Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vyslúžilcom od 1. júla 2020 valorizujú dôchodky

...každý poberateľ VD dostane, napríklad za 15 odslúžených rokov rovnako 9 euro a to bez ohľadu na jeho skutočnú mesačnú výšku VD. Čo sa niektorým nepáči ...

Niekto, kto je menej znalý problematiky si povie „Už ?“ ale ďalší čo vie, o čom to je, si pre zmenu povie „Konečne !“ Civilné starobné dôchodky (SD) totiž boli valorizované už 1.1.2020 a to o 2,9 % z mesačnej výšky SD, ale najmenej o 9 euro. No vyslúžilci svoje VD majú valorizované neskoršie o pol roka, oproti civilnej valorizácii, preto až od 1. júla 2020. No nielen dátum valorizácie je odlišný, iná je aj metodika výpočtu valorizácie. Výsluhové dôchodky totiž nie sú valorizované podľa ich mesačnej výšky, ale podľa počtu odslúžených rokov. A to tak, že 9 euro sa vydelí 15, čo je 0,6 euro. Tento koeficient sa následne násobí počtom celých odslúžených rokov a výsledkom je výška valorizácie.  Čiže tu výška mesačného VD jedinca nehrá žiadnu úlohu, a to je veľký rozdiel oproti SD, kde sa pre zmenu vôbec nehľadí na počet odrobených rokov, ale len na výšku mesačného SD toho, ktorého jedinca.

Takže, každý poberateľ VD dostane, napríklad za 15 odslúžených rokov rovnako 9 euro a to bez ohľadu na jeho skutočnú mesačnú výšku VD. Pritom starobný dôchodca dostal SD zvýšený o 14,5 euro vtedy, ak jeho mesačný SD bol 500 euro. Pri SD vo výške 800 euro je to zvýšenie o 22,3 euro. Ale aby mohol výsluhový dôchodca dostať mesačné zvýšenie VD napr. o 23 euro, musel by mať odslúžených až 38 rokov. Podotýkam, že vojaci slúžia spravidla len od 18 do 55 rokov fyzického veku, to teda znamená, že ich maximálna doba služby je spravidla 37 rokov. Znova zvýrazňujem, že je jedno, kto má akú vojenskú hodnosť a tiež, že valorizácia je rovnaká pre všetkých poberateľov VD, a to bez rozdielu ich skutočnej výšky mesačného VD. A tak si značná časť z nich myslí, že je to nespravodlivé, lebo pri valorizácii VD sa uplatnila len zásada solidarity s poberateľmi nižších VD, ale  zásada zásluhovosti, inak povedané výška VD, nebola vôbec zohľadnená.

Zrejme v roku 2019, kedy túto zmenu odhlasovala koalícia vedená stranou Smer-SD, išlo vtedajším poslancom nie o spravodlivosť, ale o politiku. Svedčí o tom aj vystúpenie pani poslankyne Sone Gaborčákovej (OĽANO-NOVA), ktorá vtedy v diskusii k tomuto zákonu povedala toto: ... „ Akékoľvek zvyšovanie dôchodkov, ktoré nie je viazané na predchádzajúcu úroveň príjmov, je v rozpore s nálezom Ústavného súdu.......Kým v systéme sociálneho poistenia sa striktne dodržuje účel valorizácie na udržovanie kúpyschopnosti dôchodcov, v systéme sociálneho zabezpečenia chýba akákoľvek väzba na infláciu. Pevná časť valorizácie v starobných dôchodkoch, ktorá sa berie ako základ pre určenie valorizačnej sumy výsluhových dôchodkov je naviazaná na rast priemerného dôchodku v systéme sociálneho poistenia. Navyše pre valorizáciu starobných dôchodkov platí, že zvýšenie je max 2 % z priemerného starobného dôchodku, inflácia, suma vyplácaného dôchodku. To znamená, že nízke dôchodky sa zvyšujú o viac ako je inflácia, vysoké dôchodky o infláciu. Tento princíp treba uplatniť aj na výsluhové dôchodky. Aký je logický argument aby sa výsluhové dôchodky valorizovali inak ? Je možné že existuje nejaká snaha zabrzdiť rast výsluhových dôchodkov cez valorizáciu, ale to by bol určite čudný nápad. “ ! ? ! Bolo to povedané 16. 5. 2019 o 17,10 hod. kedy sa poslanci (OĽANO-NOVA) zdržali hlasovania, ale ostatní odhlasovali to, čo im ich stranícki šéfovia prikázali.

Dnes je garde opačné. Pri moci je vláda na čele s OĽANO a SMER-SD je v opozícii. A tak bude zaujímavé sledovať, či si na túto nespravodlivosť, aj napriek starostiam s COVID-19, ešte spomenie aj pán Matovič, pán Mikulec a pán Naď. Nezaškodilo by vyhovieť uvedeným argumentom ich bývalej poslankyne a to tak, že urobia nápravu tejto nepodarenej novely zákona 328/2002 Z. z. Príjemný a pekný deň praje doko.

Podobná tému rozoberám aj na http://doko.blog.portal.sk/detail-realna-hodnota-vysluhovych-d%F4chodkov-%84vdaka%93-ich-valorizacii-kazdy-rok-klesa.html?a=014d08418f4b365b12c4874105db1c6a


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014