Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši – Hervartov

... fotočriepky... v Karpatskom oblúku na východe Slovenska sa nachádza až 27 drevených kostolíkov, ten v Hervartove je unikátny napr. aj tým, že sú v ňom stále vykonávané cirkevné pobožnosti a to aj napriek tomu, že v obci už majú nový, moderný kostol ...

Šarišská obec Hervartov sa rozprestiera na východnom svahu pohoria Čergov. Prvá písomná zmienka o nej pochádza z roku 1406, počet obyvateľov  514 a leží  len asi 9 km od okresného mesta Bardejov.  Obec má to,  čo nemá väčšina obcí na Slovensku. Je to celodrevený rímskokatolícky kostol, ktorý je zasvätený  sv. Františkovi z Assisi. Tento kostolík pochádza z konca 15. storočia a je  najstarším svojho druhu na Slovensku. Zhotovili ho z červeného smreka. Steny lode sú vyzdobené maľbami od Andreja Hafčíka z roku 1665 a sú komentované latinskými citátmi z Písma svätého. Kostol je národnou kultúrnou pamiatkou a v roku 2008 bol zaradený do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Ďalšou zaujímavosťou v  obci sú na modro namaľované drevené sypance (čiže obilninové sýpky)  zo začiatku 20. storočia. Pamiatky chvalabohu nezaujímajú iba nás Slovákov, ale napr. po našom odchode tam prišli Nemci a Angličania. A takýto pohľad na obec a okolitú krásnu prírodu sa podarilo fotoaparátom zvečniť mne,  v dnešný (1.10.2011) nádherný, jesenný,  sobotný deň. 

Pohľad na obec

Sypanec a pred ním v klietke domáce zajačíky

Staršie rodinné domčeky

Historická unikátna pamiatka

Interiér kostola

Pre tých čo sa prípadne vyberú na návštevu do Hervartova malý odkaz. Vstup do kostolíka pre jednu osobu je 1 euro a poplatok za použitie fotoaparátu je jeden a pol euro. Parkovať sa dá hneď pri pamiatkovom objekte. Peknú prvú októbrovú nedeľu praje doko.

 



Religiozita | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014