Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

MS v Liberci..dnes v pretekoch severskej kombinacie startuje Robert Kartik

Vo štvrtok je v českom Liberci na programe boj o prvé dva medailové komplety na majstrovstvách sveta v klasických lyžiarskych disciplínach
zdroj: SLZ

LIBEREC 18. februára (SITA - od vyslaného redaktora Zdena Suchého) - Vo štvrtok je v českom Liberci na programe boj o prvé dva medailové komplety na majstrovstvách sveta v klasických lyžiarskych disciplínach.

Popoludní bude na štarte slovenský premiant. V pretekoch v severskej kombinácii s hromadným štartom bude slovenské farby hájiť Róbert Kartík. Devätnásťročný Banskobystričan je momentálne na Slovensku jediný kombinátor, ktorý aspoň ako-tak zvláda tento lyžiarsky klasický dvojboj. Žiadne zázraky sa od neho čakať nedajú. Na nedávnych majstrovstvách sveta juniorov prvé preteky s bežeckou časťou na 5 km nedokončil, v pretekoch s dvojnásobnou dávkou behu skončil v konkurencii 58 pretekárov päťdesiaty piaty. Pre neho by štart v Liberci mal byť akousi injekciou do ďalšej kariéry. Po štvrtkových pretekoch odcestuje aj so svojím trénerom Jánom Solivajsom domov, ďalšie štarty už neabsolvuje. Bežecká časť pretekov kombinátorov na 10 km má štart o 14.15 h, jednokolová skokanská súťaž na mostíku HS 100 by sa mal uskutočniť od 17.15 h.

V bežeckom areáli Vesec majú ženy na programe preteky na 10 km klasickou technikou s intervalovým štartom. Slovensko bude mať v štartovom poli jedinú pretekárku - 32-ročnú Katarínu Johansen. Bude to pre ňu vôbec prvý štart na svetovom šampionáte v kariére.
"V prvom rade sa veľmi teším. Zatiaľ vôbec nemám trému, motivácia mi však nechýba,“ s úsmevom vravela v stredu neskoro popoludní po návrate z testovania lyží pretekárka ŠKP Štrbské Pleso. "Ja to mám jednoduché. Mám dvoje lyže, ešte jedny som si požičala, vyberala som teda z troch párov,“ zasmiala sa otázke, koľko jej testovanie zaberie času.
Na svoju majstrovskú premiéru si toho naložila dosť. Okrem štvrtkovej klasickej "desiatky" chce skúsiť aj šprint voľnou technikou, ak pricestuje na sever Česka Katarína Garajová, mali by skúsiť aj tímšprint klasicky a na záver MS si plánuje vyskúšať sily na 30 km voľne s hromadným štartom. "Ja nemám žiadne konkrétne ciele, koľká by som chcela skončiť. Chcem odbehnúť tak, aby som sama cítila, že som to neodflákala, ale dala som do toho všetko, čo bolo vo mne. Chcem mať po pretekoch dobrý vnútorný pocit. Nech to dopadne akokoľvek, bude to pre mňa bonus. Jeden tajný plán však mám. Chcem si vybehať také FIS-body, aby som ešte mohla štartovať vo Svetovom pohári,“ pokračovala sympatická rodáčka z Tatranskej Štrby.
Do Liberca ju prišiel povzbudiť aj jej nórsky manžel, ktorý je zároveň aj jej trénerom a manažérom. Spolu majú 6-ročnú dcérku a 4-ročného syna. Po obhliadke tratí vo Vesci vie, že preteky nebudú jednoduché. "Sú to veľmi ťažké trate. Je tam množstvo strmých stúpaní, na Slovensku také hádam ani nemáme. Veľa bude záležať od počasia. Je to tam dosť otvorené, fúka vietor. V stredu som si pozrela kvalifikáciu mužov. Tí sa miestami doslova brodili snehovými jazykmi a závejmi. Stopy takmer nebolo vidieť. Uvidíme, čo počasie pripraví nám,“ naznačila hlavné obavy zo štvrtkových pretekov juniorská majsterka Slovenska spred štrnástich rokov ešte pod dievčenským menom Kriššáková. Od maturity nežila na Slovensku. Vyštudovala ekonómiu v USA, potom tam ostala pracovať. Keď sa vydala, vrátila sa aj so svojím nórskym manželom do Európy, zamestnala sa v Amsterdame. Lyže išli úplne bokom. K slovu sa dostali až potom, keď sa Johansenovci presťahovali do Helsínk. Naplno sa k ním vrátila, keď prišla domov na Slovensko.
Momentálne je slovenskou ženskou bežeckou dvojkou. Štart na majstrovstvách sveta je jej vrcholom športovej kariéry. "Každý sa ma pýta, či už som nervózna. Už začínam byť - z tých otázok,“ zasmiala sa. "Viem, že určitá hladina nervozity ma dokáže nabudiť pred pretekmi. Tak verím, že to príde,“ zakončila Katarína Johansen. Štart jej disciplíny je o 11.30 h.

Štvrtkový program na MS a profily slovenských reprezentantov, ktorí nastúpia na štart:

beh na lyžiach - preteky žien na 10 km klasickou technikou (11.30) - Katarína Johansen (ŠKP Štrbské Pleso), nar. 17. augusta 1976, prvýkrát na MS.
Najväčšie úspechy: 4. miesto na Bielej stope v Kremnici 2008, celkovo deväťkrát v desiatke najlepších v pretekoch kategórie FIS; trikrát na stupňoch víťazov v pretekoch Slavic Cup-u

severská kombinácia - preteky s hromadným štartom - beh na 10 km (14.15), skok na mostíku HS 100 (17.15) - Róbert Kartík (ŠK Kartík Banská Bystrica), nar. 23. marca 1989, prvýkrát na MS.
Najväčšie úspechy: 55. miesto na MSJ v Štrbskom Plese 2009, 49. miesto na MSJ v poľskom Zakopanom 2008, 48. miesto na MSJ v talianskom Tarvisiu 2007; 52 miesto v pretekoch Kontinentálneho pohára v nemeckom Klingenthali v aktuálnej sezóne



Majstrovstva sveta | stály odkaz

Komentáre

  1. SK
    Dnesnu sutaz prelozili na zajtra.
    publikované: 19.02.2009 21:22:31 | autor: ... (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. pozri
    Navštív stránku http://www.dennik.eu nájdeš tam aktuálne novinky a spravodajstvo. Získaj výhodu nad kasínom, pozri http://www.e-tip.sk kde nájdeš výborné diskusné fórum.

    Výroba internetových stránok, redakčných systémov a internetových obchodov za najnižšie ceny na trhu http://www.nettur.sk

    Potrebujete poradiť? Osobné financie a podnikateľské poradenstvo nájdete na http://www.poradca.info
    Bývanie - http://poradca.info/byvanie.html
    Poistenie - http://poradca.info/zabezpecenie.html
    Investovanie - http://poradca.info/investovanie.html
    Podnikateľské poradenstvo - http://poradca.info/bussines/index.html
    publikované: 10.07.2009 18:18:39 | autor: jano (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014