Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

www.kinomania.cz, DRM a čo sa píše v médiách

Nedávno sme spustili pilotnú prevádzku internetovej filmovej kinžnice. Projekt vznikol vďaka podpore Ministerstva informatiky, ktoré nás podporilo dotáciou. V médiach sa rovášnene rozbehla diskusia ohľadom podpory a technológie, na ktorej to beží. Zároveň sa šíria nepresné informácie, že dotáciu dostal Seznam.cz

Keď sme pred rokom a pol, či možno to budú už dva roky, začali pripravovať internetovú "požičovňu", tak sme začali od technickej realizácie. Hľadali sme vhodnú platformu, ktorá by bola akceptovateľná pre vlastníkov práv a taktiež dostupná čo najširšej verejnosti. Rozhodnutie padlo na DRM spoločnosti Microsoft.

V rôznych diskusiách sme na pod paľbou výhrad, prečo je cena rovnaká ako v kamenných video/DVD požičovniach. Prečo sú filmy chránené a uživateľ/divák má možnosť po zaplatení zhliadnuť film len na 24 hodín a nesmie si urobiť kópiu. Veľa nepresností sa popísalo, preto sa pokúsim načrtnúť ako DRM, ktoré používame, vlastne funguje. Zároveň sa vyjadrím i ku kvalite a datovým limitom a taktiež k formu úhrady za získanie licencie na film.

Ako to celé vlastne funguje?

Filmy (a nie len celevečerné filmy, ale taktiež dokumenty a pripravujeme i rozprávky) sú zo zdrojového média (najčastejšie DVD a digitálna/analogová BETA) prevedené do formátu WMV (Windows Media Video) s použitím kodekov zapúzdrených v tomto transportnom formáte (teda vo vnútri je mpeg4). Takto zdigitalozovaný film sa zabalí a zakóduje pomocou DRM. Licenčný kľúč sa uloží na licenčný server a zakódovaný súbor s filmom sa uloží na download server (download servery). Tie môžu byť kdekoľvek v sieti a film sa môže distribuovať akoukoľvek metódou (trebárs napálený na CD). Zakódovaný film nesie v sebe informáciu, kde sa dá získať licenčný kľúč.

DRM v zásade umožňuje 3 spôsoby obmedzenia užitia filmu:

  1. platnosť licencie do určeného dátumu
  2. počet povolených spustení
  3. časové okno od prvého spustenia

Licenčné pravidlá umožňuje kombinánciu všetkých troch pravidiel. Z praktického hľadiska pre prevádzku požičovňe sa druhé pravidlo nehodí. Preto v licenčnej politike na licenčnom serveri je použitá kombinácia prvého a tretieho pravidla. Prvé pravidlo je v dôsledku licenčnej doby, na ktorú máme právo film spôsobom VoD (video on demand) distribuovať. Tretie pravidlo (najčastejšie 24 hodín) určuje ako dlho môže užívateľ film ľubovoľný počet-krát pozerať. Pochopiteľne 24 hodní neumožní spustenie filmu v celej dĺžke 100-krát, ale to určite nie je potreba.

Z hľadiska užívateľa je to tak, že ten si najprv film stiahne na lokálny hardisk a potom si ho spustí. Systém sám umožňuje i metódu progressive download, ale to kladie oveľa vyššie nároky jak na stranu užívateľa (musí mať počas celej doby produkcie dostatočnú kapacitu linky, tak na strane poskytovateľa. Vzhľadom na fakt, že filmy vyžadujú zhruba 800kbps, tak 1000 paralelne sťahovaných filmov vyťaží 1Gbit linku! Toto považujeme za značne limitujúci faktor a užívateľ by nám právom vyčítal, že sa mu film "zadrháva". Preto sme zvolili dve metódy distriúcie:

  1. Download manager
  2. Bit.Torrent

Pre prvú metódu sú filmy rozdelené do 10KB súborov a download manager sťahuje jednotlivé časti tie názklade MD5 hash podpisu overí a poskláda celý film. Na záver overí ešte podpis celkovo zloženého filmu. Počas sťahovanie je možné v ľubovoľnom okamžiku toto prerušiť a download manager bude pokračovať po znovuspustení od miesta, kde skončil.

Druhá metóda je založené na princípe P2P (peer to peer) sietí. Tie sú dnes hojne využívané, buhužiaľ často práve na šírenie nelegálne získaných filmov. Tento spôsob sťahovania umožní rozloženie záťaže do celej siete a teda nie je úzkym hrdlom farma download serverov. Zároveň vśak pre užívateľa nutnosť distribuovať stiahnutý film ostatným záujemcom. To môže ovplyvniť jeho datové limity. Pochopiteľne je na slobodnej vôli užívateľa, ktorú metódu si vyberie.

Povedzme, že užívateľ si už stiahol celý film a chce si ho pozrieť. Automaticky sa mu otvorí Windows Media Player (teda pokiaľ nemá asociácie nastavené inak) a ten otvorí okienkto Microsoft Exploreru (toto je jediné miesto, kde je nutné použiť MSIE, inak stránky bežie korektne i pod FireFoxom). V MSIE je potrebné mať povolené cookies a JavaScript. Pomocou JavaScriptu sa prenáša licencia.

V tomto momente si užívateľ vyberie spôsob úhrady (napríklad Seznam peněženkou) a po úspešnej platbe sa vydá licencia pre daný film. Licencia je neprenosná je zviazaná s konrétnym počítačom a je platná 24 hodín (u rozprávok to bude oveľa dlhšia doba - 2 týždne).

Potom už užívateľovi/divákovi nebráni nič v tom, aby sa na film pozeral. Môže ho ľobovoľne zastavovať, pauzovať, či "pretáčať" dopredu alebo dozadu. Ak by sa pokúsil spustiť film znovu po uplynutí licenčnej doby, tak sa mo opätovne otvorí okienko s výzvou na úharu.

Aká je kvalita distribuovaných filmov?

S digitalizáciu videa v prostredí internetu máme mnohoročné skúsenosti (od roku 1999). Každý film je digitalizovaný individuálne a parametre sú ladené s ohľadom na konktétny film. Ak film obsahu veľa akčných scén (často a rýchlo sa menia scény) tak sa pochopiteľne parametre nastavené inak ako na poeticky na detaily zameraný film. V tejto chvíli sme zvolili šírku pásma cca 800kbps, kde podľa našich skúseností so zásadným nárastom použitej šírky pásma, kvalita nerastie v rovnakom tempe. Táto kvalita bola zvolená i s ohľadom na datové limity, ktoré v tejto chvíli veľa poskytovateľov internetu uplatňuje. Asi by nikoho nepotešilo, ak by si stiahnutím jedného filmu vyčerpal celý datový limit a do konca mesiaca by už mohol pohodlne len číyať e-maily prípadne ICQčkovať.

Fámy a nepravdy o DRM

V diskusiách sa objavili informácie, že DRM nejakým spôsobom znižuje kvalitu videa. Táto myšlienka je rovnako pravdivá ako, že zabalením videa do .zip formátu sa jeho kvalitá zníži.

Ďalšia mylná informácia je, že DRM nejakým spôsobom obmedzuje nakladanie s právom niečo niekam kopírovať. Nie je to žiaden root-kit a káždý, kto má na počítači Windows Media Player od verzie 6.4, DRM tam už má. Je jeho neoddeliteľnou súčasťou. DRM zabraňuje len neautorizovanému užitia diela (filmu). Inak zakódovaný film môžete kopírovať podľa ľubovôle. Samozrejme kopírovaním neprenášate právo na zhliadnutie filmu!

Dotácia na komerčné projekty?

Podmienky získania dotácie určilo Ministrestvo informatiky, sú vystavené na ich stránkach. Ktokoľvek sa mohol do tohoto programu so svojím projektom prihlásiť. Podmienkou dotácie je, že po jej vyčerpaní (čerpanie je obmedzené do konca roka) musí byť projekt životaschopný už bez ďalšej podpory. Zároveň dotácia zakazuje narušenie hospodárskej súťaže, teda nie je možne dávať dumpingové ceny.

Ako som už na začiatku spomínal, pred rokom a pol sme začali zhánať obsah. Narážali sme na veľa problémov (a určite sme neboli jedniný, kto sa o zavedenie podobného projektu snažil). V čom spočívali:

  • neochota vlastníkov práv poskytnúť svoje tituly do nebezpečného prostredia internetu vzhľadom na fakt, že sa tam ich filmy šíria nekontrolovane
  • nedostatočná kapacita liniek koncových užívateľov
  • neexistujíci platobný nástroj na efektívne spoplatnenie obsahu
  • a neochota poskytovateľov internetu participovať na poplatkoch za získanie práv od ich vlastníkov

Čo sa týka posledného bodu, tak všade sme zaznamenali obrovský záujem o našu službu, ale len na princípe revenue share (podiel z výnosu). Nikto sa nechcel zaviazať minimálnou garanciou odberu, tada bolo nemožné získať nutné prostriedky na zakúpenie úvodného balíku filmov, aby sa projekt dal spustiť. K tomuto presne bude použitá dotácia.

Záverom k tomuto odseku len, že dotáciu nezískal Seznam.cz a ani nijakým spôsobom sa na nej nepodieľa. Dotáciu získala spoločnosť Alef Nula, a.s. najväčší ditribútor Cisco technológii. Ak si niekto myslí, že na dotácii Alef zbohatne, tak dotácia presne špecifikuje, kam aké prostriedky je možné zaplatiť a nepokrýva 100% nákladov. Pokryje ich maximálne do 70% (čo je veľmi pekné číslo), ale pri sume 25mil Kč to znamená, že Alef musí vynaložiť ďalších bez mála 12mil Kč.

Datové limity a účel dotácie

Dotácia je určená na podporu a rozvoj širokopásmového internetu v Českej republike. Myslíme si, že práve tento projekt je presne k tomu určený. Núti poskytovateľov navyšovať rýchlosti koncových liniek a už teraz sa bavíme o tom, že datové limity na túto službu nebudú uplatňované.

Aká je architektúra celého systému?

V momente keď sa debata zvŕtne na Linux vs Windows, tak už to nie je dobré. Pre zástancov oboch platforiem mám túto správu: projekt kinomania.cz využíva oboje. Webové stránky, databázy a download servery bežia na Linuxe (distribúcia Gentoo) a Licenčný server beží na Windows Server 2003.

Ako zaplatiť?

Ako halvného partnera a pilot projektu sme sa dohodli so spoločnosťou Seznam.cz. Asi nikto nepochybuje o ich postavení na trhu o ich dôveryhodnosti. A v tejto chvíli disponujú platobným mechanizmom http://penezenka.seznam.cz/ k jej použitiu stačí mať e-mail účet na Sezname (ten je zadarmo a založiť si ho môžete v priebehu 5 minút). Potom si založíte svoje peňaženku a môžete si ju dobiť. Najvýhodnejšie je to ak máte účet v eBanke, to je do 5 minút. Ale môžete peniaze poslať paltobným príkazom z ľobovoľnej banky. Posledná možnosť je dobitie cez SMS, ale tam strácate príliš veľkú časť peňazí (mobilným operátorom uteká trh).

V tejto chvíli jednáme i s bankami o použití ich internetového bankovníctva, ich peňaženiek.

Aký je prístup novinárov?

Na záver môjho rozsiahlého článku len uvediem rozdielny prístup novinárov. Ako prvý o nás napísal Ekonóm. Ten moje slové skreslil, prekrútil a napísal nepravdy. I keď sme sa dohodli na autorizácii, tak to nenastalo.

Úplne iný prístup bol zo strany Živě.cz a serveru Lupa. Jak pán Kuneš, tak pán Miklík neprekrucovali moje slová, nedávali ich do iných súvislostí. Najprofesionálnejšie o tom napísal pan Miklík na Lupe, ktorý popis o kinománii zasadil do širších súvislostí.


net | stály odkaz

Komentáre

  1. Zpusob distribuce
    Roberte, podle mne je metoda bittorent nesmyslna. Uzivatele si nebudou drzet na svych discich soubory, ktere nemuzou k nicemu vyuzit. Tedy pokud nemate po ruce nejake zombies na nejakych zajimavych sitich (treba na nejake vysoke skole).

    Obycejna download farma nebo CDN by poslouzila lepe. Ostatne, po cteni Vaseho projektu jsem mel za to, ze nejake penize mate alokovany i na tohle.
    publikované: 27.05.2006 22:56:39 | autor: MK (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. 2 MK
    Nepredpokladali sme, ze to budu ludia masovo drzat na disku. Ale v momente nasadenia noveho titulu, o ktory bude pravdepodobne najavacsi zaujem by sa mal pozadovany efekt prejavit. Samozrejme zalezi na uspesnosti celeho projektu, kolko ludi to zaujme.
    Kazdopadne pocitame s distribuovanym riesenim, teda download servery budu umiestnene u jednotlivych ISP. Najme mensi poskytovatelia budu mat zaujem mat data na "lokalnej" sieti a nekanibalizovat si pripojenie do sveta.
    publikované: 28.05.2006 01:38:03 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Skvele
    Zni to cim dal lepe, pokud nebudou uplatnovany datove limity na sireni pres bittorrent, tak nebudou uplantovany na sireni cehokoliv pres bittorrent.

    Mozna se k tomu broadbandu prece jen casem dopracujeme.

    MK: Ta metoda distribuce by uspech mit mohla, typicky uzivatel pujcovny bude spise pocitacove negramotny, takze klidne necha film ke sdileni ostatnim, nebude vedet jak to udelat jinak. Pocitacove gramotni uzivatele budou samozrejme stahovat zadarmo.
    publikované: 28.05.2006 18:50:23 | autor: Dan (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. 2wa
    Zrovna mam za sebou nejaka jednani o budovani CDN a moznosti housovani obsahu na sitich ISP - pravda tech vyznamnejsich.

    A neni to zrovna jednoduche. Protoze k nim tecou data skrz NIX (ne skrz svet), jejich ochota umistit POP nejake distribucni site neni velka.

    Samozrejme to muze byt jine v pripade, ze jim nabidnete, ze skrz Vas muzou ten obsah prodavat.

    Co se tyce uspechu, zatimni podoba te pujcovny Seznamu vypada, ze opakuje skoro vsechny chyby, ktere mela Starzone. I kdyz, Starzone za sebou nemela homepage Seznamu :-)
    publikované: 29.05.2006 00:22:13 | autor: MK (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. 2 MK
    Ake chyby mate presne na mysli? Ono nie je dobre posudzovat to, co je tam teraz. Az sa nasadi zmenena grafika (v duchu Seznamu), tak to bude o poznanie ine. Taktiez, ako som uz v rozhovoroch pre Lupu a Zive spominal, mame k dispozicii viac filmov, nez je tam teraz. Taktiez pocitam so zvysovanim kvality, ale v momente ked existuju datove limity to nepovazujem za vhodne.
    Co sa tyka platobneho mechanizmu, tak seznam.kinomania.cz je prva (nie posledne) implementacia. Nasou snahou je dohodnut sa s co najsirsim spektrom poskytovatelov a ponuknut uzivatelom alternativne sposoby uhrady.
    publikované: 29.05.2006 01:30:58 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. 2wa
    uz jsem to jednou psal, ale asi to nekde vyhnilo.

    podivejte se do clanku o Starzone na LUPE.
    publikované: 29.05.2006 19:21:24 | autor: MK (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. ach jaj
    no tak fakt netusim preco s tym robia take chcechtle metle ked si clovek za to zaplati,to si radsej za tu cenu pojdem pozicat dvd.Aby som si zaplatil za film a mohol si ho raz pozriet a hotovo - smiesne a neccem tu zacat pouzivat ostrejsie vyrazy,este ze som za to nezaplatil,chcel som dat ten film sestre k narodkam a kedze sme od seba daleko vzdialeny a internet nema, tak jej dam asi hovno.Dementi dakujem pekne za taku pozicovnu.
    publikované: 07.10.2007 21:32:30 | autor: Stazovatel (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. 2 Stazovatel
    No, nie som si isty, ci chapete vyznam slova "pozicovna"? Pozicovna neznamena, ze si nieco vezmem natrvalo. V koreni slova "pozicovna" je vyznam slovesa "pozicat" a to znamena, ze to co si pozicam, mam len na nejaky cas. V Kinomanii je to 24 hodin.
    Je polutovania hodne, ze bez mrknutia oka chapete, ze v kamennej pozicovni sa za pozicanie DVD plati. Rovnako je to i v pozicovni cez internet. Poplatky idu prevazne vlastnikom prav. Staci pochopit, ze ono skutocni nic nie je zadarmo.
    publikované: 08.10.2007 02:28:05 | autor: wa (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014