Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Porušená rovnováha: XI. - SVETLO (Z) MINULOSTI

     Večer pomaly prechádzal do noci, keď sa Marek pomalým krokom vracal z práce domov. Premýšľal, či si po teplej sprche zapne počítač alebo televízor. Podvedome, ako už mal pri tejto večernej ceste domov vo zvyku, znovu zablúdil pohľadom k jej oknám. Po viac než roku znovu do tmy svietilo svetlo zliate do jedného celku zo žiaroviek jej trojramenného obývačkového lustra. Chvíľu nemohol uveriť, že to svetlo naozaj vychádza z jej bytu. Akoby sa zmieril s tým, že v tomto okne už nikdy žiadne svetlo nezasvieti.

     Uvedomil si, že jeho kroky menia smer rovnako, ako jeho myšlienky. Premýšľal, či je možné, že by sa znovu vrátila do svojho bytu. Je tam sama? To je dosť nepravdepodobné ... pokiaľ sa vrátila, tak určite s niekým, kto sa bude o ňu starať. Hoci, keďže poznal Laurinu sestru i manžela, nerozumel tomu, prečo by od nich odchádzala. Vedel, že v rodine jej sestry je o ňu výborne postarané. Vedel aj to, že v tom veľkom dome nájde nielen dostatok pohodlia, ale aj potrebné súkromie. Na dostatok súkromia  si Laura vždy veľmi potrpela, čo sa v konečnom dôsledku stalo aj príčinou ich nezhôd.

     Nakoniec sa mu ako najprijateľnejšie vysvetlenie zdala myšlienka, že v byte bol niekto vyvetrať, poliať kvety, či vziať niečo z jej letného oblečenia ... a ten "niekto" iba jednoducho zabudol v obývačke zhasnúť svetlo. Práve myšlienka prázdneho rozsvieteného bytu bola impulzom, ktorý ovplyvnil jeho ďalšie kroky.

     Prišiel ku vchodu a nacvičeným pohybom stlačil vypínač osvetlenia. Svetlo zalialo zvončeky dostatočne na to, aby skontroloval menovku na jej zvončeku. L. Vinerová. Ruka cestou ku zvončeku zaváhala iba na sekundu. Cítil, že to musí urobiť. Ak nie, aj tak dnes v noci nezaspí ... a niečo z minulosti ho prinúti vrátiť sa a rozlúštiť túto hádanku. Stlačil tlačidlo zvončeka a napäto čakal, čo sa bude diať. Predpokladal, že vôbec nič. Nikto ho neosloví, nikto mu neotvorí vchodové dvere.

     Vedel, že o dve minúty bude kráčať známou cestou ku svojmu domovu. Nevedel, prečo pocítil záchvev sklamania ... ale vedel, že ten sekundový pocit sklamaním naozaj bol.

xxx


  <<  X. - V PRÚDE NOVÉHO ZAČIATKU     ...     XII. - REALITA SNOV  >>




Príbeh na pokračovanie: Porušená rovnováha | stály odkaz

Komentáre

  1. hm, ďalšia dimenzia príbehu... super :)
    publikované: 26.01.2007 21:04:59 | autor: hogofogo (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Oneskorene ale predsa len,
    našťastie som si tento diel všimol a dobre som urobil.
    publikované: 29.01.2007 17:27:16 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014