Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Neporušenie zákona - predčasný vianočný darček pre príslušníkov silových rezortov !?

...Expresívnejšie by sa to dalo napísať aj tak, že niekto sa niekomu vyhráža, že ho zmláti, ale potom sa rozhodne, že ho nezmláti, a toto vraj má považovať ako darček. Choré že? ...
      Zákon č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov platí, ako už naznačuje aj jeho názov,  pre profesionálnych vojakov a policajtov.  Pod pojmom policajt sa na účely tohto zákona rozumie:  príslušník Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Železničnej polície a colník. Tí všetci, v aktívnej službe, ale aj vyslúžilci, by podľa niektorých médií mali dostať predčasný vianočný darček v podobe nezníženia ich výsluhových dôchodkov. Vianočný darček im podľa všetkého pripravujú traja ministri, ktorí sa iba rozhodli, že momentálne ešte nebudú meniť vyššie spomínaný zákon. Expresívnejšie by sa to dalo napísať aj tak, že niekto sa niekomu vyhráža, že ho zmláti, ale potom sa rozhodne, že ho nezmláti, a toto vraj má považovať ako darček.   Choré že?  Toľko na úvod.
Fakt je ale ten, že na web stránke Zväzu vojakov diskutujúci považujú fakt, že im teraz nikto nezníži ich zákonne priznané výsluhové dôchodky, ako určitú satisfakciu za vynaloženú rebéliu proti vládnej moci. Vyššie v odstavci, úmyselne pripomínam, koho sa znižovanie výsluhových dávok malo dotknúť. Pre vnímavého čitateľa ani netreba bližšie vysvetľovať, prečo sa v súčasnej krízovej dobe páni ministri rozhodli, že dnes nikoho z týchto príslušníkov „nezmlátia“. Pre tých menej vnímavých iba toľko, že príslušníci vyššie spomínaných rezortov sú tu predovšetkým preto, aby pomáhali vládnej moci vládnuť! To sa dá ale iba vtedy, keď vládna moc a silové zložky navzájom spolupracujú. Zatiaľ to ale akosi škrípe!
Preto je skutočne úplne nepochopiteľné, že v období, keď hrozia rôzne sociálne konflikty niekoho z politikov vôbec napadne, trestať príslušníkov silových rezortov, za niečo, čo spôsobili sami politici. Veď v roku 2002 príslušníkom silových rezortov zvýšili dôchodky poslanci národnej rady dobrovoľne, bez akýchkoľvek nátlakových akcií. Začo ? To musia najlepšie vedieť politici. Vtedy, ale  asi vôbec nemysleli nato, že raz na tieto dôchodky nebudú peniaze!
A dnes zasa iných poslancov napadá ďalšia sprostosť, lebo ako prvým v tejto spoločnosti chcú znižovať finančné pôžitky práve príslušníkom silových rezortov, keď pritom ostatným štátnym úradníkom, politikom a ústavným činiteľom sa ich finančné pôžitky iba dočasne zmrazujú! To, že v silových rezortoch sa už niekoľko rokov dozadu nezvyšujú platy, to podľa všetkého vojaci aj policajti chápu, ale prečo sú im ako prvým v tomto štáte ich platy znižované, toto akosi nemôžu stráviť.
A keď  už rezorty vnútra a obrany predstavili ministerstvu financií zmeny, ktoré majú stabilizovať  systém sociálneho zabezpečenia silových rezortov  na dlhé roky, potom by podľa mňa mali tieto zmeny prezradiť aj širokej verejnosti a nie robiť z toho tajnosti.  Inak len vytvárajú živnú pôdu na rôzne špekulácie napríklad aj také, že konanie spomínaných troch ministrov, je špinavá politická hra, s nejasným pozadím, ale s jasným koncom. Ak chcú totiž ešte nejaký ten „piatok“ pokojne vládnuť, mali by okamžite prehodnotiť svoje politické priority a prestať s neférovou destabilizáciou silového prvku, od ktorého závisí každá demokratická moc, v ktoromkoľvek štáte.
Osobne si stále myslím, že na takéto zásadné reštrikcie sociálneho zabezpečenia príslušníkov silových rezortov nie je optimálna doba. A ak už k nej má dôjsť,  mala by sa riešiť komplexne vydaním veľkej novely alebo nového zákona, ale až po širokej odbornej a spoločenskej diskusii naprieč celým politickým spektrom. Prajem príjemný deň. doko

Viac na podobnú tému píšem na  http://doko.blog.portal.sk/detail-emeritni-vojaci-vs.-smer-sd--na-celej-ciare-vyhrava-fico.html?a=1691e04f1727997baa8653ad704d7c84


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014