Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

JEDNO KÚZLO VIANOČNÝCH ZVONOV

Aj napriek dnešnému Vianočnému dňu pokoja a lásky, sa ešte nejeden ziskuchtivec snaží...

Včera večer so sileným úsmevom ma v marketoch upokojovali unavené predavačky , že dnes ešte u nich môžem nakupovať a tak dnes o štvrtej ráno ma len tak napadol príbeh, ktorý by som chcel venovať všetkým, ktorým  ziskuchtivci kazia čaro Vianoc.

usté a tmavé lesy lemujúce mesto, ako aj tajomné priestory starých domov a kostolov oživujú rôzne povery o putujúcich duchoch, mátohách, škriatkoch  a čarodejniciach. Od sviatku svätej Lucie až do Zjavenia Pána si ľudia so záľubou rozprávajú rôzne príbehy, kde v mnohých prevládajú postavy, ktoré svojím správaním porušujú zaužívané cirkevné a svetské regule svätenia vianočných sviatkov. Aj tento príbeh je jedným z tých, ktorý bol vyrozprávaný tisíce krát a stal sa veľmi, veľmi dávno . Hovorí aj o tom, prečo sa na vianočný stromček vešajú ozdoby v tvare zvončeka, ktoré majú varovať pred ľahkým nadobudnutím majetku.

Ziskuchtivý obchodník Käufer sa práve na Štedrý deň venoval obchodovaniu, lebo mu to dlhoročne prinášalo rozprávkové zisky. Každoročne sa len vysmieval poverám, že narušiteľov pokoja a pohody najvýznamnejších sviatkov roka časom stihne boží trest alebo výstraha. Tohtoročné Vianoce však pršalo a cesty boli rozmočené. Kolesá preplnených vozov neustále zapadávali v početných rozbahnených jamách a pohoniči s paholkami už od vysilenia zostávali ležať pri uviaznutých kolesách. Käufer bol známy svojou bezohľadnou krutosťou a bezbožnosťou. Nik ho nevidel ani raz v kostole, hoci kalvária bola na skok od jeho honosného domu. K ľuďom, ktorí pre neho paholčili sa správal vždy agresívne a všetci mali z neho strach. Dnes vyvádzal, ako posadnutý diablom, lebo na ceste bolí o dva dni dlhšie, ako zvyčajne. „Poďme, poďme, vy chamraď lenivá!“ kričal a bič v jeho rukách rozdával údery na všetky strany. Pre ľudí a  zvieratá to bola ako krížová cesta, plná bolesti a utrpenia. Jeho zúrivosť sa s blížiacim večerom čoraz viacej stupňovala, lebo si uvedomoval, že nakúpený tovar už tieto Vianoce nestačí nepredať. Hrešil na ľudí a preklínal Boha, v ktorých videl príčinu svojho nešťastia. Po zotmení si vo svojom návale zlosti ani nestačil uvedomiť, že zostal v tmavom lese sám. Ľudia sa rozpŕchli do svojich domovov, lebo chceli byť na Štedrý večer pri svojich  najbližších. Käufer vo svojej zúfalosti skĺzol na zem a začal nariekať. Jeho náreky prehlušil až hlas zvonov z neďalekého mesta, ktorý zvolával veriacich na polnočnú omšu. O Käuferovi potom dlhé desaťročia nikto nepočul a jeho meno upadlo takmer do zabudnutia. Keď starí ľudia prechádzali okolo jeho chátrajúceho domu, prežehnali sa pri spomienke a jeho krutosť a bezohľadnosť. V jednom príbehu sa však hovorí, že vtedy počas polnočnej omše na Štedrý deň sa hlasom zvonov prebudili mŕtvi a otvorili všetky poklady kraja. Keďže podľa vyprávania ľudí Käuferov záprah uviazol v skalnej rokline, ten pravdepodobne vstúpil do jednej, ktorá mu odhalila svoje skryté poklady. Kto však vstúpi na Štedrý deň pod zem so zámerom obohatenia sa, uviazne tam a vráti sa za mnoho vekov, lebo minúta tam trvá 80 rokov. Ľudia si spomínajú ako pred pár rokmi sa pri Käuferovom dome zastavilo niekoľko ošarpaných vozov so zarasteným kupcom, ktorý z vozov predával svoj tovar. Ľudia sa vtedy veľmi nasmiali, lebo pod práchnivejúcimi plachtami sa nachádzalo veľa  starých harabúrd, ktoré nikto nechcel a tak sa sklamaný pobral skúsiť šťastie do iného mesta. Jeho starý tovar bol všade ľuďom len na smiech a občas sa našiel niekto, kto na poslednú chvíľu kúpil Vianočný darček pre svojich najbližších, lebo naň v zhone pozabudol . Vraj takto blúdi krajinou ešte dodnes a  jeho vozy sa objavujú hlavne pred Vianocami.


Zazvonil Vianočný zvonec a tomuto príbehu je koniec. Aj napriek dnešnému Vianočnému dňu pokoja a lásky, sa ešte nejeden ziskuchtivec snaží obohacovať na kúzle Vianoc v tento Vianočný deň dodnes. A ľudia? Tí nakupujú na poslednú chvíľu staré haraburdy taktiež dodnes.

 

S prianím požehnaných Vianoc ORAVAK.


Príbeh | stály odkaz

Komentáre

  1. je to asi
    naše prekliatie..tá túžba MAť..vlastniť..a stále viac..
    publikované: 24.12.2010 21:38:52 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014