Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pre tých, čo síce píšu, ale nevedia čítať

Po mojom príspevku Zomrel Leonid Iljič Brežnev... som obdržal niekoľko rozkošných, no pre inetové diskusie typických, reakcií.

Snáď okrem jednej reakcie všetky ma kritizovali za niečo, čo som vôbec nenapísal:

  • Dajte pokoj papezovi ak Vam vyslovene prekaza, ze bol väcsou osobnostou ako vy... (napísal Gnaag)
  • Uprime, tiez by som papeza k Breznevovi neprirovnaval. Kym papez zachranil mnoho zivotov svojou politikou mieru, ten druhy ich kopec priamo ci nepriamo poslal na druhy svet. (napisal dmiba)
  • ... nech bol pápež zástancom akejkoľvek viery, vždy bol toho názoru, že nech človek verí čomukoľvek, tak má na to svoje právo. Nikoho nikdy nenútil zmeniť svoju vieru či vyznanie.
    Aby si bol v obraze. STV je ešte stále verejnoprávna televízia a jej povinnosťou je informovať o všetkých veľkých udalostiach, do ktorej samozrejme spadá aj smrť pápeža. Ty to možno bereš na ľahkú váhu, pretože... "veď čo, iba pápež".. Ibaže premýšlaj, aké je v podstate postavenie pápeža a aké sú jeho úlohy.(napisal SNiPI)
  • myslim si ze keby prerusili ten vas film spravou o niekom inom (napr. smrt Usama bin Ladina ci neviem koho...) tak by vas to az tak nenasralo, aby ste sa po tom museli vyplakavat na nete. ...
    A to uz vonkoncom neviem, ako mozes porovnavat Brezneva s papezom. Breznev pre inych neurobil ani prd, skreckoval pre seba, no o papezovi to nemozes povedat.Bol to dobry clovek s velkym srdcom, co sa usiloval pomahat druhym. (napisal Blackbird)

Po týchto reakciách som o sebe zapochyboval. Znova a znova som si čítal svoj príspevok, no nedokázal som v ňom nájsť to, z čoho ma obviňovali reakcie. Alebo to boli reakcie na nejaký príspevok, čo napísal niekto iný? Čo ale potom robí v mojom blogu? Našťastie moje sebaspochybňovanie zarazil príspevok od wa, ktorý pomerne presne pochopil, čo som chcel povedať.

Pre tých, čo sa síce naučili písať, ale dodnes sa im nepodarilo naučiť sa čítať, po lopate: môj príspevok nebol o pápežovi, ale o boľševickej servilnosti a krpčiarskej neprofesionalite slovenských verejnoprávnych médií. Ja nerobím rozdiel v to, či sú servilné k americkému prezidentovi, pápežovi, Štúrovi..., mne prekáža ich principiálna konformnosť (pre miestnych blogerov preklad: riťolezectvo) voči vládnúcim štruktúram. Tak ako za boľševikov, aj dnes robia tú istú nadprácu, len aby ich nedajbože niekto neobvinil, že nie sú dosť lojálni.

Moji kritici zjavne rozdiel v servilnosti médií robia, neprekáža im servilnosť k pápežovi, ale prekáža im servilnosť povedzme k G.W.Bushovi. V tom sú si podobní s komsomolskými a zväzáckimi aktivistami, či s idelogickými gauleitrami Hitlerjungend. Podobnosť je v tom (opäť pre spomínaných blogerov po lopate podané), že v mene určitej ideológie, alebo náboženskej doktríny, sú ochotní súhlasiť s využívaním masovokomunikačných prostriedkov na masírovanie verejnej mienky, ba dokonca obmedzovať práva ľudí iného názoru, ako to predviedla STV, ktorá nedopremietala film, ktrorý tí, čo ho sledovali, určite aj chceli vidieť do konca.

Najkomickejšie sú reči tých, ktorí hovoria o Jánovi Pavlovi II, ako o dobrom a blablabla... človeku. Presne tie reči sa viedli o iných vodcoch: Stalinovi, Maovi, Hitlerovi, Gottwaldovi, presne tie isté fanaticky rozžiarené očká tvrdili o svojich idoloch, akí sú dobrí a ako sa obetujú pre národ, ľudstvo, vieru a ja neviem pre čo ešte. Pritom im vôbec neprekážalo, že tie názory o kvalite vodcov nemajú z vlastnej skúsenosti, ale že im ich niekto pomocou verejnoprávnych médií vmasíroval do hlavy. Ja neverím nijakým autoritám, a kedže som sa so Svätým otcom v živote nestretol, tak si ani netrúfnem povedať, aký je to človek. Zato viem, že ako predstaviteľ Vatikánu je jedným z najúspešnejších politikov 20-teho storočia, a ja rozdeľujem politikov na úspešných a tých druhých, nie na dobrých a zlých. Ten istý postoj mi umožňuje hodnotiť súčasnú americkú zahraničnú politiku za úspešnú, pretože sa jej zatiaľ darí presadzovať záujmy jedinej superveľmoci na Zemi. A som len smutný z toho, že Európska únia nie je schopná toho istého a, zaoberajúc sa momentálnymi spormi národných politikov, necháva postupne mocnieť Čínu, čo môže viesť k stále väčšej závislosti Únie od USA.

Takýto postoj je o intelektuálnej nezávislosti a mal by byť podstatnou súčasťou duševnej výbavy pracovníkov verejnoprávnych médií a nebulvárnych žurnalistov, ale hlavne každého intelektuála (aspoň podľa mojej mienky). Je to jediná obrana proti takým hrôzam, ako bola 2.sv. vojna, komunistický teror, reformácia a protireformácia a pod. Každá z týchto hrôz začínala "správnymi" myšlienkami a zbožňovanými vodcami. Zrod každej z nich bol sprevádzaný obdivných chrochtaním nadšených dobových intelektuálov, ktorí sa spamätali až vtedy, keď už bolo neskoro a zostalo im už iba bedákanie nad tým, ako zbožňovaní vodcovia zneužili "správnu" myšlienku.

Keď čítam niektoré nenávistné reakcie na moju kritiku verejnoprávnych médií, cítim strach. Vidím, že tak ako toľkokrát v minulosti, aj teraz a v budúcnosti sa poľahky nájdu ochotní intelektuálni retardovia saukelovského typu, ochotní spraviť všetko, aby presadili to, čo oni nekriticky považujú za správne, o čom ich ani nenapadne pochybovať. A začnú tým, že považujú za správne obmedziť práva iných v mene dobrej myšlienky. Aby sme zostali v rámci témy, tak kvôli uctievaniu ich obdivovaného vodcu - Svätého otca - nemajú druhí sledovať film, ktorí si zaplatili v koncesionárskych poplatkoch. Neskôr ochotne budú súhlasiť s tým, aby sa neuverejňovali ateistické a proticirkevné texty, či filmy... stačí, ak ich k tomu vyzve ich dobrotivý vodca. Niektorí s tým budú súhlasiť rovnako nadšene ako predtým, iní čo predtým súhlasili s obmedzením vysielania filmu možno budú súhlasiť iba váhavo, ale nakoniec sami seba nejako "ukecajú", že je to správne, veď vodca nechce nikomu zle. No a keď sa zakážu interupcie, antikoncepcia, bude sa zatvárať ako nepriateľ viery každý, kto má iný názor, keď podobní konformisti, akí prežili v STV zmenu politického systému, budú robiť kariéru na chrbtoch iných a budú konkurentov likvidovať... potom už bude neskoro, už zavládne strach. A náš obdivovateľ svätého vodcu, ktorý dnes "iba" chce, aby sa v televízii donekonečna smoklilo nad jeho idolom a v mene toho mu nevadí, že niekto iný neuvidí "iba" nejaký blbý film, ten bude naďalej vodcovi veriť... bude tvrdiť, že vodca je dobrý, že iba tí riťolezi sú zlí, že vodcu izolujú, že vodca nevie, čo sa robí, že...že... že. Ani ich nenapadne, aký bol ich podiel na pekle. Dominik Tatarka to výstižne nazval démonom súhlasu.

A preto vážení papeženci, dalajlámovci, neonacisti, mohamedáni, národovci, komunisti, liberáli, skrátka všetci obhajcovia tej jedinej správnej myšlienky prijmite od skeptika aspoň obľúbený aforizmus: Cesta do pekla je vystlaná samými dobrými úmyslami. Skúste si pozrieť staré Československé týždenníky, ktoré bežia každý štvrtok na ČT2. Zožente si knihu od Nikolaja Ostrovského Ako sa kalila oceľ, alebo filmové týždenníky z prvých rokov Tretej ríše. Pokiaľ ste schopní sebareflexie, tak sa uvidíte v zrkadle a možno sa zhrozíte. Pokiaľ nie, tak ste potenciálne svine.


Spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

  1. Ach jo...
    ... a ty mas samozrejme pravdu, teraz sa vsetci kvoli tvojmu prispevku zrieknu viery...

    Vies, keby si bol naozaj taky spravodlivy a cestny (kvazi)intelektual ako sa nam tu vsetkym snazis silou-mocou dokazat, tak pochopis ze taketo nejapne reci su len mlatenim prazdnej slamy... Proste zomrel papez, na slovensku je 92% (mylim sa?) veriacich ludi, vacsina ten film ozelela - aj oni platia koncesionarske poplatky. To tvoje kricanie do tmy sa mina ucinkom, poukazovat na nespravodlivost tohto systemu je nonsens - vsetci to vidia a ti co to nevida ti aj tak na reci kaslu, to ze im tu niekto 15 rokov vymyva mozgy ty jednym (pardon, dvoma) prispevkami nevyliecis...

    Som ateista, ale pokial chces situaciu okolo papeza porovnavat so situaciu okolo Brezneva, Hitlera, alebo Stalina tak to si vedla - minimalne uz v tom ze vsetci tito ludia narody ROZDELOVALI a papez naopak narody (vo vacsine pripadov) SPAJAL - modlila sa zanho (najmenej) miliarda ludi na zemi - co mimochodom, povazujem za fascinujuce... Nemyslim to modlenie, ale ci sa to da nejako mimozmyslovo citit ked na cloveka v jednu chvilu mysli take KVANTUM ludi na zemi...

    No nic, proste som len citil potrebu napisat reakciu na tvoju poburenu reakciu na poburene reakcie, aj tak ta nepresvedcim ale minimalne sa mozno zamyslis... :o)

    Mlceti zlatem - ako sa zvykne hovorit! ;-) (hlavne ak si v TOTALNEJ mensine ;-) )
    publikované: 04.04.2005 13:50:09 | autor: Staytoo (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. vec pohladu
    Neda mi nezareagovat.

    Dobre som vedel kam mieris, ale napacil sa mi sposob, akym to chces vyjadrit.

    O com hovori tvoja veta: "no pre inetové diskusie typických, reakcií." , to ze niekomu vadi tvoj sposob vyjadrovania, alebo ma iny pohlad na vec znamena, ze je obmedzeny, nevie citat...

    Nemyslim si, ze cely tento clanok a ten predchadzajuci je o hlbokej idei. Tu "ideu boja proti totalite" iba pouzivas na jednu podstatnu vec, aby si obhajil svoju nastvatost nad tym, ze ti niekto prerusil film, ktory si chcel sledovat.

    Bol som ateista, teraz som veriaci, nenavidel som komunizmus, nenavidim fasizmus a ludske obmedzenie. Rovnako sa mi nepacia niektore nazory slovenskych biskupov na otazky jogy a nabozenstva na skolach a na snahu sa zaclenovat do svetskych veci. Ale, klerostat tu asi tazko budeme mat, doba je uz ina, takze obavat sa toho je skor predsudok, ako racionalny postreh. Zlo vidim inde. Skus za zamysliet nad tym ako funguje dnesna TV, ako ti do nej sackuju reklamu na vyrobky nadnarodnych konglomeratov. Uvedom si, ze vzdy ovplyvnovala ekonomika politiku a dokonca aj nabozenstvo nez naopak. Dnes ti rastu firmy, ktore si dokazu kupit, ktoreho kolvek politika a predstavitela moci, len aby zarobili o cosi viac. Shell, Microsoft, Nestle, atd. Tam vidim hrozbu a nie v cirkvi, budhistoch, atd... Uz sme tu mali dve vojny kvoli rope - Afganistan a Irak. A pridu dalsie. Kvoli rope, kvoli vode.

    Papez zomrel, teraz to bezi v TV, podla scitania obyvatelstva mame na Slovensku vela veriacich a tak ich TV informuje. O tyzden ho pochovaju a bude o pat klud. O rok si na tuto diskusiu nik nespomenie a mozno ani ty.

    Mal by si na vec rovnaky nazor, keby TV informovala o smrti Busha, Gasparovica, Dalajlamu, o vypuknuti dalsej svetovej vojny? Mozno aj ano, ved ide o to prerusili tvoj film...
    publikované: 04.04.2005 13:58:13 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Neadekvatna reakcia STV
    A just sa musim opat zastat vonCave-a a nerobim to preto aby som nastaval zbytok bloggoveho sveta :-) Proste si aj nadalej myslim, ze reakcia STV bola neadekvatna. Papezova smrt nebola ziadna repkvapujuca novina, to ze umiera vedeli vsetci uz minimalne 24 hodin a to ze umrel sa naozaj dalo oznamit len jednou notickou aj keby ju pustali stale dokola spolu s casom kedy zomrel. Vsetko ostatne sme uz vedeli, tak naco prerusovat filmovu klasiku (ktorej humannisticky odkaze je rovnako nepopieratelny ako papezov) a pustat materialy o papezovi, ktore kludne mohli pockat do druheho dna? Aj tak v tej chvili nevedeli NIC, okrem toho ze umrel. Keby to bola prekvapujuca novina, keby hozrazilo auto alebo by bol na neho spachany atentat tak nepoviem ani makke "f", ale takto to bola proste cira neprofesionalnost - papez nepapez. Ave!
    publikované: 04.04.2005 14:43:03 | autor: Rujir (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Dalsia a dalsia reakcia
    Takze, povedal som, co som povedal a aj poopakovanom precitani tvojho prispevku si za svojim stojim, Zaroven som tym urcite nechcel povedat ze ten film nie je dobry (nevidel som ho, a preto posudzovat nebudem). Ale stale citit z tvojich oboch prispevkov iste protikrestanske ladenie (posledny odsek 2. clanku a takmer cely druhy clanok), a preto som sa na to ako clovek z druhej strany barikady musel ozvat. <br /><br /> Urcite nemam pocit, ze by mi bol vymyvany mozog a ideovo s krestanstvom suhlasim, pretoze sa snazim byt krestanom...
    publikované: 04.04.2005 15:04:27 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. frázy
    "o boľševickej servilnosti a krpčiarskej neprofesionalite slovenských verejnoprávnych médií."

    Pekne, ale tie frazy su des.
    publikované: 04.04.2005 16:17:18 | autor: Mark (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. frázy
    "o boľševickej servilnosti a krpčiarskej neprofesionalite slovenských verejnoprávnych médií."

    Pekne, ale tie frazy su des.
    publikované: 04.04.2005 16:31:25 | autor: Mark (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Nadhera
    S autorom suhlasim bez vyhrad.
    publikované: 04.04.2005 17:37:42 | autor: ramazo (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. odkazy mojim kritikom
    1. Neporovnaval som Brežneva so Wojtylom, ani situáciu okolo ich smrti, ale servilný postoj slovenských médií.
    2. To že mi prerušili film ma sice v prvom momente vytočilo, ale nie kvôli Svätému otcovi. Bola to povestná posledná kvapla po tom, čo vyvádzali pri bratislavskom summete prezidentov, a hlavne čo skoro každý deň počujem v Slovenskom rozhlase. Ale o tom možno inokedy. Spomínaný film sim už videl a v podstate nie je pre mňa problémom zohnať si ho.
    3. Odkaz pre dmiba, citát: O com hovori tvoja veta: "no pre inetové diskusie typických, reakcií." , to ze niekomu vadi tvoj sposob vyjadrovania, alebo ma iny pohlad na vec znamena, ze je obmedzeny, nevie citat...
    Priznavam, mal som to asi viac zdoraznit a mohlo vzniknut nedorozumenie. Myslel som tym to, ze ste polemizovali s tym, co som nenapisal a nie s tym, co som napisal. Tento jav je v polemikach na inete casty.
    4. Odkaz pre Staytoo a inych statistikov. Na Slovensku sa ku katolickej viere hlasi okolo 70% ludi. To ovsem neznamena, že su majitelmi verejnopravnych medii. Tie maju svoj statut povinnosti vyplyvajuce zo zakona, teda maju byt nepoliticke a nesmu propagovat nijaku ideologiu. Ak to katolici chcu, tak nech pomocou veriacich v parlamentnych volbach presadia iny sposob vedenia statu a organizacie verejneho zivota. Zatial vsak platia ine pravidla a moje prispevky boli o tom, ako pracovnici medii kaslu na pravidla, na slusnost, na demokraciu, ale servilne sluzia moci.
    5. Odkaz vsetkým, čo ma obviňujú zo zaujatosti voči katolíckej cirkvi. Ja som veľký obdivovateľ katolíckej cirkvi. Už nejaký ten rok študujem jej históriu a dejiny kresťanstva vôbec. Naozaj by ma zaujímalo, podľa čoho tu niektorí usúdili, že mám niečo proti veriacim. Skúste navštíviť moju stránku a prečítať si esej "Boh samozrejme existuje". Prípadne ju uverejním aj tu.
    publikované: 04.04.2005 21:42:17 | autor: daimonion (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. . . .
    ach, vonCave, som z Teba smutny
    publikované: 29.06.2005 20:21:03 | autor: Boh (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. brrr
    Nemam cas citat secky tie veci, ale ja vzasade neverim ludom, ktori kecaju o niecom o com su presvedceni ze tym su, pretoze ludia ktori taky su, tak to je na nich vidno a nemusia to hovorit.: nazorny priklad aby ste ma pochopili
    Ak mi cviciaci na zaciatku semestra povie, ze on osobne sa snazi o co najkorektnejsie jednanie a vo vseobecnosti nie je zastancom nejakej dogmy ze ucitel ma vzdy pravdu, tak je hned jasne ze to je vskutocnosti hrozny protiva co si neprizna chybu ani za nic a s usmevom hovori Fx.
    este jednoduchsie : ked nejaky chlapec tvrdi ze mu deva zlomila srdce tak je to loz. keby ho mal skutocne zlomene tak je to na nom vidno a nemusi sa zrovna utapat v smutku.
    som tym kcela povedat , ze sa tu privelmi sklonuje slovo intelektualny ( ci uz postoj alebo nieco ine).tot vsio
    publikované: 29.06.2005 22:09:39 | autor: BlossomBlue (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Reakcie
    2 Boh: smútok memplexu, prípadne mémového víru je rozhodne povšimnutiahodný jav.

    2 BlossomBlue: to je vcelku múdre neveriť ľuďom, a ešte múdrejšie je neveriť myšlienkam, nakoľko z princípu sú všetky nesprávne.
    Byť intelektuálom nie je pocit, alebo výsada - je to povolanie. Keby ti niekto povedal, že je murár, tiež by si mu v zásade nedôverovala? Murár svoje aktivity zameriava na stavebný materiál a stavebné konštrukcie, intelektuál na myšlienky a myšlienkové konštrukcie.
    publikované: 01.07.2005 10:05:34 | autor: daimonion (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. brrr
    Vjes moj. Mozno to je vtom ze na murarovi je vzdy vidno ze je murarom, nie len pre vizas ci vysledok prace. Problem je vtom ze intelektual to musi zvacsa povedat, ale mal by si dat bacha aby to nehovoril pricasto, pretoze ak by mi murar tri krat v jedej vete povedal ze je muarar tak si zacnem mysliet ze ma klame( hej mam takyto podmieneny reflex) ,ale rozdiel je aj v tom ze muarari su zvacsa skromny ludia:-)))))))
    publikované: 10.07.2005 21:34:51 | autor: BlossomBlue (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. brr
    Boze mvoj ja som napisala murari s tvrdym . odpustite.....
    publikované: 10.07.2005 21:37:39 | autor: BlossomBlue (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014