Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Totalita o krok bližšie

Tento krát som sa rozhodol reflektovať súčasný vzťah medzi západnou Európou a severom Afriky. Ozrejmovať udalosti v Tunise, Egypte a Lýbii nie je určite potrebné. Položím si veľmi jednoduchú otázku? Je západ naozaj ohrozený Islamskou inváziou z týchto krajín? Prečo býva Islam označovaný ako nebezpečný?
Ak chcem zodpovedať na tieto otázky, musím si položiť ďalšiu a pochopiť súvislosti, ktoré z celého toho humbuku vyplvývajú. Otázka by znela kto je priemerný európan? Jednoznačná odpoveď samozrejme neexistuje, pretože tento kontinent je tak multikultúrny, že baviť sa o opaku by nemalo veľkú cenu. Z toho následne vyplýva širokospektrálna kultúrna, náboženská a hodnotová rôznorodosť. EU sa spočiatku javila ako nástroj, ktorého cieľ je práve vytvorenie priemerného európana. Pre naplnenie takejto neľahkej úlohy bolo nutné zavisť do politiky riadnu dávku liberalizmu. Liberalizmus ale nesublimoval do predpokladanej formy. Jeho výsledkom bol a je takzvaný pseudoliberalizmus. Dôsledky sú jasné a dnes sebavedomie krajín, pocit istoty a slobody každej z nich sa blíži k čislu 0. Politické systémy si vyžadujú nesmierne zmeny. Nepoprieram, že adekvátne pomenovanie premeny by bol "kultúrny barbarizmus". Panika, ktorú pochytili štáty zavádzajúce nové colné kontroly je síce opodstatnená ale neprišla vo vhodnú chvíľu.
Celú situáciu prirovnám k Svätoplukovým prútom. Jediné čo môžme čakať je koniec, pretože dávno započatá spolupatričnosť bola zjavné hraná. Podobne ako bola hraná pomoc k pozitívnym zmenám v severnej Afrike. Vždy išlo len a len o peniaze.

Spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

  1. Poznámka k pseudo-liberalizmu
    Štát prestáva byť súčasťou utilitárnej mašinérie určenej na to aby pomáhala jednotlivcom čo najlepšie rozvíjať ich osobnosť a stáva sa "morálnou" inštitúciou kde slovo "morálny" nie je protikladom slova "nemorálny" ale označuje inštitúciu ktorá vnucuje svojím členom svoje názory na všetky morálne problémy či už sú tieto názory morálne alebo naopak veľmi nemorálne. V tomto zmysle je nacistický alebo hocijaký iný kolektivistický štát "morálny" zatiaľ čo liberálny štát takým nie je.
    - Friedrich Hayek

    Citát je s jeho knihy: Cesta do nevoľníctva
    publikované: 12.05.2011 11:26:11 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Mimochodom, čítajte dobre, správne:
    Hayek tu nehovorí že kolektivistický štát je morálny, aj uvodzovky okolo toho slova to napovedajú, on vlastne tvrdí pravý opak. Ale ani netvrdí že morálka tu absentuje úplne. Ale absentuje tu lebo onen liberalizmus si mukli (indoktrinovaní tými novodobými orwellovými sviňami) vysvetľujú scestne -:

    http://robentin.hlava.sk/article.php?article=913
    Nie_je_proti_nim_kto_je_s_nami_[1/2]
    publikované: 12.05.2011 11:30:51 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Kde sa vzali morálne zásady
    Obecný darwinovský názor na původ morálních zásad lze asi nejlépe shrnout následujícím způsobem: lidé mají sklon k morálním soudům které jim pomáhají předat geny do dalších generací (nebo alespoň k soudům které by tomu napomáhaly v prostředí ve kterém probíhala evoluce člověka). Morálka je tedy neformálním kompromisem mezi vzájemně soutěžícími oblastmi genetického zájmu jednotlivce, každá z nich se snaží utvořit morálku podle svých vlastních potrěb a používá k tomu všechny páky které se jí nabízejí.
    - Robert Wright

    Citát je z jeho knihy: Morální zvíře
    publikované: 12.05.2011 11:38:31 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Ako sa stať ozaj morálným zvieraťom
    aneb: Wie man wird was man ist

    Když pochopíme co je a co není z hlediska přirozeného výběru chorobné, pomůže nám to postavit se tomu co je chorobné z hlediska našeho.
    - Robert Wright
    publikované: 12.05.2011 11:44:20 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Hraná spolupatričnosť
    Soustředení na sebe sama je typickým znakem života na této planetě. Organismy se chovají tak jako kdyby jejich prospěch byl důležitejší než prospěch všech ostatních organismů (s výjimkou těch případů kdy jiné organismy mohou přispět šíření jejich genů). Může se zdát neškodné Millovo tvrzení [O slobode - jeho esej] že vaše štestí je oprávněným cílem jen tehdy když nebrání štestí druhých. Ve skutečnosti je to kacířství proti evoluci. [pretože] Naše štěstí bylo vytvořeno proto aby bránilo štěstí druhých, [-] existuje právě proto abychom se jím sobecky zabývali.
    - Robert Wright
    publikované: 12.05.2011 12:00:47 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Sloboda a solidarita
    Mill se řídil myšlenkou nenulového součtu (aniž by tento výraz použil nebo ho alespoň blíže popsal) až do jejího logického závěru. Chtěl aby celkové štěstí bylo co možná největší, cestu k tomu viděl v co největším sebeobětování každého z nás. (...) Krátce řečeno, měli byste žít s přesvědčením že dobro všech ostatních je stejně důležité jako vaše vlastní dobro.
    Toto je radikální učení. Jsou známy případy kdy jeho hlasatelé skončili na kříži. Mill k tomu napsal: "Ve zlatém pravidle Ježíše z Nazaretu vidíme celý princip utilitární etiky. Dělat to co chceme aby nám ostatní dělali, a milovat svého bližního jako sebe sama, to představuje vrcholné zdokonalení účelové morálky."
    publikované: 12.05.2011 12:11:28 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Vrcholné zdokonalení účelové morálky
    1./ Robot nesmie ublížiť človeku alebo svojou (nečinnosťou resp) neutralitou dopustiť aby mu bolo ublížené. 2./ Robot musí poslúchnuť človeka, okrem prípadov keď je to v rozpore s prvým zákonom. 3./ Robot sa musí chrániť pred poškodením, okrem prípadov keď je to v rozpore s prvým alebo druhým zákonom.
    - Isaac Asimov
    publikované: 12.05.2011 12:17:10 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Cesta sebeobětování
    Je ponizujuce rozmyslat o sebe ako o nemohucej figurke odkazanej na svojvolu dajakeho sadistickeho despotu. Je ponizujuce stazovat sa na svoju skonstruovanost a teda zasadnu neschopnost napravit svoje vzorce. Je ponizujuce trvat si na svojej idiotskej pravde a neobetovat svoju jesitnost vyssim principom. Je ponizujuce cokolvek chciet na ukor druheho. Ja sam musim byt silny uniest toho slabeho. Ja sam musim byt pokorny zariadit sa podla spravneho. Ja sam musim byt rozumny dorast na vzneseneho. Ja sam musim byt odvazny zrieknut sa vsetkeho.
    - Rob(o Val)entin
    publikované: 12.05.2011 12:21:58 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Oprava
    Slová "sadistickeho despotu" (v tom mojom výroku) si nahradte slovami "privilegovaneho trpajzlika".
    publikované: 12.05.2011 12:28:30 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Poznámka k oprave
    Lepšie to vyjadruje realitu dnešných dní.
    publikované: 12.05.2011 12:32:14 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Ja, Robot
    http://www.megavideo.com/?v=QXV77JDG

    Pozrite si pekný film :)
    publikované: 12.05.2011 12:51:53 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Bolševická nadvláda
    Všakže je to pekný film, výborné spracovanie, nuž veľmi sa mi páčil, ach, ktovie prečo tým robotom horeli "srdcia" zrovna na červeno, bola to len náhoda? :)
    publikované: 17.05.2011 14:20:43 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014