Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Oslovujú Jeho, moje Nad-Ja alebo moje JA

Masmédiá už nehľadajú spoločenskú objednávku na výchovu či motiváciu ľudí. Chcú niečo oveľa ťažšie, teda vyhovieť osobnej objednávke každého konzumenta prúdom zábavy aj informácií. Prúdom, ktorý mi pripomína vlnu cunami.

Spomínam si na psychologickú teóriu podľa ktorej sa osobnosť človeka skladá z Id - Ono (nekontrolované pudy, vášne, chtíče, neskrývané túžby a predstavy všeho druhu), Super-ego - Nad-Ja (rešpektované normy, vedomie limitov správania sa) a Ego - Ja (reálny človek z mäsa a kostí). Ktorú z týchto častí vnímajú ľudia okolo mňa? Vnímajú ma ako Id? A aké je vlastne moje skutočné Id?  Mohlo sa už prejaviť? Alebo pôsobím na ľudí z pozície môjho kultivovaného Nad-Ja? A kam vlastne až siaha moje Nad-Ja a koľko priestoru v Nad-Ja zapĺňa moje Id a moje Ja? Som vždy Ja alebo sa pohybujem medzi Id a Nad-Ja? Chcel by som ale nemôžem, aspoň verejne nie, nechce sa mi ale musím, aspoň zdanlivo, urobím to lebo sloboda je poznaná nevyhnutnosť? Som schopný objektívnej sebaanalýzy, definovania a vymedzenia Id do patričných medzí, udržiavania vysokých štandardov Nad-Ja  a stáleho rozvoja Ja ako celistvej, integrálnej a vyspelej osobnosti? Alebo sa mám zveriť do rúk odborníkom? Čo by som sa asi tak dozvedel. Povedal by mi Id-psycholég čo si o mne naozaj myslí, Nad-On, že každá ľudská bytosť je hodná úcty alebo On, aby som prišiel zase o dva týždne. Tiež si spomínam na vetu: "Zhrozili by sme sa, keby sme videli svoj obraz v mysliach niektorých ľudí". Zrejme Idov. Takže, radšej nevedieť! Je však veľmi zvláštne, aký obraz majú  o nás, a teda aj o mne, naše masmédiá.  Nasleduje krátky súhrn:

1. Sme nechápaví a nevzdelaní Idi. Práve vo chvíli, keď sa  odborník pozvaný pred kameru či pred mikrofón dostane k jadru problému ho pán redaktor či pani redaktorka preruší ráznou vetou: "Prosím stručne a jasne, aby tomu diváci/poslucháči rozumeli". Snáď jediný, kto nerozumie je práve p. redaktor či p. redaktorka. Ten či Tá si naopak nerobí starosti s tým, či informácia, ktorú prečíta poslucháčom je správna, ucelená a pochopiteľná. Veď tým Idom je to nakoniec jedno.

2. Sme chlípni Idi, ktorých zaujíma stále iba to jedno: kto s kým, koľkokrát, s koľkými, ako, čím, kde, kedy zase s tým druhým...

 3. Sme Nad-ľudia chápajúci všetko tak dokonale, že nám nemusia vysvetľovať ani zložité problémy a pochopíme aj odrecitovanú správu v odbornej terminológii, zle preloženú správu z cudzieho jazyka či slovenčinu prehustenú cudzími termínmi (V  portfóliu tejto PR agentúry prevažujú eventy).

4. Sme takí obyčajní ľudia; asi ako účastníci niektorej z reality-show. Zdá sa, že začína mať prevahu tento, dalo by sa povedať stredný prúd zobrazujúci ľudí a príbehy, ktoré majú vyzerať ako vystrihnuté z našej kuchyne či spálne.

Výsledok mojej analýzy vzťahu masmédií ku mne je nasledujúci:

1. Odhlásil som príjem kablovej TV a anténa je nefunkčná.

2. O "spoločenskom dianí" ma dostatočne informujú titulky časopisov v novinovom stánku. U holiča si raz za čas pozriem aj obsah ale viac sa nedozviem.

3.  Informácie z masmédií si prekladám sám a nečakám, že p. redaktor to povie na piaty pokus správne alebo nechá odborníka vec vysvetliť.

-ban-


Masmédiá a Ja | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014