Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Svätý Štefan Uhorský, kráľ

... vie naša stredná, ale aj mladšia generácia kto to vlastne bol a prečo sa stal svätým?...

Slovenskom už niekoľko dní  rezonuje toto meno. Síce v spojitosti s politikmi, ale nezaškodí si pripomenúť,  kým  sv. Štefan  Uhorský vlastne bol.

Za socializmu sa o tom v učebniciach dejepisu  nedalo dočítať. A tak som teraz  využil možnosť nahliadnuť do knihy „Každý deň so svätými“, v ktorej jej autori Daniel Dian a Viliam Judák píšu toto: „Autori sa snažili  ponúknuť čitateľovi príklad a vzor na každý deň v roku. Dnešný veriaci človek v záplave rôznych „celebrít“ potrebuje oprieť svoj duchovný život o opravdivých ľudí, ktorí si azda ani sami neuvedomovali, že svojím životom dosiahnu svätosť.“ Na deň 16.augusta  ponúkajú za vzor práve spomínaného svätca. A čo sa tam o ňom píše?

Že sa narodil okolo roku 969 a ako kniežací syn dostal samozrejme aj primerané vzdelanie. Pravdepodobne v roku 973 bolo pokrstený a pritom  mu zmenili meno z Vajk na Štefan. Časť historikov tvrdí, že ho pokrstil sám sv. Vojtech. Ako 26 ročný sa  oženil so sestrou cisára Henricha II. Spolu s ňou bol horlivým evanjelizátorom  Uhorska a zakladateľom mnohých  biskupstiev a kláštorov. V roku 1000 bol počas  vianočných sviatkov korunovaný za uhorského kráľa. Pápež Silvester  II. mu  pritom udelil privilégium,  na základe ktorého si aj ďalší uhorskí králi odvodzovali titul „apoštolský kráľ“ s právom zriaďovať biskupstvá a menovať biskupov.

Život sv. Štefana Uhorského poznačili dve udalostí.  Prvou bola smrť jeho syna, dediča trónu kniežaťa Imrich, ktorý zomrel na následky zranení utrpených počas poľovačky. Druhá hovorí o tom, že  knieža Vazul, ktorý ostal jediným žijúcim potomkom Arpádovcov sa spojil so sprisahancami, ktorí mali v pláne zavraždiť kráľa Štefana, lebo chceli znova nastoliť pohanstvo. Ich plán bol prezradený  a sprisahanci skončili na popravisku.

Kráľ Štefan zomrel 15. augusta 1038 v Stoličnom Belehrade. Pochovaný je vedľa svojho syna Imricha v bazilike, ktorú dal sám postaviť. Obaja boli neskôr vyhlásení za svätých. Ikonografi sv. Štefana Uhorského zobrazujú ako muža s korunou a mečom,  ktorý drží zemeguľu a kríž. Jeho najstaršie zobrazenie je na uhorskom korunovačnom plášti z roku 1031.

Teraz si už snáď každý,  kto získa aspoň takúto vedomosť o tejto osobnosti, sám dokáže odpovedať na prípadnú otázku. Ovplyvnil sv. Štefan Uhorský, kráľ  aj život Slovákov?  Našich predkov žijúcich v okolí  Prešova asi áno, lebo na jeho počesť zasvätili v roku 1730 kostol, ktorý stojí v miestnej časti Solivar.

Na okraj uvediem ešte toto. Škoda, že vo svojom vystúpení na tlačovej besede 21.8.2009   predseda slovenskej vlády, pán  Fico,  ktorý upozorňoval slovenskú verejnosť na fakt,  že príslušné slovenské orgány už eliminovali extrémistické skupiny, ktoré vraj chceli zneužiť návštevu maďarského prezidenta na provokácie, nepridal niečo v tom zmysle.  Občania Slovenska, rímsko-katolícka cirkev má vo svojom  kalendári, sviatok sv. Štefana  Uhorského   určený na deň 16. augusta. Tohto roku  tento sviatok pripadol na nedeľu,  prečo teda  chce primátor Komárna slávnostne odhaľovať sochu tohto svätca v slovenskom Komárne až  21.8.2009? Nie je to z jeho strany zlomyseľnosť? Po takom vyjadrení veru aj ja sám,  by som potom tvrdil, že to zlomyseľnosť bola, ale na rozdiel od pána Fica,  by som bol z toho úplne vynechal maďarského prezidenta. Ten sa mohol, ak by bol na Slovensko prišiel, s najväčšou pravdepodobnosťou   zdiskreditovať pred celým civilizovaným svetom dôkladne a úplne sám. Žiaľ,  na našu vlastnú škodu sa tak nestalo. Takže pred svetom si už kladné politické body začínajú zberať  Maďari a nie Slováci.

Prajem pokojnú nedeľu. doko


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

  1. O kráľovi Štefanovi sa dá veľa dočítať aj v iných knihách. Jeho panovaniu
    a panovaniu jeho najbližšíh príbuzných je venovaný celý tretí diel z 11 dielnej edície PRAMENE. CCa 360 strán. Vzácne na ňom je, že je poskladaný z historických dokumnetov, čo umožňuje vidieť túto osobnosť očami kronikárov z minulých storočí a jeho súčasníkov. Tiež je mu venovaná celá kapitola v Knihe kráľov - panovníci v dejinách Slovenska a Slovákov.Základným zdrojom všetkých informácií je tzv. Svätoštefanska legenda. Je dielom českých benediktínov, ktorých Štefan I. pozval do Uhorska.

    V súvislosti s kristianizáciou si treba uvedomiť, že išlo aj o politickú prestíž, nielen o náboženské presvedčenie. V tom istom čase, keď bol Bajk ešte iba kniežaťom, zjednocoval totiž poľské kniežatstvá aj poľské veľkoknieža Boleslav. Za kráľa korunoval pápež. A išlo o to, ktoré kráľovstvo bude vyhlásené skôr. Štefan bol asi lepší diplomat. Predbehol Boleslava, ktorý získal kráľovskú korunu o pár rokov neskôr.
    publikované: 23.08.2009 15:36:15 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Oprava: Vajk... :-)
    .
    publikované: 23.08.2009 15:37:02 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. rozpravkarka
    škoda, že na čítanie či štúdium slovenskej histórie nemajú čas nielen naši ústavní činitelia, ale žiaľ ani ich, z našich daní, veľmi dobre platení poradcovia.
    publikované: 23.08.2009 18:18:13 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. So svatym Stefanom nema nikto sudny problem.
    Problem je, ze si ho prisvojili madarski nacionalisti a snivaci o navrate Velkeho Uhorska. Toto je v skutocnosti problem.
    publikované: 23.08.2009 18:21:24 | autor: iko (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. iko
    a to nie je problém, keď sme im to dlhé roky bez akýchkoľvek škrupúľ tolerovali?
    publikované: 23.08.2009 18:24:41 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Doko, mňa skôr mrzí, že interpretácia dejín, aká nám bola (a ešte stále je) podávaná,
    je taká zdeformovaná a oklieštená od skutočne zaujímavých a dôležitých faktov v kontexte európskej histórie, že jej vlastný národ má o ňu minimálny záujem.
    publikované: 23.08.2009 18:34:51 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. _
    to sa nedalo citat ake je to jednostranne
    publikované: 23.08.2009 20:09:42 | autor: _ (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. kral Vajk bol miesanec madarsko-polsky
    alebo madarsko-fransky. S urcitostou sa nevedia dohodnut na matke, co je zaujimave.
    Vajk-Stefan bol ako nedospely dosadeny na tron rytiermi Hontom a Poznanom. Je dovodne podozrenie a ci predpoklad, ze vznikajuca Uhorska risa mala charakter slovansko-germansky uz od sameho zaciatku, madarske a turkicke geny sa v kazdej generacii umensovali, kedze uz Gejza sa miesal a vsetci jeho bojovnici robili to iste.
    Co take v stredoveku bolo este mozne povazovat za staromadarske v nich je otazka...teda nastupnictvo Arpadovcov, ktori sa sice odvodzovali od Gejzu avsak jeho geny uz po styroch generaciach temer nemali... Co sa tyka znicenia Velkej Moravy, je skuor z celeho badat, ze to bola nejaka politicky konsolidovana risa s velkomoravskou slachtou, ktora mala v prvych dvoch generaciach dominantny vplyv na dvore arpadovcov.
    nenamietam nic voci Vajkovi, avsak nazyvat ho svätym Stefanom nedokazem. Bol vsetko mozne, len nie sväty.............

    Preto sochy, busty a ine ikony svätostefanske su sakra prehnane...Bol to otrly vrah, ktory vrazdil pribuznych svojich, vyzabijal sukmenovcov, ktori nechceli prijat krestnastvo a za to dostal od papeza ze vraj pomazanie. Bol to kruty politicky obchod. Stavat mu sochy ako nejakemu svätemu polobozstvu je smiesne a hlupe........ zdravi vas cokomilka.
    publikované: 25.08.2009 19:09:26 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Čokomilka, až sa mi uľavilo, keď ťa znovu vidím! :-))
    :-)
    publikované: 25.08.2009 19:14:56 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Nuz, Rozpravka, nevydrzala som.
    tento doko vie napisat taky text, ze ma ide slak trafit...
    publikované: 25.08.2009 19:27:51 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Čokomilka, je dobre, že to napísal, inak by si možno mlčala ďalej.
    :-)
    publikované: 25.08.2009 19:45:53 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Tak je to tak, vrahy oslavujeme, ač si to málokdo uvědomí!
    Ten kdo neváhá pro získání, či upevnění moci, vraždit své blízké, kdo hnán touhou, neřku-li, chtíčem rozmarnosti mocenské, dát setnout vlastní manželku, kdo bratra neváhá usmrtit, je námi ctěn jako osoba pevné vůle se zásluhou nespochybnitelnou o upevnění držav a národního sebevědomí.
    Jen málo ctíme si osobností, což vydali se pravdu hájit, lidsky přívětivě hlásali jí a ač cítíce, že lest a úskok uchystán jest, hrdlem propadnouti, že mohou, přesto šli.
    Pravda a láska musí vždy zvítězit nad lží a nenávistí!
    To by měli vážit i dnešní mocní a lid pospolitý!!
    publikované: 25.08.2009 22:17:42 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Miťko, dejiny sú plné vrahov, a každý, koho kedysi oslavovali ako hrdinu,
    svoj vavrínový veniec dostal preto, že kohosi zavraždil. Obyčajní a jednoduchí ľudia, čo žili prostý život, tak o tých sa nič nevie. Každá kronika je plná len krvavých udalostí, požiarov, vojen, pohrom, povodní, atď.
    Kto ti tu bude písať o tom, že rastie pšenica na poli? Nikto...
    publikované: 25.08.2009 22:21:44 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Hm, a druhá vec je, že cirkev z mnohých vrahov urobila praotcov viery a svätcov,
    veď je toho plný starý aj nový zákon, vierou je všetko ospravedlnieľné, viera dokonca povyšuje v niektorých veciach vraždu na záslužný čin - vezmi si napríklad faraonovo vojsko, keď Mojžiš previedol Izraelitov cez Červené more - no prečo tam musela zahynúť spústa nevinných vojakov, rovnako otrokov, ako predtým Izraeliti? Alebo taký Dávid, Samson, Pavol - Šavol, rímsky vojak Kornélius - všetci to boli predsa vrahovia!
    publikované: 25.08.2009 22:32:05 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  15. A o tom by měla býti svoboda víry, Pohádko.
    Chceš věřit v posvěcené násilí? Věř a pro víru zabíjej své bližní.
    Jsi zastáncem víry v nenásilí? Pravděpodobně budeš zabit!
    Zní to až tragikomicky. Všechny ty řeči víře a milosrdenství. Vykladači víry hřeší jako o božím těle, smilní se, žádáme manželky bližního svého pomalu i v svatostánku.
    Historie lidstva je o zabíjení, tak jako bylo, tak i bude.
    Chcešli zvítězit, musíš pozabíjet nepřátele víry Tvé. Však vspomeň, že Armagedon nás ještě pouze čeká , Pohádko:-))))
    publikované: 25.08.2009 22:48:30 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Miťásku, tak teraz si ma tak vydesil, že celkom vážne rozmýšľam, žeby bolo lepšie,
    keby sa pod nami otvorilo peklo!
    :-))))
    Armagedon, či peklo - no čo je pre hriešne duše lepšie, ha?
    publikované: 25.08.2009 22:51:36 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  17. Tak to Ti povím úplně přesně, Pohádko:-))
    Postavit se na čelo, nebo alespoň do prvních řad vojů či šiků boha tvého. A doufat, že jsi na správný straně:-))
    Já su na straně Dobra a doufám, že jsem dobře:-))) A co už naděláš, stejně se to jednou pořádně semele! Pořád se něco mele. Vždyť to čteš dnes a denně a stále se něco novýho chystá.
    Jsou i žoldáci, to je pravda, co za peněz pár odvedou svou práci se ctí jim vlastní. Možná diskutabilní poněkud.
    Ale ti rozhodnouti moho pouze bitvu.
    Zvítězí pouze pevná víra. Věřím!
    A neber mne jako kazatele. Jinak jsem celkem normální:-))))
    publikované: 25.08.2009 22:59:37 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Miťásku, keď ja mám na kazateľov celoživotnú smolu! :-)) Ja ti ich zacítim už na sto míl,
    ono to totiž okolo nich smrdí sírou, a spod čierneho obleku im kopytá kukajú!
    :-)
    Som mala s niektorými tými pánmi s bielymi nákrčníkmi dočinenia. A neprajem ti, aby ťa niekto raz z kanca zhodil ako veľkého hriešnika, Babylonsku neviestku, či ako to oni... Tí vedia riadne vyzametať dušu, že sa ešte aj po desiatich rokoch pozeráš na svoj tieň, či je už dostatočne čistý!
    Tak dúfam, že nepatríš do tejto fajty.
    publikované: 25.08.2009 23:04:09 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Myslela jsi s kanclu, určitě. Neboj, ja mám do většiny stánků vstup zakázaný!
    Ale rád tam chodím, to je fakt.A nejraději ze všeho jsem míval spověď. Babička mi vždycinky kladla na srdce - musel jsem s ní chodit. Jednak jako opora, byla už starší osoba, skušená, jednak občas udělat minimum proti mému věčnému zatracení:-))). Tak ta mi vždy kladla na srdce cestou. Buď slušný, mluv spisovně a hlavně, hlavně panu velkomožnému barvitě nelič svoje hříchy. Víš jak to dopadlo minule! Nebo Tě zabiju, ty spratku!
    Na starý kolena se budu stydět chodit do kostelíku. Těsně před chvílí poslední. A to Ti říkám, jestli vyřkneš opět něco o prvotním incestu, tak jsem tu s Tebou naposledy! Umřu Ti a uvidíš. Už nedojdeš rozhrešení nikdy, ty hade, co se na mém srdci vyhřívá!
    Sice umřela, ale né ze spomenutého důvodu. Jako každej. Já taky umřu. No a co je na tom, né? Však je to normální! Ale dneska se zrovna nechystám :-))))
    publikované: 25.08.2009 23:17:48 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Miťásku, ty si tuším rovnaký apostata ako ja! :-))) A vôbec,
    ja som sa toľko nachodila do kostola, že mám už nadchodené na tri životy! No, uprimne povedané, teraz omnoho radšej chodím načas do postele a slastne prespím aj deviatu hodinu ráno, keď sa dá! A to bývali časy, keď som pekne krásne každý tretí deň šlapala o siedmej ráno sedem kilometrov na ranné modlitby!
    Ja som síce takú horlivú babičku nemala, zato som mala iných horlivákov, čo ma do toho hnali. A teraz, keď už viem, že mám na krku svoju vlastnú hlavu, tak radšej ráno spím.

    Brú noc, Miťásku, idem sa modliť k bohu spánku!
    :-)))
    publikované: 25.08.2009 23:26:01 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  21. No však, ani se Ti nedivím, Pohádko:-))
    Po celodenním vypětí ještě ponocovat. Měli jsme ponocného v Kostelci, ale von suploval, více méně. Když šel nalitej z hospody, tak vyřvával, pardón, hlásil, že dvanáctá odbila, hospodská mne odbyla! A to bylo i půl třetí z rána, si představ tu hrůzu. To matení mysle!
    Lidi pravidelně zaspávali do povolání, tak mu zakázal tajemník chlastat.
    Jenže von to vobešel naprosto nevšedním, těžce napadnutelným spůsobem.
    Řval potichu, že možná už i dvanáctá odbila!
    A to už bylo o jinom! To už bylo na individuálním uvážení spavců! Spochybňující "možná" dávalo dostatečný prostor pro individuální přijetí vlastního rozhodnutí spícího spoluobčana.
    Tak dobrou, když jinak nedáš!
    S Tebou bych teda nechtěl bejt povinně na recepci ve Slovanu:-))))
    publikované: 25.08.2009 23:35:08 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  22. cokomilka
    "tento doko vie napisat taky text, ze ma ide slak trafit" Síce neviem ako si to skutočne myslela, ale ja tieto slová chápem ako svojský prejav uznania a to preto, že viac ako 1500 klikáčov nielen vďaka tomuto článku, ale aj vašich komentov k nemu, prejavilo záujem o takmer už zabudnutú historickú osobnosť našich dejín. A to nie je úplne na zahodenie.
    publikované: 26.08.2009 08:01:56 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Som si uz zvykla na styl clankov v "dokoblogu",
    nemozno ocakavat vybocenie z z tradicionalizmu.........to som tym myslela.
    publikované: 26.08.2009 16:32:38 | autor: cokomilka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014