Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sulíkov druhý pokus o referendum

Strana SaS vznikajúca okolo bývalého poradcu Jána Počiatka Richarda Sulíka prichádza po roku s novou iniciatívou za vyhlásenie referenda. K otázke o zrušení koncesionárskych poplatkov (pri ktorej vlani pri výrazne odlišnom petičnom výbore získali približne 90-tisíc podpisov) pribudlo päť ďalších. Má táto aktivita nádej na úspech, alebo je to iba súčasť Sulíkovej PR (čo ako jeden z dôvodov uvádza aj pán Sulík vo svojom blogu)?

             Na úvod k samotnej právnej záväznosti referenda. Richard Sulík tvrdí, že „Výsledky referenda sú záväzné a musia byť prijaté ako zákon. To hovorí Ústava v článku 98.“ Táto hlava (v bode b) však hovorí: „Návrhy prijaté v referende vyhlási Národná rada Slovenskej republiky rovnako ako zákon.“

 

           Teda ich vyhlási v Zbierke zákonov (rovnako ako sa v Zbierke zákonov vyhlasuje aj samotné rozhodnutie prezidenta o vyhlásení referenda). Teda výsledky referenda nie sú PRIJATÉ ale VYHLÁSENÉ, čo je rozdiel. Ak samotná právna záväznosť je otázna (čo bola veľká diskusia aj pred referendom o predčasných voľbách), ak by sme brali do úvahy silu politickej záväznosti problémom sa stáva samotná vykonateľnosť. Občania v referende totiž majú právo udeliť poslancom príkaz (minimálne politický), aby ich vôľu pretavili do konkrétnej formy. Ústava však nerieši ako a kedy tak majú urobiť. A nestanovuje ani žiadne sankcie pre prípad, keď sa rozhodnú vôľu občanov ignorovať.  V roku 2004 sa k tomu vyjadril aj vtedajší predseda Ústavného súdu Ján Mazák, podľa ktorého má referendum iba konzultatívny charakter.  

         Ďalej Sulík hovorí: „Poznám aj námietky našich kritikov, hlavná z nich je, že nepríde dostatok ľudí k hlasovaniu. Práve preto sa budeme snažiť, aby sa referendum konalo v deň volieb a vtedy sa vo volebných miestnostiach bude tak či tak nachádzať dostatok voličov. Vtedy aj nebude referendum stáť 10 miliónov Euro, ale oveľa menej, lebo štát musí tak či tak otvoriť volebné miestnosti a zaplatiť ľudí.“

          Odhliadnúc od toho, že viac ako 50% účasť na referende je skôr sci-fi( jediné referendum, ktoré sa konalo paralelne s voľbami do NR SR bolo v roku 1998 a zúčastnilo sa ho 44% voličov, vtedy však bola účasť na voľbách viac ako 84%), s tým zaplatením ľudí je to trochu inak. Referendum by bolo paralelne s voľbami do NR SR a teda by samozrejme museli byť aj odlišné volebné komisie, teda na tých ľuďoch by sa veľmi neušetrilo (možno na šoféroch, policajtoch ale nie na samotných členov komisií). Ale určite by to bolo lacnejšie ako keby sa referendum konalo v iný deň.

Prejdem k otázkam, ktoré by malo referendum riešiť.

Zrušenie koncesionárskych poplatkov

         Presunutie financovania občanmi z priamej na nepriamu (dane) formu je agenda, ktorú v súčasnosti presadzuje aj SDKÚ-DS. V princípe je pravda, že najnovšia novela zákona núti platiť poplatky aj ľudí, ktorí nemajú televízny prijímač (nie je ich veľa, ale napríklad ja osobne k ním patrím). Schválením tohto návrhu by STV a SRo neboli financované občanmi priamo ale nepriamo a politici by ich neriadili nepriamo (cez Radu) ale priamo (cez štátny rozpočet). V zmysle kvality a samotnej podstaty existencie STV a SRo by to nebol žiaden krok vpred. Viac sa mi pozdáva Sulíkova poznámka v blogu: „Určite chceme zrušiť koncesionárske poplatky, ale medzičasom by neuškodilo zrušiť celú STV.“  Za to by som hlasoval všetkými desiatimi (a pridal by som k tomu minimálne aj TASR).

Obmedzenie poslaneckej imunity v oblasti priestupkov

         Na stránke o referende bije do očí veta: „Vadí Vám, keď naši poslanci jazdia opití?“ Komu by to (okrem Cupera, Duraja a pod.) nevadilo? Problém je ten, že v súčasnosti je v druhom kole návrh novely zákona od koaličných poslancov (teda je veľká pravdepodobnosť, že prejde), ktorý by mal práve alkohol za volantom u poslancov riešiť a zúžiť im imunitu. Samozrejme aktivita na zrušenie imunity na VŠETKY priestupky poslancov je chvályhodný, bude však asi potrebné vymyslieť nové heslo (ak novela prejde).

Doplnenie: Predmetný návrh prešiel 17.2.2009 aj tretím kolom hlasovania v NR SR.

Zníženie počtu poslancov na 100 

Tu sa už jedná o zmenu Ústavy SR, teda je potrebných minimálne 90 hlasov všetkých poslancov. Áno, ušetrili by sa nejaké peniaze za platy, asistentov a kancelárie, väčšie peniaze by sa však ušetrili napríklad zrušením Krajských školských úradov, preto táto agenda veľmi smrdí populizmom.

Stanovenie maximálnych cien vládnych limuzín

Podľa Ústavy SR „Referendom sa môže rozhodnúť aj o iných dôležitých otázkach verejného záujmu.“ Či je daná otázka dôležitou z hľadiska verejného záujmu je veľmi otázne, podobné veci sa v praxi riešia vyhláškami a nie zákonom. Opäť tu smrdí populizmus. Čo tak otázka „Ste za prijatie ústavného zákona o vyrovnanom štátnom rozpočte?“

Voľby cez internet

Zaujímavá myšlienka (realizovaná napríklad v Estónsku a na lokálnej úrovni napr. v Írsku), prečo sa však má jednať iba o voľby do NR SR a Europarlamentu? Teda o voľby, kde je možné si vybaviť voličský preukaz (na rozdiel od komunálnych volieb). Z akého dôvodu by sa nejednalo o všetky voľby? Alebo o komunálnu politiku nemá Sulík záujem? Samotné argumenty sú tiež dosť zmätočné. Možnosť voľby cez internet a následne anulovanie ďalšou voľbou vo volebnej miestnosti môže spôsobiť akurát tak chaos. Každopádne sa jedná o zaujímavý návrh.

Zmena v tlačovom zákone

Na úvod- súčasný tlačový zákon je veľmi zlý, preto akákoľvek zmena k lepšiemu bude pozitívna. Avšak k otázke: „Súhlasíte s tým, aby Národná rada Slovenskej republiky zákonom vyňala osoby poverené výkonom verejnej moci z možnosti uplatniť právo na odpoveď podľa tlačového zákona?“ Treba upraviť právo na odpoveď a nie ho úplne zrušiť, politici musia mať v prípade napr. hanobenia tiež právo na odpoveď.

Teší ma úprimnosť a priamosť pána Sulíka, ktorý hovorí, že "Prvý cieľ je zviditeľniť novovznikajúcu stranu, ktorá chce byť 2010 v parlamente a 2014 vo vláde". Prioritou tejto aktivity bude skutočne hlavne zviditeľnenie SaS. Zaujímavý návrh na referendum priniesla vlani aj stava DaV, zapadol však prachom. Tak ako samotná strana Demokrati a Vlastenci (DaV).  Sulíka zatiaľ tento osud nečaká.


Politika | stály odkaz

Komentáre

  1. Neverim bezpecnostnej stranke volieb cez internet...
    a znizenie poslancov je tiez otazne...s ostatnym suhlasim...
    publikované: 15.02.2009 12:56:10 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. bolo by to pekne zrealizovat
    ale som trosku skeptik, k zviditelneniu strany to samozrejme pomoze a o to predsa ide v prvom rade, vyvolat iluziu, ze nieco robim

    sulikovi drzim palce s jeho nazormi sa v podstate stotoznujem, len nie som si ista vyberom ludi, ktorych ma pri sebe a nazov strany ma irituje :)

    publikované: 15.02.2009 13:40:17 | autor: vesper (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Lavína prehltivného
    Vyriešil som matematickú úlohu pomocou kúzla, čo vyhrávam ? Miesto na kandidátke ? :) Držím sas palce !
    publikované: 15.02.2009 18:28:16 | autor: Ja (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Áno alebo nie?
    Otázka na autora článku?

    Podpísali ste petícu pod dané referendum? A ak ano, prečo? A tiež alternatívne , ak nie prečo?
    publikované: 10.04.2009 09:32:10 | autor: delfín (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Odpoved autora
    Peticiu som nepodpisal, nakolko si myslim, ze ak by bola vyhlasena, nezucastnilo by sa jej 50% opravnenych volicov a bolo by zbytocne vyhodenych cca 10 mil. Eur.
    publikované: 14.04.2009 12:16:00 | autor: Miso (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Davová psychóza " S a S " ?
    Jednou vecou je že pán Sulík to može myslieť vážne , ale tou druhou či bude skutočne aspoň niečo splnené väčšina z nás vie , že jedno sa hovorí druhé sa robí . Z toho dvôvodu by som bol tiež trosku skeptik ako bolo už spominané ,ale URČITE si rešeršnem aj iné strany . A z velkej časti sa budem riadiť asi čo do veľkosti strany MENEJ JE NIEKEDY VIAC ......
    publikované: 11.02.2010 22:15:47 | autor: ing. vlacha (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. vyhodené peniaze
    Nakoľko výsledky referenda májú iba poradný hlas pre poslancov, je na nich, či zahlasujú za zmenu zákona. A kto by si ubral zo svojho?
    Myslím si, že sú to vyhodené peniaze a iba výkrik zúfalca, ktorý musí vedieť, že koalícia nemá toľko hlasov, aby niečo zmenila.
    publikované: 12.09.2010 11:13:10 | autor: vesmo (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. deti
    k tomu članku..

    citujem: Teda výsledky referenda nie sú PRIJATÉ ale VYHLÁSENÉ, čo je rozdiel.


    nie nie .. vyhlaseny zakon sa nesmie menit a nadobuda platnost po 30 dnoch.. prosim pozrite si zakony a necitajte hovadiny na blogoch..
    publikované: 19.09.2010 11:20:16 | autor: Pavol (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014