Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pozitívum fenoménu Reality show

 Síce mi trvalo strašne dlho nájsť nejaké, ale teraz Vám ho konečne prinášam, čiže ak oň stále máte záujem, alebo sa chcete Vy podeliť o hocaké iné pozitíva (alebo len bezcielne surfujete :D), tak vstúpte...
 K pochopeniu základov mojej teórie pozitívnosti tohoto typu "relácie" je potrebné zaloviť v pamäti a dostať sa k spomienkam na testy, ktoré prebehli (myslím) niekedy koncom minulého kalendárneho roka, keď boli testovaní žiaci deviatych ročníka základnich škôl, pričom Slovenskej Republike bola vytýkaná neschopnosť detí "čítať s porozumením", vtedy bola zodpovednosť za tento fakt zhodená na televízne relácie, kvôli ktorým neostáva bežnému žiakovi čas na čítanie hodnotných diel.

 Teraz sa už pomaly dostávam k samotnému faktu, nad ktorým som musel dlho hĺbať a táto horespomenutá udalosť ma vedie k pozoruhodnému záveru:

"Reality show vracia mladých ľudí späť k čítaniu kníh."

Keďže menej (aj viac) chápaví možno nepochopili sled mojich myšlienok, tak sa asi budem musieť pokúsiť ozrejmiť dôvody tohto výroku.

 Skúste si predstaviť klasický večer od doby, keď začali dve komerčné televízie: "Absolútna úchylnosť" (AU) a "Plátená strieška pred obchodom" (PSpO) vysielať relácie daného typu. Uvedomelý mladý človek si sadne pred obrazovku televízora, stlačí tlačítko na diaľkovom ovládači zo zvyku prepne na TV PSpO, poprípade ak patrí k tým vyvolením, ktorí majú signál, tak naladí TV AU a začne pozerať.

 Po prvom zhliadnutí si pomyslí, že dávajú asi nejakú talkshow, tak sa započúva do debaty, ktorá prebieha medzi piatimi ľudmi bezduchého výrazu. "Pravdepodobne si pozvali retardovaných mládencov a devy, aby porozprávali o svojom životnom osude", pomyslí si. Po určitom čase začne mladý človek pochybovať o tom, kto je v tejto relácii vlastne moderátorom a kto pozvaným, tak pre záchranu aspoň svojho zdravého rozumu prepína na inú stanicu, zhrozene zistí, že tam tiež vysielajú nejakú talkshow, preto prepína znova, tentoraz už na druhý kanál "Slovenskej nesvojprávnej televízie" (SNTV). Práve beží dokument o záchrane Bábôčky admirála na Sahare, lenže práve tento mladý uvedomelý človek nie je vo vojnových témach doma (obzvlásť, čo sa týka námorníctva), tak zhnusene vypne televízor.

  Skúste si to teraz všetko pospájať a budete musieť uznať, že tomuto uvedomelému mladému žiakovi ostáva len jediná vec, čo môže robiť...
...prečítať si nejakú dobrú knihu.Okrem iních odporúčam aj knihu Besnota

P.S. Z dôvodu, že som si niektoré fakty neoveroval (nikdy som nepozeral nijakú reality show viac ako 3 minúty v kuse) sa musím ospravedlniť všetkým, ktorých som sa v tomto článku z nevedomosti alebo z neopatrnosti dotkol.

...Úvahovňa | stály odkaz

Komentáre

  1. Celkom zaujímavá úvaha...
    A celkom k veci. Napríklad ja som znova začal čítať Pána prsteňov...
    publikované: 04.11.2005 20:23:07 | autor: nekromancer (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. @gnaag
    fakt piekne prirovnanie k talkshow s retardovanymi :D good good
    publikované: 04.11.2005 21:36:16 | autor: Jony (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ja iba tolko ...
    mne sa babocka admiralska velmi paci, vzdy sa mi pacila, paci sa mi aj modracik, zltacik, ale bnaspriklad babocka tusijm osikova uz taka pekna neni a zas babocka pavooka je vsade mozde, admiralsku som ale tusim uz aj videla a modraciky su zlatunke, lebo su take malinke ...
    publikované: 04.11.2005 22:32:44 | autor: zeixxy (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. aha hej
    a paci sa mi ten tvoj rodokmen
    publikované: 04.11.2005 22:33:02 | autor: zeixxy (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. hmmm
    a este jedna vec, ja niekedy pozeravam talksow, teda som dnes pozerala reprizu pod lampou, lebo tam bol jeden ucitel od nas :) aaa keby bolo viac takych, ja by som to aj pozeravala, no naozaj, vazne ze ano .. ale ked vysielaju pod lampou, casto uz spim, alebo intenzita mojho vnimania a uvazovania klesa na minimum
    publikované: 04.11.2005 22:35:10 | autor: zeixxy (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Nech som sa snažil akokoľvek,
    nepodarilo sa mi nájsť nejaké negatívum fenoménu reality show, pravda ak nevychádzam z mojich vlastných potrieb, Mňa programy tohoto typu jednoducho nudia. Ale pre väčšinu divákov majú zrejme jasné pozitíva - inak by nemali takú sledovanosť. Zrejme viac vychádzajú z ich potrieb, ako napríklad čítanie kníh. Myslím, že čítať knihy sotva začne čítať viac ľudí - nanajvýš o 5%, a to je naozaj značne prehnané číslo. Pokiaľ by si chcel pokúsil som sa túto problematiku rozobrať do väčšej hĺbky v eseji "Mystifikácia kultúrnymi elitami" na http://www.daimonion.sk/obsah/elity/index.php.
    publikované: 05.11.2005 11:05:40 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. A ete niečo,
    relácie tohoto typu sú v mnohom podobné s blogovaním. Aj tu pred zrakmi verejnosti ľudia prezentujú neraz svoje intímne vnútro, odhaľujú sa všelijako - často ani o tom netušia. Pokúšajú sa získať obdiv, uznanie, slávu. Aj tu sa hlasuje a našlo by sa viac paralel. Je to skrátka v ľudskej prirodzenosti. :)
    publikované: 05.11.2005 11:09:54 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. pre diamonin
    kde sa tu hlasuje? ja co som postrehla, tak maximalne tu ma niekto obcak anketu ... a to myslim s potrebou uznania a slavy az tak nesuvisi ... hmmm ... no a toto "Pokúšajú sa získať obdiv, uznanie, slávu." tiez nie je pravda .. totiz aby to pravdou bolo, muselo by to platit vo vsetkych pripadoch a ja viem jeden kontrapriklad - mna, pretoze nepotrebujem ziskavat obdiv, uprimne neznasam, ak ma niekto chvali velmi vela, ked je niekto vdacny, staci povedat dik a tym je to vybavene, nic viac ... dalej uznanie ... hmmm, za svoje clannky tu publikovane ak by som ocakavala uznanie, bola by som uboha, naivna, hlupa, ... lebo .. no jednoducho tak a slava? co je slava? je niekto na sloovensku vobec slavny? kedy sa stava clovek slavnym? a teda ... ma tuna niekto moznost prostrednictvom blogu slavu ndobudnut? asi tolko ... a verim, ze rpipadov, ako som ja, sa najde ovela viac ... no a este .... co mi blog dal? nuz .... dlho som v sebe dusila nieco, co som zo seba nakoniec dostala a mozno to nie je vdaka blogu, teda urcite nie, skor kvoli jednej osobe aaa vies, co? som spokojnejsia, dostala som chut na vela veci a tak .... aaa k obdivu a uznaniu este jedna vec ... ak clovek po takom niecom apson podvedome tuzi, je to super, precoze je cielavedomy, chce veci robit lepsie, ako ostatni, a preto sa snazi, aby to tak aj naozaj bolo, pretoze stratit ciel je dost zle ..
    publikované: 05.11.2005 13:58:14 | autor: zeixxy (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. a este jedna vec
    ja by som o nejakom negative aj vedela ... totiz neviem, ci to tak vnimam iba ja ... ale to, co sa tam odohrava, nie je skutocny zivot ... ibaze aj´k to ludia vidia, myslia si, ze by to tak asi malo byt a moze sa stat, ze sa budu chciet tak spravat ... neviem, mozno to tak nie je, ale mozno aj je ... ja sa inak musim priznat, ja ked som bola mladsia o daco rokov, pozerala som parkrat jednu reality, bola nemecka alebo rakuska a bola o obeznych ludoch, ako chceli schudnut a tam svicili v bazene a tak, chodili na masaze a jedli zdravo ... a este jednu vec, to neviem, ci to je tiez, ale dalo by sa to porovnat, na discovery to tusim bolo, ze mladsi o 10 rokov, to bolo tiez celkom zaujimave, pozerat, aki boli a ako sa na konci zmenili, teda postupne, ale ...
    publikované: 05.11.2005 14:01:54 | autor: zeixxy (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. 2 Daimonion ... to bolo tvrdé.
     Pred nedávnom som sa rozprával so spolužiakmi o teste, v ktorom bolo treba zaškrtávať políčka v stĺpcoch (A,B,C,D). Debata bola o výsledných písmenách, čo skĺzlo do toho, aké obrazce vytváralo vyškrtané výsledkové pole :D. Dvaja z kamarátov sa vtedy zhodli na nejakom obrazci, na čo som zareagoval, že to mám asi zle, lebo ja som si nič také nevšimol. Kamarátka to okomentovala slovami: "To si nemal zle, si len menej vnímavý." Ostatný sa vtedy začali smiať a na zmetený pohľad spolužiačky odvetili, že povedať niekomu, že nie je vnímavý je dosť veľká urážka.<br /><br /> Nechcem ťa uraziť, tak skús ešte raz porozmýšľať nad tým, aký vplyv má sledovanie RS na ľudí, ak ani potom na nič neprídeš, tak ti asi budem musieť povedať, že si slabo vnímavý...
    publikované: 05.11.2005 16:04:28 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Na tvoju radu
    som ešte raz popremýšľal a o výsledok som sa podelil so všetkými v príspevku http://daimonion.blog.sk/detail-reality-show--v-poriadku..html?a=6c4f6e0281c1bf5b75fa81acb80f8e60
    Snáď to opäť nezoberieš osobne. Rád by som zároveň rozptýlil tvoje obavy. Nemusíš sa báť, nech čokoľvek napíšeš, neurazíš ma. Mňa zaujímajú iba myšlienky, nie emócie, ktoré ich neraz sprevádzajú.
    publikované: 12.11.2005 16:10:18 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. preco vam zas sibe?
    ..
    publikované: 11.01.2006 16:57:36 | autor: certica (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. No...
    To bohužiaľ nešibe nám, ale nejakému spamerovi...
    publikované: 11.01.2006 18:55:26 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014