1) deň
Nasypem primerane množstvo semien do fliaš a zalejem vodou asi dva, tri cm nad hladinu semien. Nechávam to tam jeden celý deň, alebo aspoň celú noc, keď to nasypem večer.
2) deň
Vylejem vodu a premyjem ich, aby som odtiaľ dostal všetky nečistoty a pachute z kvasenia. Šošovicu ani netreba premývať, ostáva pomerne čistá. Záleží na každom, ako si to urobí. Semená sú už nasiaknuté vodou, ale ešte neklíčia, musíte odtiaľ vyliať vodu.
3) deň
Semená riadne pretrasiem, aby rovnomerne vyklíčili. Teraz sú tam už semená bez vody, ale trochu vody tam aj tak vždy po vyliatí ostane (druhý deň). Čiže to je prvý deň viditeľného klíčenia.
4) deň
Semená znovu pretrasiem, a nechám v pokoji. Premývať treba hlavne pšenicu, hodne kvasí. Fľaše nemusia byť sterilné, alebo extra umyté, určite všetko vyklíči, len to bude viac kvasiť.
5) deň
Ja už takto vyklíčené semená konzumujem, alebo ich pridávam do iných jedál. Na studeno to môžete zmiešať so slnečnicovým olejom, šalátom a pod. Alebo to môžete kľudne dať ako prísadu do varenej kaše, je toho viac.
Komentáre