Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Máme čo sme chceli

Slovensko si zvolilo cestu, ktorá ma rozosmutnila, ale nedá sa nič viac, než toto rozhodnutie voličov rešpektovať

Fico zostavil vládu a čo chvíľa sa chopí moci. Zo zahraničia sa okamžite vzniesla vlna kritiky. Tlak na menu je viac než pochopiteľný. Obavy investorov, ktorý doteraz vnímali Slovensko ako demokratickú, rýchlo rastúcu krajinu s veľkým potenciálnom (odrazilo sa od dna), vnímajú novú vládu s účasťou populistických strán ako veľké ohrozenie naštartovaných zmien.

Fico má skvelú štartovaciu pozíciu, má z čoho rozdávať. Predošlá vláda v 8 rokoch postavila Slovensko na nohy a dala doporiadku verejné financie. Prilákala veľké množstvo investorov. Jediný kto má zo zmeny smerovania Slovenska radosť, sú okolité krajiny, lebo je jasné, že plánované investície na Slovensko už nie sú také isté.

Chápem, že politici vytvárajú predstavu, že oni niečo vyriešia. Že dajú ľuďom prácu. Ale je to viac než bludné predpokladať, že vláda, politici niekoho zamestnajú. Žiadnej firme, nemajú možnosť prikázať, aby niekoho zamestnali, časi socializmu so 100% zamestnanosťou sú našťastie preč.

Paradoxne voliči, ktorý očakávali, že voľbou regulátorov trhu si polepšia, si môžu dlhodobo pohoršiť. Zhoršením podnikateľských podmienok (vyššie odvody (aby bolo z čoho vyhadzovať na populistické programy) a vyššie práva zamestnancov) vedú k menšej ochote zamestnávať.

Je zaujímavé, že veľa voličov vníma USA ako krajinu neobmedzených možností, ako vysnívanú krajinu, kde by mohli zlepšiť svoju životnú úroveň. Avšak práve v USA je regulačných pravidiel omnoho menej ako teraz u nás. Nie je tam ani povinné zdravotné poistenie. Každý je za seba sám zodpovedný a každý to veľmi dobre vie. Takzvaný "sociálny štát" odoberá túto slobodu voľby a možnosť zabezpečiť si podľa vlastného uváženia rôzne podmienky. Je absurdné, že ľudia s rôznou výškou odvodou do zdravotného poistenia majú rovnaké podmienky. A neexistuje možnosť využiť vyšší odvod k lepším podmienkam.

Nie sme si rovný a nikdy nebudeme. Jeden vie spievať, iný nie. Jeden rozumie počítačom, iný je zase lekár. Jeden zarába viac, iný menej. Povinné poistenie vedie k deformácii trhu a nenúti za vyšší odvod ponúknuť lepšie služby. Ak platím viac, tak chcem dostať viac.

Len nedávno som sa bavil s kamarátom, ktorý obhajoval, že je to takto dobre, lebo nevinné deti majú niečo zaručené. Ale bývanie a stravu nie. Chceme, aby nám štát rozkázal ako máme bývať a čo máme jesť? Veď i toto je základná potreba, dokonca základnejšie ako vzdelanie, či zdravotníctvo!


čo deň dal | stály odkaz

Komentáre

  1. investicie
    no mame za ministrov podnikatelov, ktory platili ficovu kampan, a to ma dost znepokojuje, velmi rycho si bude chciet svoje "investicie" do ficka vratit
    publikované: 05.07.2006 14:38:11 | autor: radoko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. par oprav a dodatkov
    1. Ani za socializmu nebola zamestnanost 100%. Z ekonomickeho pohladu je normalny stav 5-7% nezamestnanost. Je to aj zo sociologickeho hladiska normalny stav, lebo zhruba take percento nikdy pracovat nebude, lebo nechce.
    2. 2 Radoko: Neexistuje jedina krajina na svete, okrem diktatur a komunistickych rezimov, kde ludia idu do parlamentu z ineho dovodu, ako je zastupovanie ekonomickej loby, ktora daneho politika ci stranu "sponzoruje". Je to normalny fakt, kedze nikdy neovplyvnovala politika ekonomiku, ale naopak, je to ekonomika, ktora si dosadzuje svoju politiku. Politici, ktori si myslia, ze ziskanim moci, prestanu byt zavysli od svojich sponzorov sa z tohto sna velmi rychlo zobudia.
    3. Zdravotny system v USA funguje tak, ze emergency osetrenie je poskytovane aj bezdomovcom, takze cast financii zo spolocneho ide aj na tuto "nakladovu" polozku. Avsak system komercneho zdrav. poistenia tam celkom dobre funguje.
    4. Bol som dost skepticky v den vysledkov k tvojim prognozam zostavenia pravicovej vlady, aj ked som tajne dufal. Problem je, ze na Slovensku niektori politici bud netaktizuju, alebo su uz v takych srackach, ze sa spoja s hocikym, tym nenarazam na SMER, ale HZDS. SMER je teraz v zite. :)
    publikované: 06.07.2006 09:15:32 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. 2 dmiba
    ad 4) hej, udialo sa, co som si neprial a nie len ja si myslim, ze nastala najhorsi mozny variant.
    Vysledky volieb davali pri spojeni povodnych vladnych stran a HZDS moznost pokracovat v reformach. Co vsak asi nastalo? Meciar si povedal, ze ak vstupy do vlady teraz, tak moze len ziskat a to hned 2x. Jednak hned bude vo vlade, ta dlho nevydrzi a Fico sklame volicov. Ak sa bude dostatocne populisticky Meciar snazit a pri rozkole bude dost hlasno kidat na Fica, moze pritiahnut viac volicov naspat do HZDS (je jasne, ze Fico profitoval hlavne na volicoch z HZDS). Takze po volbach (mozno i predcasnych) bude mat silnejsi mandat...
    publikované: 06.07.2006 10:17:26 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014