Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vzorec

Chyba v programe vzorca

Rozpory všeobecného vzorca.

   Toto striedanie foriem nezahrnuje v sebe zmenu veľkosti hodnoty. Zmena,ktorá sa v tomto procese deje s hodnotou tovaru, sa obmedzuje na zmenu jeho peňažnej formy. Najskôr existuje ako cena tovaru ponúkaného na predaj, potom ako peňažná čiastka, ktorá však predtým bola vyjadrená v cene, a konečne ako cena ekvivalentného tovaru. Táto zmena formy nezahrňuje však sama o sebe zmenu veľkosti hodnoty, práve tak ako nie je ro menenie päťeurovky na dvojeurovky a eurovky a päťdesiateurocentovky.
   Pokiaľ teda obeh tovaru vedie iba k zmene formy jeho hodnoty, vedie, keď prebieha jav v čistej podobe k výmene ekvivalentov. Dokonca i vulgárna politická ekonómia, trebárs naprosto nechápe, čo je hodnota , za každým, kedykoľvek sa pokúša, pokiaľ je s to, pozorovať jav v čistej podobe, predpokladá, že dopyt a ponuka sa navzájom kryjú, t.j. že ich vplyv sa navzájom ruší. Keď môžu teda, pokiaľ ide o užitnú hodnotu, obaja kontrahenti získať, nemôžu obaja získať na výmennej hodnote.
   Tu skôr platí, kde je rovnosť, tam nie je výhoda. Tovary môžu byť síce predávané za ceny, ktoré sa odchyľujú od ich hodnôt, ale táto úchylka sa javí ako porušenie zákonov výmeny tovaru. Vo svojej čistej podobe je táto výmena výmenou ekvivalentov, a teda neumožňuje obohatiť sa zväščením hodnoty.


ťažká | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014