Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Větru, dešti asi neporučíme

........Second hand Milana Markoviča.......
Rozkážeme vetru, dažďu! – takto pyšne znel populárny slogan za sovietskej éry a celému „táboru mieru“ bolo jasné, že veru určite skôr či neskôr naozaj rozkážeme, lebo Sovietsky zväz – náš vzor - sa už tak rozhodol. Samozrejme, zo sovietskej techniky sme si pritom mohutne uťahovali, lebo napríklad hodinky značky Pobeda, Zarja či Luč sme síce ochotne označovali ako najrýchlejšie na svete, ale iné pozitíva nevykazovali. No áno, ešte boli aj lacnejšie ako švajčiarske, pravda. Veľmi vďačné objekty posudzovania technickej vyspelosti boli v tomto zmysle aj ruské autá, televízory, ale aj napríklad kozmetika, čo som osobne zažil, keď ma ruskí novinári obdarovali v Moskve voňavkami značky „Meždunarodnyj ženskij deň“ a „Ogni Moskvy“ (vo fľaštičke v tvare Kremľa), ktoré pre nespôsobilosť na iné použitie kvapkala moja mamička pravidelne do WC, keď jej neznesiteľný horný sused zase pri výkone fajčil.

Na druhej strane tu boli fakty: prvá umelá družica na obežnej dráhe, prvý kozmonaut... skrátka, čert vezmi spotrebný tovar, ale pri prestížnych štátnych záujmoch vedeli tí Rusi zabrať a prekvapiť. A tak sme hádam aj tak trochu verili, že keď sa náš vzor naštve, tak pršať nebude (alebo bude) a vietor bude fúkať len ten východný, aby nebodaj neprivial čosi neželateľné zo Západu. Tú dôveru, pravdaže, posilňovala železná opona. Za ňou sme nemohli vidieť, že okrem zázračnej ukrajinskej pšenice je tu ešte lepšia kanadská, že veda a výskum bežia aj na západ od našich hraníc a že aj tam to občas skúšajú s chemickým rozpúšťaním dažďových mrakov a že aj tam sa to darí naozaj len symbolicky.

Hovorí sa, že človek je jediný omyl prírody a voľačo na tom asi bude. Snažíme sa prírode rozkazovať, pretvárať ju podľa vlastnej vôle a proti jej prirodzenosti, staviame hrádze a priehrady, spútavame slnečnú energiu, vysádzame vetrolamy... Nuž ale pod palcom to nemáme, to veru nie. Požiare, tsunami, hurikány a snehové kalamity si s nami stále robia čo sa im zachce. I tá najmodernejšia technika je tu krátka. Minule som si to tiež vravel, keď som videl, ako v minuloročných letných horúčavách Rakúšania nastavali v poliach okolo hraníc tie obrovské ventilátory. Nepomohli...

Milan Markovič

 

Pozývam Vás na stránku   http://www.belak.eu.sk


Second hand Milana Markoviča | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014