Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dnes ma pobavil titulok v HN: ''Strany sa pobijú o strednú vrstvu''

Ako sa môžu pobiť o niečo, čo na Slovensku neexistuje.

Podľa autorov článku sa naše politické strany budú zaujímať o strednú vrstvu, ktorú údajne tvoria malí a strední podnikatelia, študenti a mladé rodiny s deťmi.

Malí a strední podnikatelia
Tak táto skupina, ktorá tiež obsahuje extrémy, sa jednoznačne za strednú vrstvu považovať nedá, iba ak ju spriemerujeme. Aj tu existujú dva extrémy tí čo majú a tí čo prežívajú. V priemere, to potom môže budiť dojem strednej vrstvy.

Študenti
Až na detičky niektorých z tej hornej vrstvy, väčšina študentov patrí k tej dolnej. Prežíva, prežíva. Ale opäť, keď to spriemerujeme, ak na jedného prominentného študenta s mesačným vreckovým 20-30 tisíc pripadá 20 študentov s vreckovým tisíc, a keď zatvoríme obe oči, tak ten priemer bude v tej "menšej polovici", ale teoreticky vzato v porovnaní so somálskymi študentami, je to stále na tú strednú vrstvu.

Mladé rodiny s deťmi
A pokračujeme ďalej, až na deti prominentov, ostatné mladé rodiny žijú z mesiaca na mesiac, pričom minimalizujú výdavky, na úkor pohody svojích detí. Žiadna dovolenka, žiadne auto, a dve zamestnania k tomu. Keď to však spriemerujeme z niektorými rodinami patriacími do vyššej triedy, tak to ozaj bude budiť dojem, že máme nejakú spriemerovanú strednú triedu.

Vážení páni politici, redaktori, politológovia a podobná háväď. Zájdite si na exkurziu do Nemecka, Francúzska, Talianska, Švajčiarska, Fínska, Švédska. Pozrite sa tam, ako naozaj vyzerá stredná trieda. A potom opustite hranice Bratislavy, zájdite na Oravu, na Zemplín či Šariš a otvorte oči. Na Slovensku stredná trieda neexistuje! Uvedomte si konečne, že Slovensko nie je iba Bratislava!


Komentáre | stály odkaz

Komentáre

  1. dmiba
    Ty ma fakt prekvapuješ.
    To nevieš, že na slovensku patria k strednej vrstve tí, čo majú majetok pod 200 miliónov?
    :-)
    publikované: 24.01.2006 14:16:16 | autor: David (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. kto je stredna vrstva?
    problem vidim skor v tom, ze u nas sa este neda povedat (zadefinovat), kto je stredna vrstva. Ake su hranice cisteho prijmu strednej vrstvy? Na druhej strane, niekomu na ukojenie jeho potrieb nestaci cistych mesacnych 80 tisic, niekomu staci 20 tisic ...
    V pripade studentov by som to bral, pretoze je dost velka nadej, ze dnesni vysokoskolaci budu ta proklamovana stredna vrstva - teda vcelku slusne zarabajuca skupina ludi.
    publikované: 24.01.2006 14:47:33 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. kto patri do strednej vrstvy
    ci ten, kto je uz nejako materialne zebezpeceny a mesacnym platom pokryva naklady na aktualne potreby, alebo aj ten, kto splaca hypoteku na byt?
    publikované: 24.01.2006 15:23:06 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. podla mna ten co zvlada toto vsetko:
    1. co si moze min. rad do roka dovolit dovolenku v zahranici
    2. ma vlastne auto (max. 6 rokov stare)
    3. ma vlastne byvanie, resp. ho splaca - hypoteka
    4. ma pokryte bezne zivotne potreby a este aj usetri
    publikované: 24.01.2006 15:27:09 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014