Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hrôza

Zápisky kocúra v domácnosti. Tentokrát o samote.

 Počas víkendu došlo k dočasnej výmene personálu. Chyžnú vystriedal komorník.

Síce chápem, že kocúr nie je zábavná spoločnosť, ale aj tak - ten chlap nebol schopný vydržať 48 hodín osamote. A to ani nebola poriadna samota, lebo som tu bol ja, ergo živý tvor, plus televízor a internet. Stále vytelefonúval kamarátom na internát, odkvačil za nimi, potom si ich dotiahol ku mne (!) domov, pozerali televíziu - Eme nahrali zábavnú diskusnú reláciu so speváčkou Kratochvílovou - a dvaja tu zostali spať, aby komorníkovi nebolo smutno. O mňa sa príliš nezaujímali, za čo som im vďačný.

K tej diskusnej relácii s extravagantnou speváčkou by som len toľko: tvárila sa, že jej púťová ezoterika, bájne anjely a tak, pomohla vysporiadať sa s fenoménom smrti - "ti lidé neumírají, oni jenom odcházejí do jiné dimenze" - a keď došla reč na jej zosnulého brata, emočne sa rozložila. Nič v zlom, je to ľudské, ale prečo sa na niečo hrať, prečo sa tváriť, že našla recept na skľudnenie emócií, keď očividne trpí. A nechtiac tým potvrdzuje, že tej pseudomystike proste neverí.

No ale nech.  

O inom som chcel. O samote.

Súčasťou života primitívnych kmeňov sú doteraz detailne prepracované iniciačné rituály puberty. Je to, ako hovoria súčasní psychológovia, separácia od matky. Koniec bezstarostného, nevedomého detstva a začiatok vážnej dospelosti.

Celé sa to začalo ešte u opičích predkov, kedy bol samček po dovŕšení istého veku doslova vyhnaný nielen od matky, ale aj od kmeňa. Nikto z účastníkov nad tým nešpekuloval. U človeka sa tento akt vyhnania ritualizoval a chlapci už neboli vykopnutí preč naozaj, len akože. U niektorých kmeňov drastickejšie, u iných menej. Rituály však mali jehu významnú dimenziu - zážitok samoty. Aby bolo každému z tých chlapcov jasné, čo ich v živote čaká. Že už je každý sám za seba a bude sa starať o iných.

Práve zážitok samoty vedie k lepšiemu porozumeniu iným ľuďom. Čo neznamená, že ich majú radšej - to je kapitola sama osebe - ale lepšie sa v nich vyznajú. Potrebujú to na prežitie. Lebo ako bolo ukázané síce v hlúpej, ale miestami vkusne cynickej fchansúskej komédii RRRrrrr!, keď si sprostý a dôverčivý, nikdy neodhadneš, či ťa neumláti kyjom šaman vlastného kmeňa.

Nežijem medzi primitívmi, a preto sa tu nepodstupuje tvrdá separácia od matky a nevyžaduje sa skúsenosť so samotou. Samota je hodnotená ako niečo strašné. Až akýsi dôkaz zlyhania sa z nej stal. Kto nie je loser, vytvára družný, veselý, nepretržite sa utužujúci  kolektív. Lebo ten odvádza myšlienky smerom von a zabraňuje, aby sa človek nestretol sám so sebou a neposral od hrôzy.

Ach, ešte dačo. Ema má malú kamarátku Olivu. Oliva má množstvo hračiek, ale všade so sebou vláči jedného-jediného medveďa (nie plyšového, o akých tu na blogu už reč bola, ale z mäkkého moderného user friendly materálu). Rád sledujem Olivu, ako sa hrá. Všimol som si, že sa inak správa k mackovi ako k bábikám. Bábiky vyžadujú starostlivosť, opateru, pozornosť, vždy pri nich ustarostene vraští čelo, kým macko je dôverník - kamarát. A raz mi to došlo. Macko je ochranné totemické zviera, hlas z extrémnych hĺbok ľudskej minulosti. Niečo, čo posilňuje dôveru v tento svet. Iste sa taký výskum nikdy nerobil, ale myslím si, že na počiatku viery sú plyšové totemické zvieratá.

Na žiadne ďalšie múdrosti si momentálne neviem spomenúť. 

        

Kocúr Šunkes, bystrý žiak školy milétskej | stály odkaz

Komentáre

  1. Ahoj kocúrik
    samota je krásna.
    Najmä, keď pánečkovia zabudnú vyniesť kôš plný lákavých prekvapení...
    publikované: 26.04.2006 10:58:43 | autor: Mikymauz (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ... a
    chladničku keď zabudnú zavrieť, cheche.
    publikované: 26.04.2006 14:01:47 | autor: Šunkopes (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Šunkopes
    máš skvelých pánečkov. Mojim sa to, žiaľ, nestáva. baúúú
    ---
    ...a nočník keď hneď ne.... aáu
    publikované: 26.04.2006 15:50:33 | autor: Mikymauz (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Šunkopes
    máš skvelých pánečkov. Mojim sa to, žiaľ, nestáva. baúúú
    ---
    ...a nočník keď hneď ne.... aáu
    publikované: 26.04.2006 15:50:35 | autor: Mikymauz (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Mik
    ty hulvát! Padaj od toho počítača!!
    publikované: 26.04.2006 15:51:22 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Osoba
    fuj. Nehryz ho!
    Mikymauz, kto je tá strašná žena, čo nás nenechá vymnieňať si skúsenosti?
    publikované: 26.04.2006 16:26:17 | autor: Šunkopes (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Šunkopes
    Mikymauz má zakázané s tebou kamarátiť. Nenechám si kaziť vlastného psa. Ešte by ste si tu začali rozdávať návody na otváranie konzerv, chladničiek, dverí...
    A berte trochu ohľad aj na kocúra, u ktorého ste na návšteve. Keď sa tu začnete zverovať so všetkými nechutnosťami, čo ste kedy vyviedli, čo vám hlavičkami blúdia, sám vás vykáže na hnojisko.
    publikované: 26.04.2006 17:07:15 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. ahoj, syska
    Úplne sa zopsul ten kocúr.
    To on tu oblboval Mikymauza, vymákla som ho. Daj na psíka pozor, mačky sú dravce.
    publikované: 26.04.2006 18:48:33 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. ahoj ema
    s mačkami je psina. Najmä so zopsutými. Budem sa snažiť nedať už našej šelme psovitej príležitosť k ďalšiemu popsúvaniu Tvojho Šunkopsa. Tiež by si ho mohla držať ďalej od klávesnice, kým z neho znovu nebude neškodne filozofujúci Šunkes. Inak sa teš na recykláciu odpadu. Mikymauz vyžieral aj mačací záchod... brrrr
    publikované: 26.04.2006 19:14:26 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. syska, pred chvíľou
    na mňa štekal, že oni tu s Mikymauzom len neškodne filozofovali o samote a nachádzali spoločné pravé hodnoty.
    Mikymauz je typický tibetský pes, žerie všetko. Alebo je dekadentný.
    publikované: 26.04.2006 19:33:49 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Chudáci naši
    umraučaní. Nechali sa vytlačiť babami.
    Povedz Šunkesovi, že až Mikymauz znova ostane osamote, príde ho pozdraviť. Teda, ak mu ešte dovolíš písať, čítať, štekať.
    zožerie - nezožerie - ako sa to vezme. Môj sobotný obed, odvrhnutý celou ľudskou časťou svorky vrátane mňa, nezožral. Asi bol horší, ako tie mačacie bobky. Ach jo...experimenty
    publikované: 26.04.2006 20:34:03 | autor: syska (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. ako
    sa otvalaju konzelvy?
    To sa da??? Aj lybickove?
    publikované: 26.04.2006 23:15:40 | autor: Malakit (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. malachytové očko
    konzervy, a to prednostne rybacie, sa otvárajú tak, že sa trieš o otvárač konzerv, robíš vrr vrr + psie oči, otvárač potom potiahne za to kovové uško na konzerve a nasype rybičky do misky.
    publikované: 27.04.2006 05:42:52 | autor: Šunkopes (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. aha...
    viem, kde su lybickove konzelvy...
    Inac mudly si ty sunkopes!
    publikované: 27.04.2006 07:08:12 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014