Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Spravodlivosť raz dolapí každého agresora!

....ľudia na Zemi majú toľko jadrových náloží, ktoré postačujú k tomu, aby si Zem pre istotu zničili nie raz, ale až 326 krát. ...

Som zásadne proti riešeniu akýchkoľvek konfliktov brutálnou silou. O to viac, ak ide o riešenie rozporov jadrovou vojnou. Preto ma znepokojilo vyjadrenie amerického prezidenta Trumpa, ktorý mal povedať asi takúto vetu: „ .. zareagujeme s ráznosťou, hnevom a otvorenou silou, aké svet ešte nevidel... alebo aj  ... „ narazia na oheň a hnev, aké svet nevidel“. ... „ bude čeliť ohňu a besneniu, aké ešte tento svet nevidel“. Je jasné, že Trump mal ako cieľ na myslí Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR) a podľa opisu apokalypsy, Trump zrejme KĽDR vyhrážal preventívnym jadrovým úderom.  Hoci sa vodcovia KĽDR, okolitému svetu, no najmä USA, vyhrážajú vojnou už niekoľko rokov,  doteraz na ich vyhrážky z úst svetových politikov,  zneli viac menej uhladené odpovede. No tento týždeň, si nervy na uzde neudržal americký prezident a podľa mňa, sa správal presne ako jeho protivník v KĽDR. Vyhráža sa, hoci sa dá povedať, že jeho vyhrážky, tak ako vyhrážky Kima,  sú na hony vzdialené od svetovej reality.

Kde beriem takú istotu?

1. Pojem preventívny jadrový úder medzi krajinami vlastniacimi jadrové zbrane, je prežitok z „doby kamennej“ a ako s takým, dnes neráta žiadna jadrová veľmoc, lebo každá si je vedomá výsledku. Totiž, každý preventívny jadrový úder na inú jadrovú krajinu, má  siamsku dvojičku, ktorým je odvetný jadrový úder. A po odvetnom jadrovom údere, by na Zemi nastala apokalypsa, a s veľkou pravdepodobnosťou aj zánik civilizácie ako takej. A to si určite nepraje ani Trump ani Kim. Každý z nich má ešte prečo žiť. Údajne pritom na zničenie života na Zemi stačí výbuch „iba“  50 atómových bômb veľkosťou podobných tej, ktorú zhodili Američania na Hirošimu.

2. KĽDR má síce asi 20 až 25 jadrových hlavíc, ktoré ale naraz neodpáli, lebo nato nemá dostatok nosičov. Pritom ničivá sila jednej takejto ich jadrovej hlavice je maximálne 15 až 20 kiloton TNT.  KĽDR údajne chce odpáliť na ostrov Guam, kde majú Spojené štáty viacero vojenských základní, 4 strategické balistické rakety typu Hwasong-12. Odborníci predpokladajú, že rakety by mohli mať namontované jadrové hlavice, ale tiež ich nemusia mať. To sa ale dá s určitosťou zistiť, až po výbuchu rakety  v cieli. Táto situácia, celý problém ešte viac komplikuje. (Guam je odľahlý tichomorský ostrov, vzdialený od americkej pevniny viac ako 11-tisíc kilometrov.) Odborníci prepočítali, že rakety Hwasong-12 preletia vzdialenosť 3 356 kilometrov, ktorá delí KĽDR od ostrova Guam za 1 065 sekúnd (asi 17 minút). Po takom to útoku, je ale viac ako pravdepodobné,  že  zo strany USA a jej spojencov, by došlo k vojenskej odvete, pri ktorej by zrejme neboli použité jadrové hlavice, ale najmodernejšie a najúčinnejšie konvenčné zbrane, aké svet pozná, ktorým by armáda KĽDR  s určitosťou nedokázala sama úspešne čeliť. Žiaľ, ani mohutný odvetný nejadrový úder, nie je zárukou, že pri ňom nechtiac, nedôjde k výbuchu jadrových náloží umiestnených na území KĽDR, ktoré by sekundárne mohli tiež spôsobiť zánik života na Zemi. A to by tiež malo byť hrozivým mementom pre všetkých vojnových štváčov.

3. Na medzinárodnej konferencii o dopade jadrových zbraní na ľudstvo vo Viedni roku 2014, americkí vedci oznámili, že už po výbuchu 50 atómových bômb podobných veľkosťou tej, ktorú zhodili Američania na Hirošimu (jej ničivá sila bola 15 kiloton), by po gigantických požiaroch do stratosféry rýchlo vystúpilo 6,5 milióna ton zamorených prachových častíc, ktoré by v atmosfére zničili väčšinu ozónovej vrstvy. Následne by silné UV žiarenie spálilo nielen pôdu ale aj ekosystém morí a oceánov. Gigantický požiar by vytvoril ohromné množstvo dymu, ktorý by na mnoho rokov absorboval slnečné svetlo. Následne by tak klesla teplota povrchu Zeme a zredukovali sa zrážky. To by malo vplyv na zničenie poľnohospodárstva, čo by viedlo ku globálnemu hladomoru. Podľa údajov konferencie vo svete stále existuje 16 300 jadrových hlavíc, takže  ľudia na Zemi majú toľko jadrových náloží, ktoré postačujú k tomu, aby si Zem pre istotu zničili nie raz, ale až 326 krát.

Raz už svet na pokraji svojej jadrovej záhuby stal, bolo to v roku 1963. A práve len vďaka protestom miliónom ľudí po celom svete, boli vtedajší najmocnejší muži Zeme, J.F. Kennedy a Chruščov donútení odstúpiť od použitia jadrových zbraní pri riešení ich politických konfliktov. Aj keď je leto a sú prázdniny, nemalo by nám byť jedno, čo z dlhej chvíle vystrájajú niektorí svetoví politici. Mier a pokoj všetkým ľuďom praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014