Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pozerám Slovenskú televíziu

Keď Richard Rybníček nastupoval na pozíciu generálneho riaditeľa Slovenskej televízie, mnohí sa tešili, že konečne sa okrem platenie budeme môcť na verejnoprávnu televíziu aj pozerať. Dnes, keď nastupuje nový riaditeľ, mnohí očakávajú to isté.

Pre piatimi rokmi, než sa šéfom STV stal Richard Rybníček, som verejnoprávnu televíziu nepozeral takmer vôbec. Nelákakli ma vlastné progrmy, dokumenty, správy či zahraničné filmy a seriály. V porovnaní s konkurenciou to bol len slabý odvar televízie.

Richard Rybníček ponúkol zmenu. Jeho predstava bola taká úchvatná, že za jeho zvolenie hlasovala aj časť opozičných poslancov. Po svojom nástupe prepustil veľkú časť zamestnancov, dostal televíziu do zisku a čo je najpodstatnejšie, spravil z nej pozerateľnú televíziu.

Dnes si každý deň pozriem správy, mám svoje obľúbené seriály, čo sa pred Rybníčkovým nástupom nestávalo. Som rád, že na program, za ktorý platím koncesionárske poplatky, sa môžem aj pozerať.

Preto nechápem Rybníčkovu kritiku. Veľké odmeny sú v súkromných firmách samozrejmé. Ak dokážete zachrániť potápajúcu sa firmu, asi si ich zaslúžite. Kritika odmien je spôsobená skôr ľudskom závisťou. Prečo by mal niekto zarábať niekoľkonásobne viac ako ja? Veď má rovnaký žalúdok ako ja a potrebuje k životu rovnaké veci ako ja. Tak prečo?

Preto lebo, ak by každý bol platený rovnako, nikto by nemal ambíciu študovať a zlepšovať sa. Nikto by sa nesnažil vymýšľať lepšie produkty a robiť lepšiu televíziu. Veď ak dostanete rovnaký plat za flákanie sa a rovnaký za špičkový výkon, čo si vyberiete?

Nechápem, prečo až dnes vyšlo najavo, čo vlastne Hreha v Českej televízii robil a že s ním neboli spokojní len zamestnanci ale ani vrcholový manažment. Na Slovensku je pre nás Česká televízia akousi ikonou verejnoprávnosti a keď niekto vyhlási, že v nej pracoval, dokonca na vedúcej pozícii, vzbudí dojem. Až taký veľký, že ho zvolíme za riaditeľa našej verejnoprávnej televízie.

Len dúfam, že Slovenskú televíziu neposunie do čias, kde sa nachádzala pred Rybníčkovým riaditeľovaním. Ale už teraz, ak by som si mal vybrať medzi Hrehom na riaditeľskej stoličke a Janom Krausom na stoličke moderátora programu OTO, vybral by som si Krausa.


tema | stály odkaz

Komentáre

  1. Verejnoprávna tíví
    Vzrom pre verejnoprávne médiá na Slovensku by mala byť BBC.

    Rybníček urobil kus dobrej roboty, to je vidieť. Ale STV k vzoru BBC nepriblížil.

    Osobne zastávam názor, že jediné médiá, ktoré sa v súčasnosti dajú pozerať a počúvať je STV 2 a Slovenský rozhlas (+ všetky jeho okruhy).

    STV 1 je nevhodne verejnoprávneho média komerčná. Prakticky okrem spravodajstva ju nič neodlišuje od JOJky a Markízy. A to je zle nedobre.
    publikované: 13.12.2006 12:20:39 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ale preco mam platit za nieco, co nepozeram?
    ved potom aky zmysel ma verejnopravna telka?
    publikované: 13.12.2006 12:56:51 | autor: tuli (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. tak, aj jeden aj druhy mate nejaku pravdu
    verejnopravna tv je na to, aby ponukala nieco ine, nez brazilske serialy. to je pravda. ale zas na druhej strane nie je zle, ked je pozerana, a ked ma programy, na ktore sa pozrie vela ludi....
    neviem, ked nastupil rybnicek, tak ma ta zmena celkom potesila. fakt sa na stv dalo pozerat. ale tazko povedat, ci toto ma byt ucelom verejnopravnej tv.
    publikované: 13.12.2006 13:09:57 | autor: Viera (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Verejnoprávna je o tom...
    ...že si tam každý nájde niečo. Teda MUSÍ (chvala bohu, inak by som nemala čo pozerať) vysielať aj také programi, ktoré si pozrie len 2% koncesionárov.

    Iba komerčne úspešné seriály (telenovely), relácie, filmy, sa síce vo vysielaní môžu objavovať, ale nemali by tvoriť základ vysielania (ako je to zrejme v súčasnosti na Jednotke). Verejnoprávnemu médiu nemusí ísť o to, aby bolo najsledovanejšie, ale o to, aby si vo vysielaní každý človek našiel to svoje a aby bolo vysielanie dôveryhodné. Čo sa reláciami typu Extra alebo Super telo asi nedosiahne.

    Ďalej by verejnoprávne média mali byť hlavným producentom pôvodnej tvorby. V tomto smere je Slovenský rozhlas ďaleko pred STV. Kde sú tie časy, kedy sa vyrábali kvalitné inscenácie ako na bežiacom páse? Prečo sa miesto tvorby filmov investuje do tvorby debilovýn ako Super Star alebo Super Telo a slovenskí herci, ak sa chcú nejako uživiť svojim remeslom musia tancovať alebo korčuľovať?

    Hovorím, verejnoprávne média nemusia byť najsledovanejšie (i keď môžu, viď Slovenský rozhlas, ktorý bol donedávna pravidelne najpočúvanejšou stanicou, dnes je tuším na druhom mieste za Expresom, ale aj tak je to skvelé miesto na to, že to nie je o komercii ako Expres), pretože verejnoprávne médiá nemusia žiť z reklám. Financuje ich štát a robí to preto, aby tu bolo vysielanie pre všetkých.

    Pretože súkromné televízie pracujú takýmto systémom: tovar, s ktorým obchodujú, je divák. Ak nebude divák, nebude reklama a nebudú zisky. Preto treba ukázať len to, čo sleduje väčšina.
    publikované: 13.12.2006 13:48:17 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. pozorne som precitala a nieco ma napadlo>
    pan Hreha nie je jediny importovany odbornik zo zemi ceskych. pan Trnik akozto kritizovany neuspesny politik CSSD v cesku ide robit poradcu nasmu premierovi. no sak uvidime ako sa im bude dychat slovensky vzduch. ovsem drzat dazdnik nad premierom je onakvejsia praca ako riadit STV..
    publikované: 13.12.2006 13:55:04 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. vysielanie pre vsetkych nie je vysielanie pre dve percenta
    vsetci ludia tvoria 100 percent. dve percenta predstavuju len kazdeho 50-teho cloveka. chapem, ze vo verejnopravnej televizii by mali byt zahrnute aj mensinove zanre, ale nemali by byt len mensinove. az potom bude verejnopravna televizia pre vsetkych, ked si v nej kazdy najde ten svoj program. myslim, ze pri definovani verejnopravnosti sa zabuda na to, co chce vacsina ludi, ale prihliada sa len na zujmy mensiny. ja si myslim, ze by tu mali byt mensinove aj vacsinove zanre. pretoze potom vacsina ludi ma pocit, ze plati za nieco, co vobec nepotrebuje.
    publikované: 13.12.2006 13:56:25 | autor: tuli (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. verejnopravna televizia pre 5%
    To je asi definica televizie podla teba Mona. Dnes mame STV1 a STV2. Pricom ta druha sa viac priblizuje tvojej definicii. Dnes ma divak k vyberu niekolko komercnych televiznych stanic, zanrovo odlisnych (MTV, Minimax, Animal Planet a pod.). Samozrejme, ze vacsina si musi za to priplatit, co neberiem ako nieco negativne, len inu obdobu koncesionarskych poplatkov, ktoru platime poskytovatelovi sluzby - dodavatelovi signalu.
    Osobne si ale myslim, ze verejnopravna televizia so svojim koncesionarskym vypalnym by nemala bud existovat, alebo by mala fungovat na trhovom mechanizme. Dosledkom toho ale je, ze to uz nebude TV pre 5%, ktore chcu mensinove programy, ale TV pre masy, k comu ju komercia dotlaci.
    Nevidim vyznam preco sa 95% obcanov musi skladat pre uspokojenie 5% obcanov.
    Na jednej strane tu poniektori maju pripomienky k sponzorovaniu cirkvy zo strany statu, na druhej strane niekomu nevadi, ze zo statnych + koncesionarskych programov su platene mensinove TV relacie.
    Jedine s cim sa da suhlasit je povodna tvorba, je hambou, ze "komercne" uspesnu povodnu tvorbu dokazu ponuknut komercne televizie, kym ta nami sponzorovana to vsetko iba prezerie.
    publikované: 13.12.2006 14:04:51 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. vidim, ze diskusia sa zostruje.....
    neverim tomu, ze 95% obyvatelov kuka na markizu a joj.
    ako sorry, ale ja napr. nepatrim k ludom, ktory pozeraju len dokumenty, ze by som sa furt na stv2 pozerala. ale nepatrim, ani k fanusikom brazilskych telenoviel, ani k fanusikom romantickych ci akcnych filmov. a viem, ze na tom s tymto nie som sama.
    proste nevyhovies 100% obyvatelov. aj najlepsie vysielanie na komercnych staniciach nemava sledovanost vyssiu ako 50 %, tak co zrusime vsetky televizie??
    verejnopravna je o tom, aby si tam kazdy nasiel niekedy nieco. ked vezmeme len spravy na stv, tak uz si si nieco nasiel, a uz je ta televizia aj pre teba (a medzi nami, spravy na napr. jojke, to je proste bulvar). a keby ste sa trochu pozreli, urcite by ste nasli nieco, co si na tej estevecke kuknete....
    publikované: 13.12.2006 14:26:47 | autor: Viera (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. ved o tom to je, ze verejnopravna televizia ma byt pre vsetkych
    a kazdy si tam musi najst nieco. ale nesmie byt taka, ze 95 percent ludi si tam nenajde nic. to potom si tych 5 percent ma radsej zaplatit za sledovanie specializovaneho programu a vyjde nas to lacnejsie.
    publikované: 13.12.2006 14:59:55 | autor: tuli (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Pre všetkých
    Tuli, pre všetkých _neznamená_ pre väčšinu, ale _pre všetkých_. S väčšinou narábajú súkromné televízie, ktoré "vyrábajú" divákov, aby ich mohli predať. V tom prípade, čím viac, tým väčšie zisky.

    Verejnoprávna televízia je práve o tom, že ponúka program pre každého diváka, teda aj menšinový žáner, ktorý sleduje len zopár percent. Práve preto je financovaná zo štátu a nie z reklám. Ona totiž "nevyrába" diváka ako súkromné televízie. Práve preto nemôže fungovať trhovo ako žiada Dmiba, nakoľko v tom prípade by sa vysielanie verejnoprávnej televízie ničím nelíšilo od súkromných - muselo by "vyrábať" divákov, čo znamená zánik menšinových žánrov.

    To Dmiba: A čo si myslíš, na akom princípe funguje BBC? Trhovom? :D

    Osobne si myslím, že práve verejnoprávne média sú v dnešných pohnutých časoch úpadku kultúry na úkor bulváru, primitívnych relácií, reality šou a filmov, tou poslednou záchranou pre objektívne informácie seriózneho charakteru. Preto úvahy typu "treba to zrušiť" považujem za zcestné a nedomyslené.

    Totiž môže sa stať a v novinárskej praxi sa to stáva bežne, že súkromné média často slúžia záujmom nejakej spoločnosti, prípadne politickej strany (viď svojho času Markíza, rádio OK, časopis Markíza a 24 hodín...), ktoré si k tomu účelu vytvoria. Verejnoprávna televízia je voči tomuto aspoň ako-tak imúnna. A bola by ešte viac, ak by výška koncesionárskych poplatkov pokrývala celú prevádzku.

    Hovorím - treba si brať príklad z BBC. Vybudovať si určitú prestíž, akú súkromné média nikdy nebudú schopné dosiahnuť vďaka bulváru, ktorý ich živí a venovať sa pôvodnej tvorbe, pokiaľ možno nie v duchu Super Star a Super tela.
    publikované: 13.12.2006 16:10:58 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. 2 viera
    Asi si zle citala, alebo ma nepochopila. Vetou: "Nevidim vyznam preco sa 95% obcanov musi skladat pre uspokojenie 5% obcanov." sa rozumie financovanie a nie sledovanost.
    Ja dobre viem, ze sledovanost uspesnych relacii sa pohybuje do 50%, ale ja som narazal na to, ze mi pripada neefektivne vysielat v kuse "mensinove programy", ktoru sleduje iba 5% vo verejnopravnej televizii.
    Ja jedine co na STV sledujem je Dr. House a aj to vzhladom na okolnosti - ci sa mi to podari nahrat na video, lebo v riadnom case nestiham - je viac ako sporadicke. A priznam sa, sporadicky sledujem este Pod lampou. Ale absenciu ani jedneho z nich by som nejak bytostne nepocitoval. Spravodajstvo nesledujem nikde, negativizmu ma clovek v okoli aj bez neho dost.
    Skor si pozriem dokumentarne filmy alebo nejaky ten svoj oblubeny serial, ale vzdy iba na komercnych staniciach typu Discovery & comp., Spektrum, Animal Planet, AXN.
    Verejnopravna televizia, ako pise autor clanku, zacala s prichodom Rybnicka fungovat celkom podla mojich predstav, ale obavam sa, ze sudruhovia to opat domrvia, ako vzdy.
    publikované: 13.12.2006 16:13:20 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Mona, ved ja hovorim, ze stv musi byt pre vsetkych
    to znamena, ze kazdy si tam musi najst nejaky program. ale v televizii, ktora bola pred rybnickom, si vela ludi nic nenaslo. vratane mna. preto podla mna nesplnala definiciu verejnopravnosti, ze musi byt pre vsetkych. neviem, ci teraz stv pozeraju vsetci (nemyslim stale - ale aspon obcas), ale ja ju pozeram. a aj dost mojich znamych, ktori ju predtym nepozerali.
    publikované: 13.12.2006 16:22:20 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. dr house je super
    aj ja ho pozeram. a ked nestihnem, tiez nahravam :)
    a pod lampou nemusim. vadi mi moderator.
    publikované: 13.12.2006 16:23:39 | autor: tuli (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Pre Rybníčkom
    Áno, to je pravda. Pre Rybníčkom to bolo dosť strašné. Ale ak sa dobre pamätám, pôvodnej tvorby bolo asi viac.
    publikované: 13.12.2006 16:25:14 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. obcas som rad, ze povodna tvorba na slovensku takmer neexistuje
    lebo ked sa niekto pokusi natocit film, tak je to strasne. rovnako ako serialy, ktore v poslednom obdobi natocili telky. nasi herci tam hraju strasne afektovane - ako v divadlo. ale vo filmoch sa hra uplne inak. lenze to je zacarovany kruh - herci nevedia hrat vo filmoch, pretoze sa filmy netocia a filmy sa netocia pretoze vdaka hercom su zle.
    publikované: 13.12.2006 16:44:40 | autor: tuli (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. hmm...
    Takže podľa teba oskarový Obchod na korze je strašný? Alebo medzinárodne oceňované Mináčove filmy ako Sila ľudskosti alebo Všetci moji blízki sú tiež strašné? V Čechách sa točí veľa filmov, no len niekoľko z nich sa hrdí titulom "dobrý film". Ale kde sa nič netočí, tam nevznikne žiadny dobrý film.
    publikované: 13.12.2006 19:01:11 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. ja hovorim o filmoch, ktore sa tocia teraz
    a nie tie, ktore su davnejsie. a vdaka tomu, ze sa tu nic netoci, sa uz ani nevie tocit.
    publikované: 13.12.2006 19:58:07 | autor: tuli (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. STV, Markíza, JOJ
    súhlasím s tým, že po príchode Rybníčka sa STV stala oveľa pozerateľnejšia... V súčasnosti mám niekoľko vytipovaných seriálov (viď Dr. House) a relácii (napr. S.O.S.) ale aj tak je to podľa mňa málo.. je síce pravda, že občas dajú aj nejaký ten "kasový trhák", čo je mimochodom dobre, len keby to bolo niečo novšie nie to, čo už milión krát dávali na Markíze, alebo JOJ..
    Zase STV zatiaľ vedie čo sa týka pozerania filmov (nemyslím tým obsah a žáner filmu) ale počtu reklám, zatiaľ tam nedávajú 15 minútové bloky, z ktorých ma v prípade komerčných TV triafa šľak.. vzhľadom na to, že film ktorý má pôvodne 2 hodiny sa natiahne na 3 .. a ešte keď pustia tú istú reklami 300 krát = DES !
    A to nehovorím o tom ako všetky TV začínajú svoje vysielanie presne na čas (viď: film o 20.00 začne najskôr 20.11)
    no čo už, treba len dúfať, že sa tie TV zlepšia
    A čo sa týka STV 2 - tak to pozerám občas, keď dávajú nejaký film, ktorý ma zaujme podľa obsahu.. alebo nejaký dokument z histórie.. proste musí ma to niečím osloviť.. :)
    publikované: 13.12.2006 22:46:58 | autor: amidala (e-mail, web, autorizovaný)
  19. amidala, zda sa, ze mame rovnaky vkus
    aj ja pozeram rovnake veci na stv ako ty :) a este k housovi a sos aj zufale manzelky. tie nepozeras?
    publikované: 13.12.2006 22:56:16 | autor: tuli (e-mail, web, autorizovaný)
  20. zúfalé manželky
    videla som asi 1 a pol dielu pretože to nejako nestíham, alebo resp. vždy zabudnem.. a prídem až na koniec..
    ale ja som mala rada Sex v meste.. To bolo moje..
    Alebo potom ešte keď niekedy v sobotu bežali Savageovci - to bol taký milý sitcom :)
    publikované: 13.12.2006 23:04:42 | autor: amidala (e-mail, web, autorizovaný)
  21. sex v meste je tiez super
    my by sme sa asi nehadali, co pozerat v telke :) a ja tiez zufale manzelky nejako nestiham, ale minuly tyzden som zistil, ze ich v sobotu o jedenastej opakuju :)
    publikované: 13.12.2006 23:58:39 | autor: tuli (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. drahé správy
    ak si pozriem spravy o 19:30,tak už aj ja som si niečo našiel a stv ja aj pre mňa ? ďakujem.
    Nemám ani čas a možnosť ich sledovať denne,takže tie správy sú velmi drahé.Nejaký blbec raz vo vláde povedal že TV spravodajstvo je stejne najlacnejšie oproti iným zdrojom,napr.novinám a hneď to doložil vypočítanou sumou na deň.
    Ale TV som kúpil za vlastné peniaze/zdanené/,prípadnú opravu si platím tiež sám a o elektrike a anténe ani nehovorím!!
    A ešte som nevidel trafikanta pri trafike aby ma nútil k zakúpeniu nejakého denníka alebo časopisu.
    Tak neviem prečo mňa nejaký blb núti k tomu aby som bol divákom stv alebo nemusím,ale tak nevidím dôvod platiť za to,o čo nemám záujem !
    publikované: 14.12.2006 00:20:40 | autor: jalentak (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Filmy na STV 2
    Sa vždy dajú pozerať. Nepozerám ich často, ale každý jeden jediný stojí za to. Škoda len, že nemám čas vidieť ich všetky:

    http://stv.sk/dvojka/
    publikované: 14.12.2006 08:12:24 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. Nepozerám Slovenskú televíziu
    Pár faktov: veľká časť Slovákov má ešte stále malý výber TV programov, mnohí sú odkázaní len na prvý program - STV I (menšie pokrytie signálom STV II je dané menším počtom vysielačov, menšími výkonmi a pod.).

    I napriek tomuto obmedzeniu sa istá časť divákov po Rybníčkovom "pôsobení" v Slovenskej televízii prestala i na ten svoj jediný program - STV I úplne pozerať.

    To sú tí, ktorí neznášajú lacnú primitívnu zábavu, jarmočný humor Drišľakov a Senzusov, filmový "akčný" brak, presladené sladkobôlne kašírované Pilcheroviny, suterénny bulvár, tupú komerciu a gýč.

    V histórii Slovenskej televízie bol Rybníček jediný riaditeľ, ktorý verejne vyhlasoval, že STV má iba zabávať. Zabudol, čo mu prikazuje zákon. Podľa jeho úrovne myslenia tá "zábava" aj vyzerala, a dodnes vyzerá (napríklad večer na Nový rok na STV I miesto slávnostného programu uviesť Prci, prci, prcičky - to bolo faux pas, doteraz v Európe nevídané).


    Podivné názory toho indivídua dotiahol takmer ad absurdum akýsi František Borovský, intendant pre prvý program a pravá ruka Rybníčka.

    Výsledkom ich práce, ich "kultúrnej úrovne" je dodnes trvajúca devastácia STV I a neustály úbytok koncesionárov.
    publikované: 14.12.2006 08:53:41 | autor: C.Smith (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. Trocha hlbšie som o veci písal
    v analytickom článku Mystifikácia kultúrnymi elitami http://www.daimonion.sk/obsah/elity/index.php, kde nájdeš niekoľko názorov, ktoré budú pravdepodobne rezonovať s Tvojím názorom.
    publikované: 14.12.2006 10:30:27 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. STV 2
    Pre mna je dolezity program STV 2. edavno Truffaut, cez Vianoce Tarkovskij.
    publikované: 14.12.2006 14:14:26 | autor: Mark Smith (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. Ty chumaj..
    ..kde si v uvahe o odmenach vzal to ze STV je sukromna firma?! a neprekrucuj to teraz, mas to tam jasne!
    publikované: 14.12.2006 14:46:43 | autor: roscik (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. roscik, myslim, ze kazdy to s tou sukromnou firmou pochopil
    a nikde nie je napisane, ze stv je sukromna firma. len je napisane, ze odmeny su v sukromnych firmach samozrejme. takze preco by nemali byt samozrejme aj vo verejnopravnej institucii? ak preto, ze ju platime my vsetci, tak potom budeme mat aj taku televiziu, akych manazerov si mozeme dovolit.
    publikované: 14.12.2006 19:06:21 | autor: tuli (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014