Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

V zajatí menopauzy

Raz to čaká každú z nás - rozlúčka s menštruáciou a zmeny s tým súvisiace. Viete ale, čo presne príde? Hormonálne zmeny, ktoré s menopauzou súvisia, môžu mať rôzny efekt a na každú ženu pôsobia inak. Zatiaľčo bolesť hlavy alebo tráviace ťažkosti nie sú na prvý pohľad vidieť, menopauza máva ale dopad i na vzhľad. Okrem nárastu hmotnosti sú celkom časté rôzne kožné problémy. Našťastie existujú spôsoby, ako sa nepríjemných symptómov zbaviť, alebo ich aspoň obmedziť - redukovať ich možno napríklad pomocou hormonálnej substitučnej terapie, teda nahradením chýbajúcich hormónov zvonka. Ponúkajú sa však aj iné, alternatívne možnosti, ako je prírodná, homeopatická a doplnková terapia. Ak dôjde k strate menštruácie pred 40. rokom života, jedná sa o predčasnú menopauzu, ktorá sa vyskytuje zhruba u 2% žien. Zvládnutie menopauzálnych problémov v kocke. Bez ohľadu na akékoľvek hormonálne turbulencie, stále ste to vy. Chápte sa správne: návaly a potenie sú určite otravné, ale väčšie riziko číha na vaše srdce, prsníky, vaječníky, kosti, pankreas, mozog, obličky. Urobte všetko pre to, aby ste nepribrali. Do dvoch rokov po menopauze si nechajte vyšetriť štítnu žľazu - z krvi aj sonograficky. Ak máte iba mierne príznaky, alebo ste ochotná strpieť svoje subjektívne ťažkosti, nekomplikujte si život hormónmi - vystavíte sa zbytočnému riziku a o kosti sa môžete starať rovnako efektívne aj bez hormónov. Každý deň zaraďujte do svojej stravy sóju, tofu a iné potraviny s veľkým obsahom fytoestrogénov. Nevystavujte sa spánkovému deficitu. Starajte sa o svoje srdce radšej bez statínov. Prijmite sa: zmeny, ktoré prináša táto fáza života, sú nevyhnutné.
Menopauza nie je strašiak. Je to prirodzená fáza života ženy a má tiež svoje výhody. Napríklad ženy krátko pred menopauzou sa po menštruácii premieňajú na zvodkyne. A pred menštruáciou nie sú nafúknuté, nemajú depresívne stavy, úzkosť, podráždenosť, výkyvy nálad, čudné sny, nekontrolovateľné chute na sladké...
Zdroj - Igor Bukovský: Návod na prežitie pre ženu

Zdravý život | stály odkaz

Komentáre

  1. jaj
    nechapem preco furt strasia zeny s menopauzou..jetomobdobie ked sice ozaj niekedy nie je zrovna babe najlepsie ..priznaky su individualne..ale babenky viete ake je to labuzo inac?! proste vtedy uz prestane zajatie kalendara a planovanie zivota podla menstrucneho cyklu..vtedy nastava sloboda ako fyzicka, tak aj psychicka..hej, hej..vtedy sa uz citite ze mate na vsetko..vtedy pochopite ze ste uz velka a dospela naozaj , vystriete chrbat a uz vam kazdy a vsetko moze na neho akurat tak vyliezt..proste sloboda..
    publikované: 10.06.2014 14:34:58 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. HAPPY
    Takže môžeme byť všetky šťastné:)Stačí vydržať. Ďakujem za povzbudzujúci komentár!
    publikované: 01.04.2015 20:13:21 | autor: happywife (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014