Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Paul Johnston, Temný odstín modři

ISBN 978-80-204-1886-9 Split Second, Warner Books, New York

Nie je asi ľahké napísať dobrú detektívku. Povedal som si po prečítaní dovolenkovej knižky pridanej k denníku Mladá Fronta Dnes z 5. 7. 2008.  Doktorská práca išla autorovi možno lepšie, lenže tá sa nepredáva v tisícoch exemplároch.

Hlavný dej sa odohráva približne v r. 1998 - 2000 v Grécku, na pevnine a na ostrove Trigono, kde súkromný detektív Alex Mavros hľadá stratenú (turecko-americkú) sestru svojho zákazníka. Turecko-grécke nepriateľstvo sa v knihe naznačuje ale nerozvýja.

Sprievodnú dejovú líniu tvorí príbeh boja a lásky za 2. svetovej vojny. Britský romantický  dôstojník sa zamiluje do mladého dievčaťa (Kyra Maro) a počnú spolu syna Tasosa (1943-1963). Sabotážne akcie privolávajú odvetu Talianskych okupantov a grécky partizáni britov preventívne podrežú, až na onoho dôstojníka, ktorý za pomoci svojej milenky ujde. Tehotnú milenku brat zbije tak, že porodí postihnuté dieťa o ktoré sa obetavo stará až do jeho smrti, teda 20 rokov. Až do svojej smrti vo veku asi 77 rokov žije láskou k milencovi a k mŕtvemu synovi, ktorého  kosti, exhumované podľa gréckoho zvyku z hrobu po 5 rokoch, neuložila do kostnice ale uchováva ich doma. Milenec prišiel na Trigono asi v r. 1952, neuniesol pohľad na syna a spáchal samovraždu utopením v mori. Jeho milenka ho v spomienkach prežila skoro o 50 rokov. Psychologicky veľmi pôsobivá línia v knihe, ktorá však nemá s hlavnou zápletkou nič spoločné. Pre turistu-čitateľa poskytuje možnosť  uvedomiť si, že grécky ubytovatelia, rybári, kaviarnici, obchodníci a pod. žijú duševne niekde úplne inde.

Údajne veľmi úspešný súkromný detektív sa zaplieta do problémov, z ktorých ho, úspešného individualistu, musia vyťahovať narýchlo nasmerované a nečakanými vlastnosťami a schopnosťami obdarené postavy knihy. Takáto postava potom pôsobí ako "deux ex machnie" riešiaca situácie s ktorými si autor nevie poradiť v línii deja. Súkromný detektív si neoveril či prebieha aj (hoci formálne) oficiálne pátranie, resp. nepodnietil ho, nevylúštil zázračne nájdenú disketu, nepreštudoval knihu o odboji na ostrove za 2. sv. vojny, ktorej povinný výtlačok by museli mať v určenej štátnej knižnici a hlavne očakával, že sa bude môcť dlhodobo tváriť ako cudzinec a zakrývať znalosti gréčtiny a gréckych reálií. Ani sa nepokúsil získať potrebné informácie a znalosti mimo ostrova,  zostal na ňom až do jesenných búrok, provokoval, vystavoval sa nebezpečenstvu a hľadanú osobu našiel vlastne iba náhodou. To vyznelo priam ako paródia. Na jednom mieste sa Alex Mavros označuje za pisálka napínavých príbehov, ktorý sa vie uživiť ale nie je významnejším spisovateľom. Dosť presné.

Hodil by stručný prehľad moderných gréckych dejín od 2. svetovej vojny, bez ktorého je ťažšie pochopiť niektoré pasáže.

Knihu som nechal na turistickej ubytovni v obci Blatná, južné Čechy.

 http://www.paul-johnston.co.uk/

http://www.elegenda.sk/knihy/beletria/napatie-a-horory/paul-johnson-temny-odstin-modri/

Grécke moderné dejiny: 

 http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_Civil_War

 

Turistické okienko:

Grécka konvička na varenie kávy sa volá "briki".

Meno ostrova Trigono je asi vymyslené

http://en.wikipedia.org/wiki/Trigono

 

 Odpoved na diskusný príspevok:

Aj ja som ju dočítal.


Recenzie | stály odkaz

Komentáre

  1. Cetl jsem
    Ahoj, kriticky komentar a nemohu s nim nesouhlasit :-) ale nad mezerami v ději a chybami v zápletce jsem velkomyslně přimhouřil oči a knihu jsem pročetl až do konce. ;-)
    publikované: 16.07.2008 10:12:32 | autor: mat (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014