Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tým bankárom asi definitívne preplo v bedni!

Po nedávnej pyramíde Bernarda Madoffa tu máme pravdepodobne opäť jednu pyramídu, ktorej strojcami nie je nikto iný, ako najplyvnejšie banky tohto prehnitého spoločenského zriadenia. Priblížme si o čo ide:

"Centrálne banky majú buď zakázané predávať svoje zlaté rezervy, alebo ich môžu predávať iba vo veľmi limitovanom objeme. Existuje však iný spôsob, akým môžu ovplyvňovať cenu zlata. Je to leasing alebo swap svojich zlatých rezerv svojim agentom (bullion bank). GATA (Gold Anti -Trust Commitee) predpokladá, že týmto spôsobom začali centrálne banky manipulovať trh zlata od roku 1993. Vysvetlime si, ako celý tento spôsob funguje.

S nápadom leasingu zlata od centrálnych bánk prišiel bývalý minister financií Rubin, keď pracoval v Goldman Sachs. Banka si požičala od FEDu zlato za úrok 1%. V čase, keď sa úrokové sadzby v USA pohybovali v pásme 6-12% to skutočne bolo zadarmo. Banka zlato na trhu predala a za zinkasovaný objem peňazí nakúpila pokladničné poukážky, ktoré dostávali vysoký úrok. Stačilo, aby sa zabezpečila voči možnej vyššej cene zlata a realizovala slušný zisk. Čoskoro túto metódu začali aplikovať aj ostatné banky a na trhu sa objavili silné predaje zlata. Čoskoro nebolo ani potreba sa hedgovať proti rastúcej cene zlata, pretože banky sa dokázali dohodnúť na spoločnom predaji zlata v čase jeho rastu. Takýmto spôsobom mohli predávať deriváty (opcie) na zlato a tak získavať ďalší zisk zo svojich krátkych pozícií."

Ronald Ižip z http://www.investujeme.sk

Adrian Douglas je členom predstavenstva GATA. Z jeho analýz vyplýva, že boli zavedené obdobné praktiky pri obchodovaní so zlatom ako pri frakčnom rezervnom systéme v prípade monetárneho (peňažného) systému. Podľa neho sa predáva zlato, ktoré v tom fyzickom (skutočnom) objeme neexistuje. Inými slovami: Existuje niekoľko majiteľov pre každú uncu fyzického zlata.

Bankám sa ale máli. Oni dokonca okradajú jedna druhú. Pýtate sa ako?

Na trhu so zlatom sa objavili falošné zlaté tehly o veľkosti 400 uncí. Vnútri majú volfrám a zlato je len na povrchu. Zlato a volfrám majú takmer zhodnú hustotu, takže podvod je pomerne ťažko odhaliteľný.

Pôvodne bola z podvodu obvinená Čína, ale teraz sa zdá, že všetko ukazuje na Clintonovu administratívu (Zas ten Clinton).

Je možné, že aj GLD ETF (zlatý fond, podľa ktorého sa určuje cena zlata) má vo svojich trezoroch veľké množstvo falošných zlatých tehál.

Odhaduje sa, že v obehu je asi 5600-5770 štyristo uncových falošných zlatých tehál o celkovej váhe 60 ton.

Ekonomika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014