Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Je minister Matovič lakomec ?

... ak by bol minister financií namiesto vyhlasovania lotérie vyhlásil, že 500 eurami odmení všetkých seniorov nad 60 rokov, ktorí sa dajú zaočkovať, potom si dovolím predpovedať, že úspech takej akcie by dosiahol pravdepodobnosť hraničiacu s istotou. ...

Iste ste už aj vy zaregistrovali, že minister financií SR sa rozhodol, 500 eurovými poukážkami podplatiť seniorov, ktorí majú viac ako 60 rokov, ak sa dali alebo dajú, do polovice decembra 2021 zaočkovať vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Prečo podplatiť ? No preto, že tí čo to s očkovaním myslia seriózne, sú už zaočkovaní, alebo sa už na očkovanie prihlásili a čakajú na termín. A prečo 500 eurami ? Asi preto, že absolútna väčšina obyčajných seniorov nad 60 rokov, ešte 500 eurovú bankovku v ruke počas svojho života nedržala, a tak by možno chceli držať aspoň 500 eurovú poukážku. Zrejme ide zo strany ministra financi, o nejakú kapitalistickú formu retroaktivity socialistických tuzexových poukážok, ktoré pospolitý slovenský ľud poznal pod názvom „bóny“, lebo doláre vtedy, pre 60 a viac ročných seniorov, boli tiež len utópiou. A prečo lakomec ? Len nedávno totiž skončila ťažkým fiaskom, ním vymyslená lotéria, ktorá tiež mala za cieľ zvýšiť počty očkovaných, ale výsledok bol nulový. Štát takto rozdal náhodným výhercom asi 26 miliónov euro, ktoré určite, nijakým ohromujúcim spôsobom nezvýšili počty zaočkovaných. No, ak by bol už vtedy, minister financií namiesto vyhlasovania lotérie vyhlásil, že 500 eurami odmení všetkých seniorov nad 60 rokov, ktorí sa dajú zaočkovať, potom  si dovolím predpovedať, že  úspech takej akcie by dosiahol pravdepodobnosť hraničiacu s istotou. Ale minister to neurobil, lebo bol a je lakomec.  Určite už aj vtedy zrejme vedel, že má voľných 500 miliónov euro, ktoré teraz chce použiť na podplatenie niektorých seniorov, ale skúšal, či ich najprv „neopije rožkom“.  Neopil !

A teraz ako správny lakomec vymyslel nejakú 500 eurovú  poukážku, s ktorou chce „opiť“ nielen skupinu seniorov a tak vraj zvýšiť počty zaočkovaných, ale aj ich detí, ktoré to ale k očkovaniu nijako nemotivuje. No tým najpodstatnejším je fakt, že touto poukážkou chce vraj nahradiť aj finančné straty malým a drobným podnikateľom, ktoré utrpeli preto, že im štát pre pandémiu zavrel prevádzky. Čiže inak povedané, jednou ranou (500 eurami) chce lacno vyriešiť mnoho ďalších problémov.  Netreba mať žiadne prieskumy, ale pokiaľ sľubovaných 500 euro nedá ako sa ľudovo hovorí, na ruku a hneď, potom aj toto jeho snaženie skončí tak ako lotéria - fiaskom. A čo na záver ? Nechcem radiť, ale prax potvrdzuje, že niekedy je lepšie použiť trocha sedliackeho rozumu. Ak minister financií chce eminentne zvýšiť zaočkovanosť tým, že ako motiváciu použije finančné prostriedky, nestačí odmeniť iba toho, kto sa zaočkovať dal alebo dá. Motivovať treba aj tých, čo s odmenenými dennodenne žijú a starajú sa nielen o ich zdravie ale aj o ich bežné problémy. A to sú podľa mňa predovšetkým všeobecní lekári, ale aj starostovia obcí. Jedni aj druhí (lekári aj starostovia) totiž zo svojich klientoch majú finančné benefity len vtedy, ak ich klienti žijú a sú primerane zdraví. A treba tiež vedieť, že na Slovensku platilo a asi aj platí, že kto rýchlo dáva, dvakrát dáva.  Pekný začiatok zimy praje doko. Na podobnú tému píšem aj na http://doko.blog.portal.sk/detail-nedali-sa-zaockovat-proti-covid-19--.html?a=162c5586fd5a5eafdda3efd14f2faf74


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Predložená novela zákona je bianco šekom pre ministra financii
    Citujem :" ...Poukaz poskytuje ministerstvo financií v elektronickej podobe alebo listinnej podobe. Listinná podoba poukazu má povahu ceniny. Postup pri poskytovaní poukazu, vrátane náležitostí poukazu ustanoví vláda nariadením." Napr. návrh zákona totiž vôbec nerieši obdobie odkedy - dokedy táto poukážka bude platiť, alebo či bude podliehať dani alebo nie.
    publikované: 01.12.2021 18:17:04 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Schválená novela zákona o 300 (200) eurovej odmene
    publikované: 09.12.2021 14:49:36 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. V blogu píšem, že odmeniť by mali aj obce. Rakúšania to od 15.3.2022
    chcú skúsiť tak, že priemerne veľká obec s 3 000 obyvateľmi získa pri 80-percentnej zaočkovanosti 30 000 eur, pri 85-percentnej zaočkovanosti 60 000 eur a pri 90-percentnej zaočkovanosti 120 000 eur. Prečo sa to nedá aj na Slovensku ?
    publikované: 20.01.2022 20:46:24 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014