Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prečo sme takí?

Často sa pýtam, prečo si stále myslíme, že inde sú lepší ako my.

Priznám sa. Celkom sa mi zapačilo čítať príspevky na BLOG.SK. Poniektorí ste si mohli všimnúť, že dokonca neodolám a priamo reagujem. Dnes skúsim pre zmenu zas dať priestor ostatným aby súhlasili, či nesúhlasili s mojími názormi.

K napísaniu týchto riadkov ma vyprovokoval príspevok pod názvom TRIČKO. Po prečítaní anglického textu na tričku ( to som zvládla i so svojími znalosťami začiatočníka) ma napadlo, že význam môže byť i hanlivý, niečo v tom zmysle "...maj ma rád..." s odpoveďou ..."aj ty ma môžeš". Slušná výchova mi nedovoľuje použiť ten presný hrubý výraz. Ale budem myslieť pozitívne a povedzme, že to bol prejav ústretovosti a sympatií.

O tom som však nechcela hovoriť. Zamyslime sa, koľkí chodíme v takto popísaných tričkách, s cudzími textami, častokrát pre nás neznámymi a ktovie koľkými hanlivými výrazmi. V tom lepšom prípade robíme reklamu cudzím firmám a čo je na tom zaujímavé ešte im aj za to zaplatíme. To je biznis!  Koľkokrát som už dala za pravdu reklame na jeden nemenovaný nealko nápoj: "Imidž je nanič..." Takýto určite. Aspoň z môjho pohľadu.

Jeden môj spolužiak sa vždy vedel rozčuľovať nad "frajermi"v popísaných tikách. Kládol vtedy zaujímavú otázku: " Prečo si na seba nedá tričko s nápisom BRYNDZOVÉ HALUŠKY, KRIVÁŇ, BAČA... keď už musí chodiť dočarbaný?"

Doba postúpila, v čase môjho pubertálneho veku takéto oblečenie bolo prejavom rebelstva, vzbury proti sväzáckym rovnošatám, ale dnes? Čoho je prejavom nosenie takýchto tričiek dnes.

Predpokladám, že mnohí sledujú program STV1 "Slovensko hľadá Superstar" Minulý piatok v zostrihu z Bratislavy sa objavil jeden kandidát s neuveriteľným popisom trička na chrbte. Svojím vystúpením pobavil porotu, zaujímavé, že ich nepobúril práve týmto nápisom. Keby to bol mal napísané v slovenskom jazyku....

V honbe za originalitou, často niektorí ľudia strácajú súdnosť. V snahe ukázať akí sú svetoví sa vlastne ukáže niečo úplne iné. Pritom, je toľko krásnych slov v slovenčine, toľko našich skvelých firiem, ktoré by sme mohli prezentovať (keď už tak túžime chodiť v počarbanom oblečení) a to už nehovorím o možnosti prejaviť svoju kreativitu a zmaľovať si tričko sám. Keď vieme spraymi popísať neuveriteľné plochy, prečo nie tie menšie a zároveň ich nosiť. Aj medzi sprayermi je veľa takých, čo majú ozajstný talent.

Možno mi teraz budete oponovať a presviedčať ma o množstve propagačných predmetov s logami našich firiem. Áno, súhlasím, pribúda ich, je len na nás či ten imidž bude náš, alebo budeme platiť za to, že robíme niekomu inému chodiacu reklamu.

Jeden skutočný príbeh.

Pred pár rokmi vznikla malá eseročka zameraná na strojársku výrobu. Mladý riaditeľ trval na tom, že zamestnanci budú oblečení vo farbách firmy a tak dal vyrobiť pracovné oblečenie pre všetkých zamestnancov. Originálne oblečenie sa páčilo. Dôkaz mal možnosť vidieť neskôr aj samotný riaditeľ. Z jari, keď sa začalo sadiť na záhradkách, záhumenkách, políčkach, pri jednom zo svojich výletov zazrel farby svojej firmy na jednom z polí. Myslel si, že je to jeho pracovník, tak sa tam zastavil. Aké bolo jeho prekvapenie, keď vo firemných montérkach videl cudzieho človeka. Nedalo mu to, spýtal sa kde prišiel k takému parádnemu oblečeniu, či tam robí a či je tam zaujímavá práca. Chlapík, nepoznajúc ho, mu porozprával ako videl u švagra tieto montérky, vzhľadove sa mu páčili, tak ich od švagra vydrankal. Páčilo sa mu,že firma sa stará o svojich ľudí. Páčilo sa mu, že oblečenie sa dobre nosí a je ho v ňom vidieť na diaľku. Páčilo sa mu, že sa pri ňom zastavujú iní ľudia a pýtajú sa ho na to isté.

Záleží len na nás či v Bruseli, Londýne, v Paríži či inde na svete budeme vidieť ľudí s nápismi "POBOZKAJ MA, SOM SLOVÁK (rád bozk vrátim)", "BRYNDZOVÉ HALUŠKY SÚ NAJLEPŠIE", " OD KRIVÁŇA K TATRÁM", alebo " UK BRATISLAVA", "TRNAVSKÁ UNIVERZITA".... Netreba sa báť,svet nám porozumie.

Aspoň toľko k tričkám. A nie len k nim, ale  i k nášmu povedomiu, našej hrdosti.

Tieto riadky sa netýkajú len Slovákov. Pokojne si tam použite svoj rodný jazyk. Týkajú sa každého človeka, ktorý si ctí svoj pôvod, svoj materský jazyk, svoju rodnú zem. Buďme sami sebou, buďme originálni ( v tom dobrom slova zmysle) a budeme zaujímaví pre iných.


Zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. mnooo.
    tak som sa dočítal až ak záveru a musím uznať, že v tomto mi napadol jeden taký poznatok. V podstate ani nie môj ako poznatok Palka Bruchalu, ktorý na recepcii pri jednom rozhovore o móde podotkol, že...

    "Ja nemám moc rád značkové veci i keď si ich kupujem, pretože sú kvalitnejšie. Ale úprimne. nemusím nosiť tie veci, ktoré majú cez celý hrudník veľký nápis. Stačí mi, keď je značka vzadu na nášivke, alebo niekde úplne maličká."...

    takže už iba k nemu by som dodal jedno. Ak chceš byť originálna, choď v cisárových nových šatách. Veď... Aj tak už speje letná móda k nahote. ;) Jediné, čo je v nej iné je to, že ju bude iba málokto akceptovať ;).

    Takže. Suma sumárum...
    Slováci sme... Maďarov počúvame... Angličanov máme na tričkách... Tetujeme si čínske (alebo japonské) znaky na telo... Jediné, čo je naše, je asi pitie alkoholu. (Hik). Takže... Hlavu hore... Ruku na srdce a povedz si... Kam chcem ísť?
    publikované: 03.12.2004 13:40:46 | autor: SNiPI (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. poprosim o citacie spominanych sloganov
    osobne superstar nesledujem, maximalne tak na nete a tam na tricka nepozeram...

    slusna vychova je pekna vec, ale ja si teraz mozem iba domyslat co tam bolo....

    inak v celku suhlasim, ja tiez sporadicky nosim - hlavne na plazi - tricko s firemnymi symbolmi...
    publikované: 03.12.2004 17:03:48 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. noo...
    ...preco sa pozastavovat nad tym kto ma co napisane na tricku a akym jazykom? Ja si take tricko neobleciem, lebo mne sa nepacia popisane tricka a je mi jedno v akom jazyku to je napisane , niekto iny si ho oblecie, lebo sa to tomu dotycnemu paci... o tom to je... A ked ty chces, tak si napis na tricko "bryndzove halusky su najlepsie" alebo nieco ine a oblec si ho...
    publikované: 03.12.2004 17:46:10 | autor: hm (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Spomenul som si na nieco.
    Ako decko som poznal chalana, nosil mikinu s napisom od jednej ruky cez hrud k druhej, nepoznajuc vyznam tych slov. Bol to pekny kvalitny napadny kus odevu a on bol nan patricne hrdy. Raz mu ktosi ten napis prelozil. Odvtedy si to uz neobliekol. Mne nepripadal az tak hlupy, ked nosil ten napis s velkymi bielymi pismenami, pre neho neznameho vyznamu, ale hlavne vtedy, ked to prestal nosit. Ten napis znel v preklade: PITE MLIEKO - JE ZDRAVE :))
    publikované: 01.01.2005 15:56:05 | autor: Spirit (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014