Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ahojte

Ako ten čas letí

Je to neuveriteľné, ale od júna minulého roku som sa nedostala na BLOG. A teraz sa čudujem, koľko sa toho zmenilo.  Prešla som si blogy svojich známych z tej doby. Akosi sa mi stratili z dohľadu, Snipy, Siajen, Lulla, Enyon. Kde ste?

A kde som bola ja? Nuž riešila som radikálne zmeny v mojom živote zapríčinené krachom bývalej firmy. Zmena majiteľa, iná predstava o potrebnosti či nie potrebnosti firmy a zhruba stovka ľudí sa našla na ulici. Zvláštne, po nás ani pes nebrechol.  Asi je to tým, nie sme učitelia ani lekári. Nelukratívne a nezaujímavé pre médiá. No, je to za mnou. Prešla som si kalváriou konkurzov a pohovorov, jedni ma zdeptali až na hranicu nervového zrútenia, na iných som sa celkom pobavila, zvlášť na tých v niektorých personálnych agentúrach, keď pracovníci ani netušili o čom vlastne hovorím, ale vedeli, že ich zákazník požaduje tri svetové jazyky, pritom odbornosť vyjadrená inými slovami nemala váhu. Podotýkam, že nehľadali tlmočníka.

Dnes sa už bavím na nepríjemnej spomienke v jednej spoločnosti kde hľadali určitú odbornosť, ktorú som síce spĺňala, ale bola som žena, dnes už hádam štvrtý krát majú inzerát na dané miesto, podotýkam, že nešlo o pozíciu gigola, či vyhadzovača v nočnom bare, či vykladača vagónov. Mužov tam jednoducho neudržia.

Dnes som už zamestnaná, síce platovo to ani zďaleka nezodpovedá požiadavkám zdravotných sestier a pritom mám vysokú školu a už aj nejaký ten rok praxe. Myslím, že tiež by som mohla štrajkovať a hulákať na ulici nech mi dajú viac, ale v našej brandži je na to jednoduchá odpoveď: "Nepáči sa ti? Nikto ťa nedrží, ak dokážeš robiť niečo iné... nech sa páči."

Možno si teraz poviete, že dehonestujem prácu lekárov a zdravotných sestier. Vôbec nie. Ale za posledných pár rokov som mala možnosť zažiť aj "nemocničnú starostlivosť" , "Lekárov" aj pánov lekárov. Jedno je isté, povolanie lekára či zdravotnej sestry nie je zamestnanie, je to povolanie. Dokázať robiť túto prácu dobre, to je dar od Boha a plýtvať ním vrieskaním po uliciach je viac než smutné.

Ako lekárom pomôcť? Nedávno som dostala chrípku, v tomto čase bežná vec. Šla som s teplotami k lekárovi. Po dvoch hodinách kašlania smrkania v dave čakajúcich a utrápených ľudí som sa dostala dnu. Lekár ma riadne vyšetril, zapísal si moju rodinnú anamnézu do počítača, nie som totiž častým návšteníkom, dal vytlačiť recept na lieky a potom záznam do karty. Čas cca 10 minút, možno 15, nesledovala som to. Vyšla som za sestrou s kartou a teraz pokračovalo ďalšie úradovanie, nedalo mi to a popýtala som sa načo toľko záznamov, sestra si vzdychla, vraj zdravotné poisťovne to žiadajú. Každá má svoje a oni vraj majú pacientov z niekoľkých poisťovní. Vtom ktosi zaklopal na dvere, sestra otvorila, do vnútra vkĺzla elegantne oblečená dáma. Vraj je z firmy tej a tej a rada by hovorila s pánom doktorom. Pacienti ostali sedieť a čakať, ale dílerka nemenovanej farmakologickej firmy si vybavila svoje obchody.

Takže, pokiaľ lekári budú obchodovať, robiť úradných šimlov zdravotných poisťovní, nedočkajú sa ani oni lepších podmienok, ani my lepšej zdravotnej starostlivosti. A to už radšej nespomeniem starý vtip, ktorý koloval aj po internete:

Keď si pomyslím ako som dostal titul inžiniera, mám strach ísť zajtra k lekárovi.

 


Pár slov | stály odkaz

Komentáre

  1. Ahoj Jula
    rada Ťa tu po dlhej dobe vidím. Z tých starých tvárí tu naozaj veľa nezostalo, ale lulla je tu ešte stále pomerne často. Len teraz asi sviatkuje niekde s rodinou :o)).
    Držím palce v práci aj v živote, na Slovensku to proste funguje tak, že o priemerne ideálnom živote môžeš iba snívať a ešte si rada, že nie je horšie.
    Želám pekný zvyšok sviatkov a veľa šťastia v živote. Teším sa na Tvoje ďalšie písmenká.
    publikované: 17.04.2006 10:54:06 | autor: laskonka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. jula, ja sa lekárom a sestrám nečudujem
    že bojujú za dôstojnejšie pracovné i platové podmienky. ľutujem, ale ak hovoríš o vrieskaní po uliciach, prezrádzaš tým, že do hlbších súvislostí diania v zdravotníctve príliš nevidíš.
    publikované: 17.04.2006 11:16:15 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Ahoj, Jula
    Ja som tu tiež z tých "nových" a je mi ľúto, že som asi prišla o krásne časy. Vďaka tebe som prečítala pár článkov spred roka (lullin zápisník) a jednak som z toho dojatá, jednak sa asi história opakuje a kto neprežil bloggerske spoločenstvo spred roka, má možnosť dnes.
    Tak vitaj doma.
    A.
    publikované: 17.04.2006 11:18:45 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. nazdar
    nepoznám ťa, ale lulla je fajn :-)))
    publikované: 17.04.2006 14:45:13 | autor: percy0 (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. jula, budem
    rada, keď nebudeš písať po roku.
    publikované: 17.04.2006 15:54:47 | autor: germa (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Ahoj Jula
    tak predsa si sa dostala k blogu a nezabudla heslo :)
    drzim palce, aby si s pracou uz nemala problem

    veru, zopar starych skalnych tu na blogu este ostalo, napriklad pritomna laskonka, ktora aktivne prispieva, aj ked menej casto
    a pribudli aj nove tvare s novymi temami, su tiez fajn
    publikované: 18.04.2006 13:46:45 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. kukněte
    www.shoplingerie.eu
    publikované: 23.05.2009 22:30:53 | autor: shop (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014