Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

A stal sa zázrak

Oj veru vybabrali! Ešte bolo treba plech na látanie doniesť a už ani neviem čo a z auta, ani peňazí, veru nič nebolo.
Nie všetko, čo sa stane zlé, sa na dobro obráti. Keď som ešte veľmi mladou bola, som spoznala tetu Marienku. Nie je to moja príbuzná, ale máme vzťah, akoby som jej dcérou bola. Táto teta sa veľmi skoro a veľmi rýchlo, nečakane, stala invalidnou dôchodkyňou. Pracovala ako zakladačka výkresov v archíve a jej dôchodok vysoký nebol. Aj teraz má jeden z najnižších dôchodkov. A táto Marienka dokázala i z toho mála, čo dostávala, ušetriť. Okrem sestry a jej troch detí, nemala bližšiu rodinu. Po Nežnej revolúcii, keď všetci začali podnikať a chceli rýchlo zbohatnúť, prišiel za ňou synovec, že mu vzdialený bratanec od Porubanov ponúka priviesť auto zo zahraničia.
„Zalacno! Iba 20 tisíc KČS! Lenže nemám toľko . Potreboval by som, teta, požičať.“ Prišiel prosiť synovec . Teta požičala a dokonca s ním, k tej vzdialenej rodine Porubanovej i išla. Rodina prisľúbila, že o 2 týždne bude auto. O dva týždne bolo treba doplatiť ešte ďalších 20 tisíc, lebo také lacné a dobré na ruke teraz nie sú. Na túto druhú dvadsiatku, nemali už ani potvrdenie, veď sú rodina, hádam by s nimi nevybabrali. Oj veru vybabrali! Ešte bolo treba plech na látanie doniesť a už ani neviem čo a z auta, ani peňazí, veru nič nebolo. Neuveriteľné! Ani k súdu ich nedali, lebo nebolo potvrdenia o peniazoch a obávali sa, že by sa im mohlo aj horšie niečo pritrafiť, ako o peniaze prísť. Druhá strana sa vyhrážala, že ich zničia, ak ich dajú na súd. Peniaze oželeli.  Synovec do Izraela išiel rajčiny oberať, aby sa k peniazom dostal a dlhy splatil. Aj v  Anglicku mu pomohli zarobiť aj so svojou nastávajúcou sa spoznať.

V novembri minulého roku teta dostala odkaz od susedy   príbuznej Porubanovej, aby ju teta Marienka prišla navštíviť.
„Je jej málo? Ešte nás málo okradla? Viac by chcela? Ja nikam nepôjdem.“  Rozčuľovala sa Marienka. V januári jej tiež poslala odkaz, aby ju navštívila a teta ju znovu ignorovala. Až minulý týždeň tá suseda znovu pre ňu prišla a aj s Marienkou  k Porubanovcom išla.
„No že si sa aj uráčila prísť. Chcem ti vrátiť peniaze, čo si nám „POŽIČALA“.“ Jedovala sa Porubanová.
„No ja som Vám dlžná nie som, ale vy mne! A tak ste vy mali prísť za mňou a nie ja si svoje vlasnté peniaze znovu mám chodiť žobrať nazad? Viete kde bývam!“ Teta zostala zaskočená jej útokom.
„My sme ti nič nie dlžní. Nemáš papier len na 20 tisíc.“ A takto sa handrkovali a spätne vyratúvali, kto čo ktorá povedala a odkázala. Príbuzná Porubanová i napriek tomu, že má už takmer osem krížikov na svojich bedrách, bola rázna. Stále hájila svojho syna a vinu žiadnu nechcela uznať. Navonok.
„ Keby si bola prišla hneď v novembri, mohla som ti dať viac, teraz ti môžem dať len 100€. V apríli nechoď, lebo má nevesta aj  vnuk sviatok. Ale v máji hneď z kraja mesiaca prijdi a aj viac ti hádam dám.“ Marienka neváhala, eurášky vzala. Neverí, že jej stihne všetko splatiť.  A ja verím. Splatí! Nemohla by umrieť v pokoji! Bude to zázrak?

 

 


človek | stály odkaz

Komentáre

  1. Vasi,
    ale jedovata je jak zmija...ja jej neverim, to nie svedomie..to sa jej len daco zazdalo abo stalo abo zapocula a takto si to vylozlila ze peniaze vratit a idu jej tazko z ruky ako blchy z kozucha....neverim...
    publikované: 17.03.2011 21:11:28 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ajajaj-že vráti?
    práši sa jej z huby jak zo špinavých gatí..
    /moja poznámka krátka:
    tak vravela-ked neverila-moja babka!/
    urobme stávku- VAS!
    ak nevráti-potvrdí sa mojej nebohej babky motto..
    ak vráti-navrhujem toto:
    fľašu na ex vypijem..
    voda+mlieko+či tekutina iná
    nech je psina..:-))))
    publikované: 17.03.2011 22:22:35 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. nikdy
    nepochopim,preco si toto ludia robia...
    publikované: 18.03.2011 11:05:42 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  4. heh, keď sa
    pomaly blíži stretnutie tam hore a výpočet životných nerestí, tak sa aj najväčší hriešnici snažia svoje činy zmierňovať a zľahčovať...
    publikované: 18.03.2011 11:12:58 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Mata,
    never..never.. si to odmodlia... ziaden boh a viera neurobi z cloveka lepsieho..barlicka len, barlicka dobra ktorou sa inym vytiera zrak a sebe plnia vrecka..
    publikované: 18.03.2011 11:29:01 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. bonie,
    nikdy nie si sama..poznam pripad... majetok o ktory osoba prisla, ktory okrem hodnoty ciselnej(nie malej ) mal pre nu hodnotu ovela ovela vacsiu a ktora sa neda vycislit.. bola to istota /zaloha nielen pre nu ale pre jej deti v tomto divom svete kde nemas istotu..okradli..rodina vlastna, zakernym sposobom ...rodina vo veku pozehnanom a vyssom ako 7 krikov na chrbate..krestanska, modliaca sa....co ziskali neviem, snad zopar desiatok tisic euro ale ...ale nechapu ze v tnmto divom svete bez istoty! peniaze nemaju cenu, peniaze dnes mas a zajtra ich mat mnemusis..ale ten clovek co by ti pomohol ak by daco sa stalo, zohnal aj tie prekliate penazie ak by bolo treba , podal ti ruku uz nebude.. kupit si mozeme vsetko pokial mame peniaze...ale dlan a ruku ktora vyhrabe zo svrabu nezistne a z lasky ked nemas nic? ..
    publikované: 18.03.2011 11:50:10 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. jajaj
    ved vravim,ze nechapem,preco niektori ludia stavaju peniaze nad vztahy...
    publikované: 18.03.2011 14:01:55 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Ako vedia ľudia klamať...
    a priamo do očí???...veď tie peniaze za to nestoja...
    ale, zmeníš v takom veku povahu ?...podľa mńa nie...
    publikované: 18.03.2011 15:12:59 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. jajaj,
    veru ťažko...tie blchy z toho zažratého starého kožucha vylezú
    publikované: 18.03.2011 23:03:19 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Radosť,
    tvoja správa kráka je =fľašu na ex vypijem.. = čaju si dáme ...tatranského,
    publikované: 18.03.2011 23:06:46 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Bonnie,
    lebo si myslela, že s chudobnej zbohatne
    publikované: 18.03.2011 23:08:23 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  12. MH,
    jajaj vraví, že chcú iba iným vytrieť zrak a ja i tak verím, na ten zázrak. Ono sa vraví, že i ten najväčší ateista v poslednej hodine boha vzýva
    publikované: 18.03.2011 23:10:38 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  13. jajaj,
    múdro si to napísala: ak človek pre svoju chamtivosť okradne človeka, darmo bude od neho čo i len slámku záchrany žiadať. No uvidíme, či si pripiť pôjdeme.
    publikované: 18.03.2011 23:16:45 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  14. VN
    povahu nezmeníš, ale tá zubatá za domom asi na svedomie tlačí, možno ju tlačí aj nemohúci muž na posteli
    publikované: 18.03.2011 23:18:44 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014