Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

´film noir´ v réžii jedného vypatlanca

Už dávno som nenapísala nič v pivničnom štýle. Berte to ako vypustenie nadbytočných atmosfér z pneu.

Breivikov vražedný komplot má, ako to už obvykle býva, veľmi trápno-smiešne mediálne echo. Teroristický útok v centre Osla a na ostrove Utoya  zorganizoval sám jediný bloger Breivik. Hehe.

Zo šiestich ton hnojiva vyrobil výbušninu, zakúpil niekoľko áut, absolvoval tréningy v streľbe aby získal povolenie na zbraň, kúpil farmu, chodil do lóže slobodomurárov, zarábal si na živobytie a náklady na svoj plán, získal policajnú uniformu, vyriešil dopravu na ostrov, to doteraz ani nevieme ako naň prišiel, naplánoval zaparkovanie a odpálenie auta, vypočítal množstvo výbušniny potrebnej na zdevastovanie vládneho centra ako odborný pyrotechnik ...no narobil sa chlapec jak jeden mul. Všetko úplne sámučičký sám.

Dokonca chodil na teroristický výcvik v Bielorusku, cestoval po Európe, písal blogy a robil si na facebooku politickú anti-multi-kulti kampaň. Veľmi činorodý maník. Osamelý vojak v poli, čo sa nestíhal zrejme nielenže oženiť ale ani najesť ak chcel toto všetko vystíhať.

Obávam sa, že s týmto interpretovaním kauzy nórskeho ostreľovača bezmocnej nórskej ľavicovej mládeže to oficiálne mediálne vplyvové agentúry trochu pooné.

Raz je to protiislamský útok, inokedy neofašista, potom zase priateľ sionistickej lobby. Alebo že by naschvál vypúšťali dymové clony chaotických vysvetlení? A prečo?

Je známe, že fašizmus si našiel spojenca v islame už za čias Hitlera a pokračuje v tom dodnes. A sionizmus? Ten si obracia kabát podľa potreby. Protirečivé odhady Breivikovej motivácie zasiahli nielen obvyklých konšpiračných undergroundových komentátorov ale aj oficiálne zdroje informovanosti.

Zatiaľ sa mi to javí ako akt ideologicky dopleteného a vyskratovaného mozgu, ktorý bol navyše sfanatizovaný a krytý svojimi lóžovými bratmi do poslednej chvíle pred vyvražďovačkou. Chlapec si viedol radikálny antimultikulti blog, ktorý sa strácal medzi miliónmi iných... vraj. Breivik si totiž aktívne robil ideovú kampaň a oslovoval blogerov na facebooku, upozorňoval ich na svoje poznámky a vysvetľoval svoje názory na nórsku realitu. Takže skrytý veľmi nebol.

Svoj podiel na nevšímavosti voči tomuto nešťastníkovi možno zohrala oficiálna nórska humanistická benevolencia a osvojená metóda politického prežívania, ktorá pozostávala jednoducho z pchania hláv do piesku. Táto nórska konsenzuálna humánna politika a la austrálska hydina dovolila vypatlancovi Breivikovi ozbrojenému modernými zbraňami strieľať do humanisticky vychovávaných mierumilovných a neozbrojených Nórov a skĺznuť do najmorbídnejšieho noiru aký bol dodnes natočený. Kde sa hrabe Sin City so svojím teatrálnym cynizmom. Breivik si to vyskúšal naostro, nie na papieri s fixkami.

Čosi podobné som zbadala na Slovensku v prípade maďarských ultranacionalistov. „Tvárme sa, že nie sú,  ich to prestane baviť.“

Práve kvôli tomu mohol vzniknúť aj dnešný orbánizmus. Jednoducho neexistoval žiaden prirodzený predátor, ktorý by držal v medziach invazívnu ultranacionalistickú scénu.

V Nórsku sa veci tiež vyvinuli tak, že popletenec Breivik nemal proti sebe žiadneho predátora. Teraz si všetci so slzami zapaľujú sviečky a dávajú emocionálne prejavy aby ukázali, že oni za to nemôžu, oni sú predsa tí dobrí.

Ako sa to bude celé javiť, keď sa rozkýve nejaké naozaj dôkladné vyšetrovanie zločinu, som vážne zvedavá. V intenciách už prečítaného si však nemyslím, že sa ktosi pokúsi o naozaj serióznu a hlbokú analýzu príčin tohto kolapsu sociálneho chovania.

čokomilka


MIŠ-MAŠ | stály odkaz

Komentáre

  1. chapem, ze tema je uz otrepana a v podstate velmi depresivna,
    no napriek tomu som rada, ze som to sem dala.§ked to cele spätne filtrujem, prichadzam na mnozstvo detailov, z ktorych ma mrazi.
    je jasne, ze ten isty pocit mate vsetci.
    publikované: 30.07.2011 22:50:37 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. nuž hej, s tým, čo už o ňom popísali
    pôsobí Breivik prinajmenšom ako génius s ohromnou dávkou sebadisciplíny, čo istým spôsobom vzbudzuje rešpekt pred jeho osobou, ale aj údiv z toho, ako niekto tak mohol roky fungovať bez povšimnutia, protireakcie...médiá už ponúkli niekoľko vysvetlení jeho motivácie, ale tiež nepôsobia dôveryhodne...aj ja som zvedavá, ako sa celý prípad vyvinie, rovnako v tejto veci nezdieľam optimizmus, čoko ;)

    ps: neviem, či by som to nazvala kolapsom sociálneho chovania...
    publikované: 30.07.2011 23:05:36 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  3. a čím ? Dionea, tvoj názor zvyknem rešpektovať.
    ô
    publikované: 30.07.2011 23:08:52 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. aj moja myseľ vraví mi
    je to kolaps soc.cítenia..empatie..
    prejav zle naprogramovaného robota.
    .
    .
    koľko takých u nás žije??
    publikované: 31.07.2011 14:06:22 | autor: smútok (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. čokomilka
    vieš ako som rada, že už 8 mesiacov nepozerám žiadne správy... cítim sa slobodnejšie... v tomto poonééé svete:))
    ale pozdravujem...
    publikované: 02.08.2011 21:46:04 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  6. čoko, prepáč, že odpisujem až teraz...
    pár týždňov som bola mimo (všetkého) a prečo by som to nenazvala kolapsom sociálneho cítenia? nemám konkrétne argumenty, len sa domnievam na základe toho, čo už o správaní ľudí viem, že mnohé naše prejavy a vlastne všetky, sú dôsledkom zložitého komplexu našich predispozícií, prostredia, v ktorom nachádzajú uplatnenie a vonkajších okolností, ktoré niektoré z nich podporujú v rozvoji (selektujú) a iné nie...inak to zatiaľ nedokážem vysvetliť...len cítim, že každé i protiprírodné správanie človeka, alebo ak chceš protispoločenské je súčasťou fungovania prírody...nič nezlyháva, ale funguje ako "vie a má", čo pravdaže môže viesť aj k zániku druhu či života vôbec, ten sa zase môže objaviť niekde inde a možno v inej podobe...
    publikované: 19.08.2011 23:11:14 | autor: dionea (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. ahoj Dionea, ja viem, že sa na to pozeráš z hľadiska právoplatných
    evolučných teórií, ja sa na to pozerám z môjho hľadiska, ktoré je subjektívne viazané na miesto čas a prostredie. Chcem mať nenásilie, pokoj a funkčnú spoločnosť tak, aby som si kľudne mohla žiť ako mi to vyhovuje v rámci zákona. Ak jeden človek začne likvidovať druhých, je niekde vážna chyba vo vývoji, tú treba odstrániť ako príčinu.
    Je pravdou, že sa jedná v prípade ABB o akt sebaobrany, no tento je vo forme, neprijateľnej.
    Akt sebaobrany je prirodzený inštinkt, no táto civilizácia nie je založená na uchovávaní inštinktov ale ich čiastočnom potláčaní... a tak ďalej. Nevyznávam teóriu, že všetko je jeden celok prírody, ľudské civilizácie sa odtrhli od prírodného vývoja.
    publikované: 20.08.2011 08:26:23 | autor: cokomilka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014