Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Krehkosť pavučín (I.)

/prázdninové reprízy s laskonkou/

     Bolo už takmer ráno, keď sa mu konečne podarilo zaspať v jej objatí. Myseľ, zmietaná udalosťami posledných hodín a telo, rozpálené horúčkou a bojujúce s prechladnutím.    

     Ležala vedľa neho, bez pohybu sledovala roztápajúcu sa tmu za oknom. Preklínala sanitku, ktorá svojím nástojčivým húkaním prebehla ulicou a takmer odplašila jeho krehký spánok. Strhol sa, bolestivo zovrel jej ruku svojou dlaňou. Tíšivo ho pohladila a pobozkala na rameno. Dúfala, že do znovu znepokojenej mysle vyšle signál, že je v bezpečí a môže pokojne oddychovať. Snažila sa tiež si trochu pospať, ale akonáhle privrela oči, hlavou sa jej túlali iba myšlienky súvisiace s udalosťami posledných hodín.

     Skoro trinásť týždňov o ňom nič nepočula, nevedela, čo je s ním. Ich vzťah sa rozpadal už takmer rok a ona konečne našla v sebe silu skončiť to. Vtedy mu povedala, že ho ľúbi, ale má pocit, že on ju už nie. Cítila, ako sa od seba vzďaľujú, ale nedokázala tomu zabrániť. Neraz sa stalo, že jej snahu o znovuzblíženie odbil posmechom. Bolo jej to ľúto a trápilo ju to. Takmer bez zaváhania jej povedal, že bude lepšie, ak sa rozídu.

     Nestretnúť sa s ním a nepočuť jeho hlas v telefóne. To bola liečba, ktorú si po rozchode nemilosrdne naordinovala. Konečne sa jej začínalo dariť myslieť naňho menej ako permanentne.

     Bola sobota ráno. Za oknom fučal studený vietor, no konečne aspoň nesnežilo. Aj tak za posledné dva dni napadlo viac snehu ako za tri minulé zimy dokopy. Vrátila sa do postele a práve sa začítala do knihy, keď ju vyrušilo zazvonenie. Pomyslela si, že to iba znovu roznášajú nejaké letáky po schránkach. Zostala ležať a čítala ďalej, veď niekto im určite otvorí.

     Prešli asi tri minúty, keď sa ozvalo oveľa nástojčivejšie zvonenie, doprevádzané buchotom na dvere. Preľaknutá vystrelila z postele a len tak, v pyžame a neupravená utekala ku dverám. Otvorila ... stál tam celý premrznutý, so špinavými rukami aj tvárou, po ktorej sa mu nezadržateľne začal kotúľať prúd sĺz.
     "Preboha, čo sa stalo," - snažila sa zachovať pokoj, ale veľmi sa jej to nedarilo. Otvorila dvere dokorán, no on iba stál opretý o zárubňu a vyzeral, že sa snaží ovládnuť svoje pohnutie. Jemne ho chytila za ruku a vtiahla dnu. Nebránil sa. Zatvorila dvere a znovu sa spýtala, čo sa stalo.
     "Poviem ti," - zašepkal. Sklonil sa a objal ju tak pevne, že takmer nemohla dýchať. No vedela, že teraz ho nemôže od seba odstrčiť. Vedela aj to, že ju určite zašpiní, ale na tom nezáležalo. Vnímala len pevné objatie jeho rúk a telo, chvejúce sa zimou a plačom. Vedela, že sa muselo stať niečo vážne, pretože tento muž nebol žiadna citlivka. Neraz mu vyčítala, že je priveľmi tvrdý a nemá dosť pochopenia pre to, čo trápi iných ľudí.

     Keď sa trochu upokojil a jeho zovretie povolilo, potichu povedala:
     "Ešte som ležala v posteli. Ak chceš, trochu sa opláchni. Urobím ti horúci čaj alebo kakao a niečo na jedenie. Netuším síce, čo sa stalo, ale si úplne premrznutý. Ak súhlasíš, ľahneš si ku mne a môžeš mi všetko porozprávať." 
     Cítila, že jeho napätie trošku povolilo a začína sa ukľudňovať.
     "Ak ti to nevadí, rád by som sa osprchoval. Vlastne prepáč, nechcel som ťa zašpiniť ... ale ja som si vôbec neuvedomil, ako vyzerám..."
     "To je v poriadku, prezlečiem sa a práčka to zvládne. Vyznáš sa tu, takže si vezmi, čo potrebuješ. Ja ti zatiaľ niečo pripravím."
     "Jesť mi nerob, ja teraz naozaj nemôžem..." - pritiahol si jej ruku a pobozkal ju do dlane.


 
Predchádzajúce:                                                     Štipka poézie:

- Dnes                                                                    - Jedno z vyznaní
- Tajomstvá                                                            - V behu dní
- Ako je to so šťastím v živote                                  
- Prepadnutá
- Krehkosť rána

    


Štipka prózy | stály odkaz

Komentáre

  1. este este
    :) napinave :)
    publikované: 11.01.2006 15:48:10 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. zaujimave
    Tesim sa aj na druhe pokracovanie. Dufam, ze sa konecne dozviem o co tam ide :-)
    publikované: 11.01.2006 18:50:59 | autor: Weronika (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Laskonka
    vždy prinesieš také,fasa občerstvenie z minula ;)
    publikované: 14.07.2009 14:38:34 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  4. teide,
    som rada, že Ťa tie starinky ešte vždy bavia čítať ... a dokonca aj komentovať...

    Pekný deň všetkým ;)
    publikované: 14.07.2009 14:44:56 | autor: laskonka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. :)
    publikované: 14.07.2009 15:05:25 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  6. :)
    pekny pribeh.snad bude aj pokracovanie
    publikované: 24.05.2010 13:55:54 | autor: Liliana (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014