Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dolomity na snežniciach IV.

Fotografie a tipy na túry pre tých, ktorí sa tam chystajú- stav snehu na fotografiách spred cca 10 dní.

Počas týždňového lyžiarskeho pobytu som absolvoval ešte dve snežnicové túry. Zdĺhavú cestu lesom (zn. č. 374) z obce Male cez skvelú a otvorenú útulňu Mario Gregori a Rif.Peller až na skalný vrchol Monte Peller (2 319 m. n. m.). Počas celej cesty som nestretol človiečika, ba ani stopu po ňom.

útulňa Mario Gregori

vchod do útulne Mario Gregori

pohodlne sa tu vyspí 5 ľudí

naposledy tu asi niekto bol okolo Vianoc...

Po opustení pásma lesa, tesne pod chatou Rif. Peller ( v zime je zatvorená). Nijaké ľudské stopy, len zopár, čo nápadne pripomínali medvedie...

Poslednou túrou bol výšľap k bivakovacej búde Malga Baselga vo výške 2 006 metrov nad Pellizzanom. Z Pellizzana sa dá dôjsť autom až k jazeru Lago Caprioli. Stojí pri ňom jediná otvorená chata s minimálnou návštevnosťou. Úzka cesta plná ostrých serpentín je síce v zime udržiavaná, ale napriek tomu by som sa tam nevydával bez auta s náhonom 4x4. A pozor na cencúle visiace zo stropu ručne tesaného úzkeho cestného tunela! A pozor na protiidúce autá - na tejto úzkej ceste sa v podstate nedá vyhnúť/obísť...

chata a zasnežená plocha, ktorá je vlastne jazerom Lago Caprioli

pri Lagu Caprioli

zaujímavá kryštalická štruktúra snehu pri Lago Caprioli (kryštály veľké až 5 cm)

kryštalická štruktúra snehu

Žiaľ k bivakovacej búde Malga Baselga som nedošiel. Zastavil ma asi 10 metrov široký, vysnežený žľab. Cestou tam som si ho trúfal prejsť, sneh bol zmrznutý – azda by ma udržal. Ale pri návrate by sa doň už upieralo slnko a ja by som spolu s lavínou mohol byť dole rýchlejšie ako by som si želal. (Keby sme boli dvojica, či trojica s lanom – nebol by problém, ale sám som nechcel riskovať). Takmer hodinu som tam obchendoval a hľadal, kade by sa žľab dal obísť, ale nič som nevymyslel...

Takže návrat.

V rámci využitia zvyšného času som ešte od Lago Caprioli vybehol k útulni/salašu Malga alta di Pellizzano.  Nenáročná túra (dá sa stihnúť za hodinu)

Malga alta di Pellizzano (útulňa bola zatvorená!)

zasnežené napájadlo pre dobytok pri útulni Malga alta di Pellizzano

pohľad od útulne Malga alta di Pellizzano na Cima Basseta, Cima Valleta, Cima Mezzana

Na záver môžem s uspokojením konštatovať, že týždňový lyžiarsky výlet do talianskych Álp sa dá pekne prežiť aj keď nie ste vlastníkmi lyží. Dúfam, že môj text a fotografie azda budú pre niekoho inšpiráciou na (úspešnejšiu) túru.                                

 


Hory | stály odkaz

Komentáre

  1. Pali, tá tvoja cesta, kedy si nestretol ani človiečika, mi pripomenula
    jednu moju, ale tá bola v lete, tu na Slovensku, v Rajeckej doline. Tiež sú tam nádherné zákutia, kde nikoho nestretneš, aj keby si chodil celé hodiny. Mám takéto ,,cesty bez ľudí" veľmi rada, príroda je úžasný radca, keď si sám uprostred nej, rozmýšľaš inak.
    publikované: 25.02.2008 14:21:23 | autor: Rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Razpravkarka,
    tak daj tip na túru!
    publikované: 25.02.2008 14:23:32 | autor: PF (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ty furt
    niekde v snehu behas :)
    publikované: 25.02.2008 14:27:24 | autor: TPnetopier (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Pali, ja milujem aj miesta v Štiavnických horách, čím vyššie výjdeš,
    tak je to krajšie. A Javorina vôbec... Bytčianska dolina... To sú moje ,,novinárske" cesty. Najúžasnejší ľudia na najodľahlejších miestach. Žiadne komplikované vzťahy. Čisté nátury.
    publikované: 25.02.2008 14:28:57 | autor: Rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014