Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Történelmi magyar győzelem!

Elérkezett a várva vált pillanat, Magyarország labdarúgó válogatottja 44 év elteltével ismét Európa-bajnokságon lépett pályára. Ráadásul, ha már ott volt, győzött is 2-0-ra Ausztria ellen!

Nagy tornán utoljára az 1986-os VB-n szerepeltünk, a legutolsó Európa-bajnoki szereplésre pedig 1972-ben került sor. 2016-ban Franciaországban Ausztria ellen kezdte meg szereplését a válogatott, amely nem számít esélyesnek sem a végső győzelemre, de még a csoportból való továbbjutásra sem.

Nem jól, de szerencsésen kezdődött számunkra a mérkőzés. Az első percek megilletődöttségét csak tetézte, hogy David Alaba komoly veszélyt jelentett a kapunkra, lövése azonban szerencsére csak a kapufán csattant. A félidő további részében egyenrangú partnerei voltunk a nagyobb játékerőt képviselő osztrák csapatnak. Király Gábornak volt egy nagy védése, illetve akadt egy másik, nagy osztrák helyzet, míg a mi csapatunkból Dzsudzsák előtt adódott a legnagyobb lehetőség, de mindkettő kimaradt, így gól nélküli állással vonulhattak szünetre a csapatok.

A második félidő is kiegyenlített küzdelmet hozott, de szerencsére magyar támadásokat is. Az egyik támadás ráadásul sikeres is volt, Szalai Ádám a 62. percben bevette Almer kapuját, megszerezve a vezetést Magyarországnak. (A válogatottban másfél év után szerzett gólt, a legjobbkor!) A 66. minutumban újabb kedvező fordulat következett számunkra, Kádár Tamás megrúgásáért ugyanis a második sárgalapját is megkapta az osztrák Aleksandar Dragovic, így a kiállítás sorsára jutott. A magyar csapat az előny és az emberelőny birtokában próbálta kontrollálni a játékot, a „sógorok” viszont nem adták fel a küzdelmet. A 87. percben azonban érkezett a kegyelemdöfés! Az alig tíz perccel korábban beállított, és így kiváló cserének bizonyuló Stieber Zoltán lecsapott egy indításra, és a kapus fölött átemelt lövésével nem csak a második magyar gólt szerezte meg, de a győzelmet is bebiztosította.

Magyarország Európa-bajnokságon legutóbb 1964-be tudott nyerni, az akkor négy csapatos torna bronzmérkőzésén (a jelenlegi kiírásban nincs bronzmeccs). A két gólos győzelem azt jelenti, hogy a nyeretlenül már biztosan nem távozó nemzeti tizenegyünknek akár még a továbbjutás sem elérhetetlen. A maihoz hasonló érett, türelmes, megbízható játékkal legalábbis biztosan nem.

 

Labdarúgó Európa-bajnokság, H csoport
Ausztria – Magyarország 0–2 (0–0)

Bordeaux, Nouveau Stade de Bordeaux, 34 424 néző. Vezette: Turpin (francia)

Ausztria: Almer – Klein, Dragovic, Hinteregger, Fuchs – Baumgartlinger, Alaba – Harnik (Schöpf, 78.), Junuzovic (Sabitzer, 59.), Arnautovic – Janko (Okotie, 65.)
Szövetségi kapitány:
Marcel Koller (svájci)

Magyarország: Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Gera, Nagy Á. – Dzsudzsák, Kleinheisler (Stieber Z., 79.), Németh K. (Pintér Á., 89.) – Szalai (Priskin, 69.)
Szövetségi kapitány:
Bernd Storck (német)

Gólszerző: Szalai (62. perc), Stieber (87. perc)
Kiállítva: Dragovic (66. perc)




Sport | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014