Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zeman neuráža len Dubčeka, ale aj vtedajších občanov Československa

... Byť blízko Zemana, tak sa ho spýtam, čo sme podľa neho vtedy mali urobiť, aby o nás dnes, 50 rokov po okupácii nehovoril, že sme sa „podělali“ strachem“ ? ...

To, koho chcú Česi za prezidenta, je v prvom rade ich vec. No ako občana bývalého Československa, sa má osobne dotýka, keď niekto uráža ľudí, ktorí v tejto dobe museli v Československu žiť. Všetci sme sa predsa nemohli vysťahovať z rodnej vlasti. Predsa tu niekto musel aj ostať, aby sa staral o dedičstvo našich predkov. Či sme sa mali dať bez rozmyslu postrieľať socialistickým okupantom?

Takže, určite sme sa pred vtedajšími okupantmi „nepodělali“ strachem“, ale sme hľadali spôsob ako si zachovať tvár slušného človeka a pritom prežiť vtedajšiu dobu. Mnohí sme už vtedy verili, že nič netrvá naveky, ani socializmus. Byť blízko Zemana, tak sa ho spýtam, čo sme podľa neho vtedy mali urobiť, aby o nás dnes, 50 rokov po okupácii nehovoril, že sme sa „podělali“ strachem“ ? Alebo prečo on ako vtedajší slávny ekonóm – prognostik, nešiel vtedy rovno za Dubčekom a neporadil mu, čo má spraviť, aby o Dubčekovi po 50 rokoch nemusel hovoriť také sprostosti. Dubček a absolútna väčšina obyvateľov Československa, vtedy vôbec nechceli kapitalizmus ale reformovaný socializmus.  S kým by ho asi boli budovali, keby sa všetci nechali postrieľať  ?

Trocha poznám vtedajšiu vojenskú situáciu a tak si dovolím tvrdiť, že Československá ľudová armáda (ČSĽA), hoci v roku 1968 patrila medzi moderné a dobre vycvičené armády aj z pohľadu svetového, nemala absolútne žiadnu šancu na otvorený vojenský odpor proti piatim armádam Varšavskej zmluvy.  Tie disponovali dobré vycvičenými a na všetko odhodlanými vojakmi.  Pre túto inváziu, ktorá mala krycí názov Operácia Dunaj, totiž velenie Varšavskej zmluvy vyčlenilo 27 vojenských divízií (12 tankových, 13 motostreleckých, 2 výsadkové a 1 leteckú armádu) o celkovej sile až 750 000 vojakov s 800 lietadlami, 6 300 tankami  a 2 000 delami a raketometmi. Odhady vojenských odborníkov uvádzajú, že na jednu československú vojenskú divíziu pripadlo 6 intervenčných vojenských divízií. Za týchto absolútne nevýhodných pomerov, by sa iba blázon postavil do otvoreného vojenského odporu. Našťastie, takým nebol Dubček, ani nikto z vtedajších vrcholových politikov a generálov. O to viac, že velenie ČSĽA malo overené informácie, že Československu by vojensky nepomohla žiadna svetová mocnosť.  Jedným slovom, vtedy o nás Západ vôbec nestál.  

Takže pán prezident ČR Zeman, čo sme vtedy mali robiť, aby ste 50 rokov po inkriminovanej udalosti o nás, občanov vtedajšieho Československa, nerozširovali hlúpe a dehonestujúce reči ? Ak nám neviete ponúknuť  múdru odpoveď, potom by ste sa nám všetkým, čo sme v Československu vtedy žili, mali za svoje urážky predsa len ospravedlniť. Príjemný deň praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014