Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Biť či nebiť.

Pár slov ktoré mám už riadne dlho uložené na disku, a ešte dlhšie mi ležia na duši.

Biť či nebiť…

Nie, nie je to pravopisná chyba. Dovolila som si použiť citát z Hamleta v upravenej podobe, ktorá presnejšie vystihuje tému o ktorej by som rada hovorila. I keď úprimne povedané neviem ako a odkiaľ začať.

Téma je známa, v dnešnej dobe dosť popularizovaná, zvlášť súkromnými médiami. Je to téma násilia v rodinách.

Nie som sociológ, ani psychológ, ani historik, či pracovník v niektorej príbuznej oblasti. Ale stretám sa s týmto problémom od detstva. Poznám veľa príbehov, veľa bolesti, veľa zničených životov. Mám osobnú skúsenosť s násilníkom, ktorý kompenzoval svoju neschopnosť fackami.

Nebudem tu písať o konkrétnych príbehoch. Bolo by to nefér k tým, ktorí ich prežívali. V prvom rade sa sami musia naučiť o tom hovoriť a hlavne s tým žiť. Pretože, keď sa aj dostanete z područia násilníka, ide to s vami ďalej či chcete alebo nie.

Lenže ako rozpoznať včas násilníka, alebo, že má sklony k násilnému konaniu? Kto to včas vysvetlí? Mne to nemal kto. V škole nás učili variť, starať sa o deti, naučili nás na biológii všetko čo sa týkalo počatia, tehotenstva, pôrodu, ale ako vybrať toho pravého otca…. to nám nik nepovedal. Preto píšem tieto riadky vychádzajúce z vlastnej skúsenosti.

Páni, zároveň prijmite prosím, moje ospravedlnenie. Nie som zúrivá feministka, ale ľahšie sa mi bude písať ako žene a pre ženy. Prirodzene, je aj medzi ženami dosť “potvôr”, ktoré dokážu mužovi zničiť život. Možno vám tieto riadky pomôžu predísť sklamaniu.

Ešte ako študentka som dostala dobrú radu od priateľky: “ Ak chceš vedieť ako sa raz bude k tebe správať tvoj chalan, pozri sa ako sa správa k tvojej predchodkyni, alebo k ženám v jeho okolí, k mame sestre, spolužiačkam. Tak sa raz bude správať k tebe.” Mala pravdu. Naozaj treba si dať tú námahu a odsledovať ako sa ten náš miláčik správa v nekontrolovanej chvíli. Veľa to o ňom napovie. Ak sa dá, treba zahodiť ostýchavosť a porozprávať sa so svojou predchodkyňou. Aj keď je tu riziko žiarlivosti a závisti, je tu aj šanca, že sa dozviete i to čo by ste neskôr mohli zažiť.

Ak nemáte túto možnosť a váš vzťah nie je ešte taký aby ste dostali pozvanie do rodiny, skúste si všímať drobné varovné signály, napr. či je galantný v  meste i k ostatným ženám, pridrží dvere pri vstupe do predajne, pomôže s taškou, alebo poradí smer, pokiaľ ho o to požiadajú, a hlavne akým spôsobom. Viem, vo chvíľach keď sme s ním, vidíme IBA jeho, nadarmo sa nehovorí, že láska je slepá, ale nikdy som nepočula, že láska je hlúpa. Tak prečo by sme mali z nej zhlúpnuť. Všímajme si ako sa správa náš miláčik v situáciách keď sa dostane do sporu, ako ich rieši, či hneď dvíha päste, alebo pokojne s rozvahou usmerní provokatéra. Rátajme s tým, že budú chvíle keď s ním príde do sporu aj my. Je fajn mať chlapa, ktorý sa vie pobiť, ale pozor, raz to môžeme byť my, čo budeme musieť čeliť jeho útoku.

Ďalšia vec, ktorú by sme mali skúsiť zistiť. Ako o vás hovorí medzi svojimi kamarátmi. Či ste len objektom na vychvaľovanie, alebo ste pre ostatných tabu. Ak rozoberá s kamarátmi vaše “malé tajomstvá”, bežte od neho čo najďalej, nech by to bolelo sebeviac. Je jasné, že kamaráti a jeho imidž pred nimi sú pre neho dôležitejšie ako vy sama.

Ako je dochvíľny? Dodržiava termín dohodnutej schôdzky? Rešpektuje váš program, alebo jednoducho trvá len na tom čo baví jeho? Koľké z vás ostali trčať niekde na dohodnutom mieste a neskôr sa dostalo nejakého banálneho vysvetlenia, nedajbože vety, zabudol som. Stáva sa, že sa prihodí niečo v práci, mimoriadna zákazka, alebo šéf má zrovna mindrákový deň a jediné čo ho uspokojí, je nechať kohosi robiť nadčas, alebo sa niečo mimoriadne stane doma. Ale keď sa to stáva pravidlom a neskoré príchody sú bežné

Druhá rada mojej kamarátky bola: ”Ak chceš vedieť či ťa naozaj miluje a záleží mu na tebe, zisti ako sa zachová keď mu povieš NIE.” Ako sa zachoval keď ste mu povedala nie? Ja osobne som zažila dosť nepríjemných momentov. Zrazu sa z nežného, hrkútajúceho, sladkého mužíčka stal hulvát s nevyberaným slovníkom, ruku si trúfol dvihnúť len jeden. Jediné šťastie, že to bolo v spoločnosti a nebol to môj partner. Lenže v živote, v tom bežnom živote, aj v partnerskom, musíme často povedať nie. Keď to nezvládne na začiatku, určite sa nezmení neskôr. To mi verte.

Je veľa varovných signálov, ktoré vám naznačia, že niečo nie je v poriadku. Ale mnohé z toho často býva aj dôsledok výchovy. Ak váš miláčik nebol doma k tomu vedený, ťažko sa od neho dočkáte vhodného správania. Pokiaľ vám na ňom záleží a máte odvahu, skúste s ním o jeho nedostatkoch hovoriť. Chce to trpezlivosť, takt a množstvo diplomacie. A neskôr, keď predsa budete svoji aj podľa práva, postarajte sa o to, aby vaše deti a synovia zvlášť, boli vychovávaní k úcte k ženám, pretože, keď bude z domu naučený, že mamička za ním upratuje, vyvára podľa chuti, všetko ospravedlňuje, nevyrastie z neho dobrý muž ale rozmaznaný fracek, ktorý zničí život inej žene. Nedovoľte, aby sa inej stalo to čo vám.

Žiaľ, ani vzdelanie a vysoké IQ nie je zárukou, že vás nebude mlátiť. Verte, takýto muž bije poriadne, cielene a vytrvalo, hlavne tak, aby okolie nepostrehlo čo je zač. Ak sa k tomu pridá vysoké postavenie a dobré kontakty… mnohé ženy riešia situáciu sebevraždou, alebo končia na psychiatrii.

Čo k tomu povedať. Udiera zbabelec. Aj to len vtedy, keď si myslí, že má pred sebou slabšieho protivníka. Ak nepomôže dohováranie, ani ústup, nebojte sa, poriadne udrite aj vy, vážené slečny, panie, ženy. Kopnite tam kde to najviac bolí, soťte doňho a moment ľaknutia využite na ústup do pokojnejšieho priestoru. Nebojte sa chodiť na kurzy sebaobrany. Nájdite si kontakty na centrá pomoci týraným ženám, zájdite do právnej poradne (existujú aj bezplatné), kde vám poradia ako postupovať. A nebojte sa byť finančne nezávislá. Majte svoje peniaze uložené tak, aby k nim nemohol. Pretože ak bude život s ním už neúnosný a budete chcieť začať sama, musíte myslieť na to kde zložíte hlavu, čo budete jesť a nie len vy ale i vaše deti. Mať veno pri vstupe do manželstva je potom veru riadna výhra.

Toto nie je návod na prevýchovu muža, alebo na to ako zostať starou pannou. Je to pár poznámok písaných životom. Je naozaj veľa skvelých chalanov, mužov, ktorí “stoja za hriech”. Je to pár poznámok, ktoré vám snáď pomôžu vyhnúť sa zlej skúsenosti, alebo zničenému životu.

Láska je možno slepá, ale hlúpa nie.

Ten kto vás mláti, vás veru nemiluje, nech by to akokoľvek a kdekoľvek hlasno vykrikoval. Žiaden dôvod na bitku nie je dobrý, ani žiarlivosť, ani rozhodené veci, alebo neumytý riad…Žiaden dôvod nedáva právo zdvihnúť ruku a udrieť. Dá sa to riešiť aj inak. Pokiaľ by sa niekto dovolával známeho ”Čo Boh spojil, človek nerozlučuj.” treba ho poslať za tým kto zdvihol ruku a udrel. TOMU TO TREBA PRIPOMENÚŤ a zároveň i ďalší citát “Miluj blížneho svojho ako seba samého”, žena je predsa ten najbližší blížny. Žiadne náboženstvo ani iný svetonázor nemá právo nútiť vás trpieť poníženie a týranie. Cesta k slobode a pokojnému životu je niekedy riadne ťažká, zvlášť keď si váš miláčik myslí, že ste jeho majetok, ale stojí to za to. A keď vás ani to nepresvedčí a budete chcieť argumentovať tým, že dieťa potrebuje otca, položte si tiež otázku či je to ten pravý vzor otca pre vaše dieťa. Či chcete aby sa z vášho dieťaťa stal bitkár, násilník a surovec, ktorý, aj keď to znie kruto, za pár rokov môže sa podľa otcovho vzoru (lebo podľa vás je to ten pravý vzor) pustiť do vás. A tie facky bolia oveľa, oveľa viac.

Takže, či chceme, alebo nechceme, vážené ženy, slečny, panie, to či nás majú biť či nebiť, záleží vo veľkej miere na nás. Na tom akého otca svojich detí vyberieme, na tom či mu tolerujeme jeho výbuchy, na tom či dovolíme aby sa stal vzorom pre naše deti.

Lebo láska je možno slepá, ale hlúpa nie.


Pár slov | stály odkaz

Komentáre

  1. neviem, co k tomu dodat
    asi len to, ze zatial taku vlastnu skusenost nemam a netuzim...
    publikované: 29.05.2005 21:35:00 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Nezelam to nikomu
    prezit udery, kopance, vysmech, ponizenie... od cloveka, ktoreho lubite. Kazdy uder, fyzicky či dusevny v tom pripade boli ovela viac.
    Tento prispevok mam uz par mesiacov v pocitaci. V ziadnom pripade som nim nechcela podnecovat vasne, len v ramci svojich skusenosti poradit inym dievcatam ci zenam aby vcas zaregistrovali signaly moznych buducich problemov. Nikde vas totiz na nieco take nepripravia. Ak mate stastie a nestretli ste sa z nasilim v rodine, niektorych priznakov si jednoducho nevsimnete, alebo si ich vysvetlite z tej lepsej stranky. A neskor uz je neskoro.
    Lulla, a aj vsetky ostatne, zelam vam, skvelych laskavych partnerov, ktori budu Vasou oporou.
    publikované: 30.05.2005 09:52:24 | autor: Jula (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. len sa podpisujem, aby si vedela, ze som to cital ..
    publikované: 30.05.2005 13:28:04 | autor: siajen (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. No tak teda musím sa priznať, že takýto dlhý príspevok...
    ...som prečítal dva krát za sebou poprvý raz v živote.
    publikované: 30.05.2005 13:36:56 | autor: Dávid (d5d) (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ale predsa nieco napisem.
    hadam je vsetkym jasne, ze niektori z nas, z muzov, su tu aj preto, aby stvrdili opak ..
    nehovorim, ze k nim patrim, ale tusim nik o mne nepovedal ani to, ze patrim k tym prvym ..
    a este jedno .. napisla si: "Ak chces vediet ci ta naozaj miluje a zalezi mu na tebe, zisti ako sa zachova ked mu povies NIE." to myslis vazne?
    publikované: 30.05.2005 13:52:17 | autor: siajen (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Siajenovi
    :-)
    Tušila som, že sa to niektoreho muza dotkne. Siajen paci sa mi ako s Lullou pisete spoločny pribeh. Pozri sa na clanocek s názvom IRONIA. I tam je vyjadrená urcita forma odmietnutia. Aká bola reakcia?
    publikované: 30.05.2005 14:24:23 | autor: Jula (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. :) jula
    mas zrak ako orol a vnimanie, o ktore by som sa chcel aspon chvilu delit .. vies?
    publikované: 30.05.2005 14:55:54 | autor: siajen (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. :-) Nie je to zrakom,
    ale zivotnou skusenostou. Zoastala mi jednoducho zvysena citlivost na niektore situacie.
    publikované: 30.05.2005 15:20:35 | autor: Jula (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. bola to metafora .. :))
    publikované: 30.05.2005 15:24:20 | autor: siajen (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. 2 David
    teraz neviem, nechcel si verit vlastnym ociam, alebo Ta tak zaujala tema? Vies je to pohlad zo zenskej strany, pokojne oponuj, niekedy ma clovek na zaklade vlastnej skusenosti jednoducho skreslene videnie.
    publikované: 30.05.2005 15:29:41 | autor: Jula (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Žiadnej žene 100 % - tne
    nepomôže ani jedna z tvojich rád. Pokiaľ je zaľúbená dopadne presne ako ty a to aj napriek tomu, že by si jej všemožne radila. Ktorá žena si povie, dobre idem od neho preč, no a čo že ho ľúbim. Dokonca aj po prvej facke s ním ostane až do doby kým pohár trpezlivosti úplne nepretečie. Pekne si to napísala, ale neviem či by sa tým nejaká slečna či žena riadila. Iba na vlastných chybách sa človek učí najlepšie...
    publikované: 30.05.2005 18:20:26 | autor: LABRADOR (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. 2 Jula
    Páči sa mi, ako je článok napísaný. Je pútavý a zároveň aj veľa povie. Štýl je síce jemný a láskavý, no zároveň nekompromisný vo svojej podstate.

    (tým som nemyslel, že nie si schopná, či ochotná prijať iný názor a v prípade, že to uznáš za opodstatnené, ten svoj si poopraviť)

    Páči sa mi taktiež, že nie si tak zatrpknutá, aby si hodila všetkých mužov do jedného vreca.

    A čo sa oponovania týka, mám jednu otázku.
    Ako zisťíš, ako sa tvoj priateľ správal k predchádzajúcej partnerke?
    Ak sa opýtaš priamo nej, či niektorej z je kamarátiek, dostaneš zaujatú odpoveď proti svojmu priateľovi.
    Ak sa opýtaš jeho priateľov, dostaneš zaujatú odpoveď proti jeho bývalej.
    Ktorú odpoveď by si si vybrala, aby si jeho správanie sa voči bývalej mohla objektívne posúdiť?
    publikované: 30.05.2005 18:36:41 | autor: Dávid (d5d) (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Súhlasím
    s Davidom
    publikované: 30.05.2005 18:46:47 | autor: LABRADOR (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Mozno ako odpoved postaci...
    zazitok mojej kamaratky. Zacala chodit s chlapcom, ktory bol povazovany za hviezdu skoly. Pekny, inteligentny, az staromodne galantný. Dievcat bolo okolo neho dost, ale so ziadnou sme ho nevideli chodit, nejak vaznejsie. O to bolo moje prekvapenie vacsie, ked som ich raz stretla cestou z kina ako sa vedu za ruku. Nic nezvycajne ale v jeho pripade... presiel mesiac, druhy mesiac, kamarátka ziatila ako neon. Na treti mesiac ma vola ci nejdem do kina. Bolo to divne, v poslednej dobe nemala ani jeden vecer cas, co sa stalo. Ano rozisli sa. Samozrejme som bola zvedava preco. Zacali sa spolu ucit, zvycajne u nej doma. Raz vsak mala prax blizko ich domu, tak sa dohodli,ze sa budu ucit u neho. Prisla tam, jeho mama ju pekne prijala, usadila u neho v izbe, on bol samy usmev. Mama im priniesla caj, v kazdej ruke šálka na tanieriku. Nic nezvycajne. Lenze priatelkyn milovany mierne zmenil farbu, nahodil jemný úsmev tzv. "cez zuby" slusne poziadal mamu, ci moze s nou chvilku hovorit, priatelke sa ospravedlnil a vysli von z izby. Dvere sa vsak za nimi nezavreli uplne. To co vzapati priatelka pocula jej vyrazilo dych. Mily synacik sprosto, s pouzitim tych najhrubsich nadavok vynadal svojej mame, ze nepriniesla caj na tácke tak ako sa vraj patri servirovat caj. Pre priatelku to bol sok. Z domu bola naucena hlbokej ucte voci rodicom. Do izby uz prisiel mily a galantny chalan, taky ako ho poznala. A predsa to uz bolo ine. Vylakala ju jeho falosnost. O par dni sa s nim rozisla. Po case zacal chodit s inou spoluziackou, neskor sa zobrali, no ich manzelstvo netrvalo dlho, ked ju prepustili z psychiatrie podala ziadost o rozvod. Vtedy som dostala radu zistit si nejakym sposobom ako sa sprava k inym zenam. Zial, tiez som bola hlucha.
    publikované: 31.05.2005 12:51:58 | autor: Jula (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Tvoja kamarátka mala šťastie.
    Koľkým sa pošťastí takto neplánovane si niečo vypočuť?
    A ak sa aj vypočuť podarí, aké percento žien mužovi v slepote lásky neodpustí?
    publikované: 31.05.2005 13:23:15 | autor: Dávid (d5d) (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Davidovi, Labradorovi...
    Naozaj je male percento zien, ktore pri prvych signaloch cuvnu. Ale stopercentne tak ako aj ja sa predtym s niecim podobnym nestretli a urcite s nimi nikto nehovoril o prvych priznakoch.
    Napisala som tento clanok v case ked Snipi pytal radu co urobit lebo jeho kamaratku mlati jej chlapec. Zostalo to v pocitaci, netrufla som si to uverejnit. Bola som si vedoma odsudenia zo strany muzov a nedovercivosti zo strany zien. Tyranie zien je vsak vazny problem. A bude i nadalej, ked budeme pochybovat a mlcat.
    Je dvadsiate prve storocie, zial generacny vyvoj zanechava stopy vo vychove nasledujucej generacie. Uvedomila som si to pri inej mojej priatelke, ked sa mi s placom priznala, ze veru i jej sa doma ujde bitka od muza a co horsie jej chlapci to beru ako samozrejmost v muzskom spravani.
    To co sa uz stalo sa neodstane, ale budem rada ak sa kazdy kto tieto riadky precital zamysli a prehodnoti svoje postoje voci svojim blizkym a mozno i k svojim potomkom.
    Muzi su uzasni v svojej podstate, nerobme z nich tupe zvery. Prosim, skuste to brat takto.
    publikované: 31.05.2005 20:31:48 | autor: Jula (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Presne takto nejako sme to brali, teda aspoň ja.
    Ak si čo by iba jeden môj príspevok pochopila ako výčitku, tak takto si to naozaj pochopiť nemala. Aspoň takýto úmysel z mojej strany nebol.
    Ako som už spomenul, tvoj článok sa mi veľmi páčil, aj keď bol o smutnejšej stránke života.
    Je to článok o ťažkých cvíľach, no znie ako poézia.
    Je to nezvyčajné (no nie nevhodné), ale je to tak.
    publikované: 31.05.2005 20:42:51 | autor: Dávid (d5d) (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014