Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jak to skutočne bulo z našu historiu

Autor:KarleVarle
Povodne takzvaný PRAFOTER Čech to bul taký ukecaný chmuľko, furt skakal do řeči staromu Žimmplinovi a ten mu: ta ČEKaj, huju, teraz hutorim ja, ČEKaj, trim pisky, bo ce maršnem s dajaku paľanku (odtiaľ Poľsko), sluchaj, pij a ČEK..., guta by ce trafila, znaš co, idz ty mi do p.. (neskor zmenené na Pouču, ešte neskor premenované na Ľviv)
Lemže opitý a zbitý
PRAFOTER jak z toho bul durný, ta vyražil opačným smerom a kedzže mal svoju hrdosc, ta še nepriznal a furt išol dalej, až pri nešnim Prešove še oddzelil (bo už nevladal) mlady Jovži, za co mu PRAFOTER  vynadal do Prašat a tak dal názov mestu.
Pri dnešnim Svice še chcel Ľuch vracic, a išol nazad kolo hurov (Tatry) až ich obišol zleva a skončil v krakoch a tam zbudovali nové zempľanky a vznikla starochazarsko-zemplínska osada Krakow.
No a ten šaleňak lem išol a išol a ani Mor ho nezastavil (dodneška ne je presne ziscené, či to bul mor skutočný, alebo Mora, mladša šestra Opalky (takej harbatej stvory, ukradli ju dzeška v Serempetyhaze na juhu.Šak ona bula rada, bo še jej šmiali, že nemuší dachtoré veci sama robic, bo ju starči bic do čola a pohybuje še).
Takže až kedz už nichto nechcel dalej, ta
PRAFOTER povedal: idzem na ten veršok kuknuc, či tam dalej daco jest. A kedz še ho pytali co, ta jim pomenoval, len svoju zadňu rozkopanu časc svojej osoby. Neška je z toho veľká legenda o mliku a strdí, povodne to bulo o kyslym mliku, co še z nim lečilo co šverbi. Bo šak penicilin mali, keby sebe oškrabali skuru po takym putovaňu.
Historka, v zemplinskych dejinách skoro bagateľna , bula zapisana chazarskym kronikarom okolo r.500 v žimopisoch žemplinskych v troch kopiach i s indigom a uložená na štyroch mestoch dvoch švetových stran (lebo Z. uznavali lem 2 strany - dopredku a dozadku, daľše štyri buli odvodzene : dopredku farto, curik farto, curik hotam a dopredku šregom).
Co s žimopisami znam, ale to še verejne nešmi.
Tak to bulo ľudze z vami. A chto neveri, naj tam beži, starý Žimplin tam išče leži.

Članky na zamyšlene | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014