Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Bosne a Hercegovine (Mostar)

Mementom na časy vojny je nielen kameň s nápisom „Don΄t forget“ ale aj diery po streľbe na múroch mešity. ...fotočriepky...

          Využil som ponuku aká sa neodmieta, a tak sme si z dovolenky na Makarskej riviére v Chorvátsku, odskočili do susednej Bosny a Hercegoviny.

Našim cieľom bolo navštíviť svetovo známe turistické miesta. Mesto Mostar a Medjugorie. Z Chorvátska sme sa do  Bosny a Hercegoviny dostali cez hraničný prechod  Metkovič. Ten nám v plnej nahote pripomenul neblahé časy, rozdelenia Československa, keď sme pri ceste zo Slovenska do Čiech a späť museli stať rad na colnici. Podobne to teraz vyzerá aj medzi týmito bývalými juhoslovanskými republikami. Hraničný prechod Metkovič má iba jeden  vybavovací pruh, moderné hraničné terminály tam ešte nedorazili, a tak ich nahrádzajú provizórne maringotky. Preto  treba počítať so značným zdržaním.

Neďaleko za hraničným prechodom nás už ale  privítali krásne hory, rieka Neretva a štíhle siluety prvých minaretov. Po asi 50 km sme šťastne dorazili do Mostaru. Toto staré historické mesto poznamenali najmä vojny. Veľmi kruté bolo posledné bombardovanie v roku 1992, ktoré ťažko poškodilo most pochádzajúci z roku 1565. No dnes sa už tento most po jeho obnove, ktorá  začala v roku 2001 a trvala tri roky, znova hrdo čnie asi 29 metrov nad tyrkysovou hladinou, nie menej známej rieky Neretvy.  Mementom na časy vojny je nielen kameň s nápisom „Don΄t forget“ ale aj diery  po streľbe na múroch mešity.  Mostar je  kresťansko-moslimské mesto a okrem už spomínaných pamiatok je známe aj Starým bazárom Kujundžiluk, kde na návštevníkov dýcha exotika Orientu v podobe  obchodnej uličky plnej malých obchodíkov. Je len samozrejme, že  Mostar bol v  roku 2005 zapísaný do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Atmosféru tohto mesta si môžete priblížiť mojimi nasledujúcimi obrázkami.

 

Viac obrázkov aj na

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=kotuli%C4%8D+mostar&title=Special:Search&fulltext=1&uselang=sk&searchToken=bz4quaucxyqohhe1sacu9e6xb

 

Peknú dovolenku v roku 2014 praje doko.

Cestovanie v zahraničí | stály odkaz

Komentáre

  1. Síce trocha iný svet ako u nás, ale
    príroda je tam tiež krásna
    publikované: 14.05.2015 11:04:26 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014