiť si, (Grgá, chrchle a ešte si aj ujebe, že sa tu nedá dýchať), 3. u-bávať sa: veľmi sa na niečom smiať, (Ten film bol taký dobrý, že som sa hodinu a pol ujebával), 4. u.si: odtrhnúť si z niečoho, vziať si podiel alebo časť (Ujeb si z toho nového chleba).

     vyjebať 1. v. sa: spadnúť, natiahnuť sa, havarovať (Vyjebal sa s autom do priekopy a urobil z neho kabriolet), 2. v-baný byť: byť zlý človek, podvodník, sviňa, človek-kurva, ~ vyjebanec 3. v.; vykradnúť (obchod), 4. vy-ť s niekým: podviesť niekoho, oklamať, vypiecť s niekým (Chceli ma zastreliť, ale ja som s nimi vyjebal, keď som im ukradol náboje).

     vyjebanec 1. zásadne negatívne podstatné meno pre akéhokoľvek človeka s negatívnymi vlastnosťami, sviňa, potvora, zradný človek, (Ten vyjebanec ma nielen podvádza zo ženou, ale ešte sa chváli aj mojimi parohmi!)

     zajebať 1. z. si: mať sex, zasúložiť si, (Čo myslíš, chodia si na chatu zajebať?) 2. z. niekoho, niečo: zabiť niekoho, aj zabiť klinec do steny, (Zajeb ten klinec sem!), 3. z. sa: zašpiniť sa, z. niekoho: zašpiniť niekoho, byť z-ný: byť veľmi zašpinený (Karol sa vrátil z tej banskej brigády zajebaný ako prasa).

     zjebať 1. niekoho spoločensky znemožniť, odpísať, (Zavolali si ma na poradu a pred všetkými ma tam zjebali), 2. pokarhať niekoho, kritizovať nevyberaným spôsobom, (Zjebal som skladníka za ten neporiadok), 3. z-ť sa: padnúť na zem, príp. z výšky (Pán Bončo sa zjebal z rebríka a zlomil si chrbticu).

zdroj: http://onko.okweb.sk


haluzeee | stály odkaz

Komentáre

  1. fuuuha
    ..dúfam že to nebude mať následky =)
    publikované: 02.06.2004 10:02:34 | autor: Tajtrlicka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. v
    skoro som sa z tohoto článku pojebal :))))
    publikované: 07.06.2004 16:21:45 | autor: 21 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014