Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jubileum prvého úspechu Boklövovho V-štýlu

Švéd Jan Boklöv sa 10. decembra 1988 v americkom Lake Placid stal prvým víťazom Svetového pohára V-štýlom, ktorý sa spočiatku stretával so striktným odmietaním u rozhodcov a výraznými zrážkami bodov

zdroj: SLZ ( http://www.slz.sk/sita?id=10120207  )

Jubileum prvého úspechu Boklövovho V-štýlu

 

BRATISLAVA 10. decembra (SITA) - V stredu uplynulo 20 rokov od udalosti, ktorá kľúčovo ovplyvnila odvetvie skokov na lyžiach. Švéd Jan Boklöv sa totiž 10. decembra 1988 v americkom Lake Placid stal prvým víťazom Svetového pohára V-štýlom, ktorý sa spočiatku stretával so striktným odmietaním u rozhodcov a výraznými zrážkami bodov. Jubileum novinky významom porovnateľnej s atletickým flopom Dicka Fosburyho pripomenul portál rakúskej televíznej stanice ORF.
Boklöv v sezóne 1988/1989 získal touto modernou metódou ešte štyri prvenstvá v spomenutom seriáli a vo veku 22 rokov sa stal celkovým víťazom pred Nemcom Jensom Weissflogom. "Netreba polemizovať o tom, či sa táto novinka ujme. Boklöv sa stal držiteľom Svetového pohára, takže ona sa už ujala," upozornil vtedy šéf rakúskych skokanov Toni Innauer. Vzrastom nevysoký (169 cm) rodák z Koskullskulle Boklöv skončil v predchádzajúcom ročníku SP s 12 bodmi na 45. mieste.
K objavu mu - ako to často býva nielen v športe - pomohla náhoda. Práve V-štýlom totiž zabránil pádu pri jednom nevydarenom skoku počas prípravy. Neuniklo mu, že pri odvracaní črtajúcej sa pohromy pristál ďalej, ako by predpokladal. Z núdze postupne urobil cizelovaním cnosť, hoci spočiatku jeho techniku označovali za "žabaciu" a Medzinárodná lyžiarska federácia FIS zosobnená v tejto kauze najmä dobovým šéfom skokanskej komisie Nórom Torbjörnom Yggesethom zastávala konzervatívny prístup.
Švédsky športový revolucionár pravidelne inkasoval 5-bodové sankcie na 20-bodovej stupnici, nachádzal však čoraz viac obhajcov. "Mal by dostávať lepšie známky. Zachádzajú pri ňom do extrému," uznal rakúsky majster sveta Andreas Felder, ktorý v zlomovej sezóne 1988/1989 skončil vo SP na 14. priečke. Nemenej renomovaný Felderov krajan Ernst Vettori sa pridal: "Vývoj nezastavíme. Obdivujem Janovu guráž."
V olympijskej sezóne 1991/1992 boli sankcie za použitie "véčka" obvykle už len polbodové. O rok neskôr sa V-štýl dočkal plného akceptovania. Samozrejme, že takto prevratný začiatok 90. rokov priniesol pre mnohých starších pretekárov ústup zo slávy. Buď neprispôsobivo zotrvali pri prekonanej tradičnej technike, alebo si novou nedokázali udržať pôvodné pozície. Pikantériou bola skutočnosť, že na výslní sa neudržal ani sám autor Boklöv: inšpiroval, ukázal novú cestu a upadol nazad do priemeru, keď sa jeho vynálezu chopili disponovanejší skokani.



Dejiny skokov | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014