Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako sa závisť využije v politike k presvedčeniu, že sa niečo zlepšilo

Vláda sa rozhodla pod vedením populistického premiéra zmeniť daňový systém. Takto chce ukázať, že plní šluby...

Pred voľbami SMER v čele s Ficom sľuboval zavedenie milionárskej dane a to sa v očiach ľudí má prejaviť ako nástroj nastolenia sociálnej spravodlivosti. Teraz prijali zákon, ktorý zavádza určitý stupeň progresie do daňového systému, formou znižovania odpočítateľných položiek pre "bohatších".

Výsledok je ten, že nízkopríjmové skupiny sú zdaňované ako doteraz, ale ľudia s vyšším príjmom budu perzekuovaní formou zdanenia väčšej časti príjmov. Toto je prezentované ako forma pomoci menej zarábajúcim. Je jasné, že toto im nijako príjem nezdvihne, len budú mať "dobrý pocit", že bohatší zarobia menej.

Fico správne pochopil, že závisť je jedna zo základných ľudských vlastností a ak ju správnym spôsobom využije, dostane sa mu "zaslúženého" potlesku.

Mne je z toho len smutno, že ak sa niekto snaží (len tak zo srandy väčší plat nedostáva), tak si zaslúži facku a ešte z toho majú neschopní radosť a vláda im to naservíruje na vyleštenom podnose.


zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. wa, (zvlášť) u nás odjakživa platilo a ešte dlho bude, že...
    lenivým a pasívnym spravíš veľkú radosť potrestaním pracovitých a iniciatívnych.
    a ľavicoví (aj 'ľavicoví') politici túto holú skutočnosť len zdatne zneužívajú...
    publikované: 17.12.2006 11:55:04 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Je pravda, ze Miklosova reforma pomohla
    aj tym s najnizsimi prijmami lebo podstatne zvysila nezdanitelne casti dan.zakladu a teraz Ficova reforma nepomohla chudobnejsim iba zobrala bohatsim. a kde su tie peniaze? v bezodnom statnom rozpocte.
    publikované: 17.12.2006 14:43:08 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014